Türkiye’nin Fındık İhracatının %32’si Trabzon’dan

6.png

Türkiye’nin Fındık İhracatında Trabzon’un Önemli Payı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, Türkiye’nin ocak-mayıs dönemindeki fındık ihracatının değerde %32’sinin Trabzon’daki firmalarca gerçekleştirildiğini açıkladı. Cirav, yazılı açıklamasında, bu dönemde toplam 126 bin 561 ton fındık ihracatından 1 milyar 18 milyon 752 bin dolar gelir elde edildiğini belirtti.

Trabzon’un İhracattaki Payı

Mehmet Cirav, Trabzon’dan yılın ilk 5 ayında yapılan fındık ihracatının 38 bin 292 ton karşılığı 324 milyon 93 bin dolara ulaştığını ifade etti. Bu rakam, Türkiye genelinde yapılan toplam fındık ihracatının değerde %32’sinin Trabzon’dan gerçekleştirildiğini gösteriyor.

Sürdürülebilirlik ve Verim Artışı

Cirav, fındık üretim ve ihracatında sürdürülebilirliğin sağlanmasının önemine dikkat çekerek, üreticilerin acilen bahçelerde bakım ve yenileme çalışmalarına ağırlık vermesi gerektiğini vurguladı. İklim değişikliğinden kaynaklı olumsuzluklara karşı verimi artırıcı çalışmalar yapılmasının önemli olduğunu belirten Cirav, Türkiye’de üretilen fındığın %80’inin ihraç edildiğini hatırlattı.

Cirav, verim, kalite ve üretimin nasıl artırılacağı konusunda tüm paydaşların ortak politika oluşturmasına önem verilmesi gerektiğini belirtti. Bu konuda yapılacak çalışmaların, Türkiye’nin fındık ihracatındaki rekabet gücünü artıracağını ve sektörde sürdürülebilirliğin sağlanmasına katkıda bulunacağını ifade etti.
 

Benzer Konular