Trakya'da kullanılan Balta Ayak ve Diskli mibzerler hk. istişare

Avrupada ve rusya da ki yeni araştırmalarda bugday ekim derinligi 2_ 3 cm oldugunda max verimim alinabileceği ni söylemektedirler....
Sahada yaptigim incelemelerdede 2_3 derinlikteku bugdayların daha acar ve kardeş sayilarının fazla oldugunu gozlemledim 5 cm ve uzerindeki derinlikteki bugday topragın yuzeyine çikasıya kadar cok enerji harcıyorlar. Adete yüzeye cıkasıya kadar canları çıkıyor. Derine ekilen tohumlar yeterli hava alamiyorlar. ...
tohumları 2_ 3 cm toprak derinligine gommek icin 3 yıldir ugrasıyorum..
Mibzerim 18 ayaklı diskli ve kürekli boz....k..t mibzer.
Geçen yıl mibzeri 3 cm ekim derinligine ayarlayRak ektim.. kürekler aşındığından ve baskı yetersiz kaldığından tohumlar yuzeyde kalmış cikışlar cok seyrekti. Ciddi verim kaybi yasadım
Ayçiçek 3 cm ye ekiliyor siz mahsulleri karıştırınız bence. Derine ekilen buğday köke gider başak zayıf olur. Pek çok üniversitenin denemesinde izledim. Aynı parselde Elle saçılan buğday 700 kg , mibzer ile ekilen 450 kg verdi. Mibzer ile ekilen köke gitmiş öbürü sap ve başak büyütmüş. Bilime inanın dedikoduya değil. 3 cm ye mısır patates ayçiçek ekilir

• Beğen
Tepkiler: Endaz
Tercihte ki belirleyici etken toprak yapısıdır. Kumsal yapılı arazilerde diskli tercih edilir. Tohumun derine gitmemesinde etkendir. Balta ayaklı olanlar ise trakyanın güney tarafları, toprak yapısı agır bünyeli kara kepir dediğimiz bölgelerde tercih edilir. Diskli makina bu bölgelerde agır tav ekimlerinde sıkışmalar yapar. Kuru ekim zamanlarında yeteri derinlikte ekim yapamaz.
Trakyanin kumsalı sarı killidir sülük gibi demire yapışır. Kuzey Trakya ve Tekirdağ toprağında baltalı kullanım zorunludur

• Beğen
Tepkiler: Endaz
Ayçiçek 3 cm ye ekiliyor siz mahsulleri karıştırınız bence. Derine ekilen buğday köke gider başak zayıf olur. Pek çok üniversitenin denemesinde izledim. Aynı parselde Elle saçılan buğday 700 kg , mibzer ile ekilen 450 kg verdi. Mibzer ile ekilen köke gitmiş öbürü sap ve başak büyütmüş. Bilime inanın dedikoduya değil. 3 cm ye mısır patates ayçiçek ekilir
3cm derin değil