Traktörde Dümdüz İşçilik Teknikleri


Soğuk savaş döneminden sonra yaygınlaşan GPS teknolojileri bugün tarım sektörüne de uyarlansa da, bildiğiniz gibi bütçeden dolayı her çiftçinin satın alma imkanı yok. Geriye de sadece manuel olarak çiftçinin direksiyonu kullanma becerisiyle gerçekleşiyor.

Peki ya siz dümdüz çiziler/sıralar oluşturmak için hangi ekipmanda, hangi teknikleri kullanıyorsunuz?
1628968028938.png
 
Ot-yonca biçiminde; etrafında bir tur attıktan sonra en girinti yerinden hayali bir çizgi çeker, geri kalanı dümdüz, mümkün olduğunca da rüzgar istikametinde biçerim, biçme de tırmık da balya da rahat oluyor.
Ekin ekerken; tarla genişliğine göre tarlanın içinde rahat dönebileceğim ve ilaç atarken ilk turu tam kapatacak kadar (4 tur) attıktan sonra dönerek ekmeyi bırakıp gir-çık şeklinde ekerim, ilacı da aynı şekilde atarım, izi bulması kolay oluyor hem de köşelere fazladan tohum-gübre atılmıyor.
Hergde; bildiğim tarlaysa aşağı yukarı tam ortasını bilirim ama yine de @darende44 ün dediği gibi direksiyonu öyle sıkarım ki ilk günler balya çekmiş gibi parmaklarım ağrır. Bir de sınırı sürerken oluyor bu.
Yamultursam da anında kaldırır, az geriden düzeltip devam ederim, direksiyonu çizide çevirince tarla biterken müthiç artıyor yamukluk. Kazayağını da gir-çık çekerim, çizeli de..
 

Benzer Konular