traktör terimleri

SAHİP OLDUĞUNUZ TRAKTÖRÜN MARKASI


  • Kullanılan toplam oy
    281

SHUTTLE (LEVYE);
Shuttle aslında İngilizcede ileri-geri gidip gelme
hareketi anlamına gelmektedir. Traktörlerde de yine ilerigeri
hareketi tanımlamada kullanılan bir kelimedir.
Traktörlerde isim olarak farklılık yaratan ise bu
kelimeden önce gelen kelimelerdir.
MEKANİK SHUTTLE;
Eğer traktörde
synchro-shuttle (mekanik shuttle) varsa debriyaja
bastığınızda rahatlıkla ve sessiz bir şekilde ileri-geri vites
değişimi yapabilir.
POWER SHUTTLE;
Powershuttle sisteminde ise genellikle kumanda kolu
direksiyonun sol alt kenarında bulunur. İleri-geri
viteslerinde hidrolik kumandalı bir kavrama sistemi
vardır. Bu nedenle ayak debriyajına basmaya gerek
kalmadan bu kol ile ileri-geri viteslerine komuta edebilir.

İKİ SİSTEM ARASINDAKİ FARK;
İki sistem arasındaki fark ise ileri-geri yön
değişikliğinin yapıldığı durumdur. Mekanik-shuttle
donanımlı bir traktörde ileri-geri yön değişikliğinin
yapılabilmesi için traktörün durdurulup shuttle kolunun
pozisyonu değiştirilmelidir. Powershuttle uygulamalı
traktörlerde ise ileri-geri yön değişikliği traktör hareket
1
halindeyken yapılabilmesidir. Bu da traktöre ekstra bir
hareket kabiliyeti kazandırmaktadır.

KUYRUK MİLİ;
Kuyruk milleri devir sayıları itibarı ile 540 ve 1000 dev./ dak. lık devir yapacak şekilde standartlaştırılmıştır.

Traktörün PTO ya da kuyruk mili, gücü traktörden PTO tarafından sürülen makineye ya da araca aktarır. Güç aktarımı, tahrik milinin makineden traktörün PTO kuyruk miline bağlanmasıyla tamamlanır. En çok karşılaşılan uygulamalara, asansörler, tarım makineleri ve hayvan yemi üfleme makineleri örnek gösterilebilir. PTO ve tahrik mili, önerilen son hızda çalışırlarken, 540 rpm (9 tur/s) ya da 1,000 rpm (16.6 tur/s) ile dönerler. Tüm hızlar için, dönüş hızları traktör motoru dönüş hızıyla doğru orantılıdır.

traktör
üreticileri tarafından, motor volanının daha düşük hızlarında 540 min-1 standart kuyruk mili devir sayısının sağlanabildiği transmisyon sistemleri geliştirilmiştir. 540 ve 540E devir sayılarını sağlayan ünite, volan hızını kuyruk miline iki farkı iletim oranı ile aktarmaktadır. Bu sayede daha yüksek olan iletim oranı ile daha düşük motor devrinde standart devir sayısı sağlanabilmektedir. Bu gelişme, ekonomik kuyrukmili” olarak da adlandırılan 540E ifadesi ile kullanıcılara sunulmaktadır
 

Resimler ve ekler

  • bb.png
    bb.png
    894.6 KB · Görüntüleme: 488
  • bb.png
    bb.png
    894.6 KB · Görüntüleme: 438
  • bb.png
    bb.png
    894.6 KB · Görüntüleme: 424
Ynt: traktör terimleri

HOURSE POWER(BEYGİR GÜCÜ);
75 kg’lık ağırlığı 1 sn’de 1 metre yukarı kaldırabilecek güç miktarı olarak tanımlanır. Bunun da yaklaşık 1 atın gücüne denk geldiği düşünülerek “beygir gücü” denilmiştir

TORK;
Motordan elde edilen itme(dönme momenti) kuvvetidir. Birimi Nm (Newtonmetre)’dir. tork değerinin yüksek olmasının yegane nedeni çekiş kuvveti yaratmak istenmesidir.

KONVANSİYONEL LASTİK;
Lastikler yapılarına, taban desenlerine, kauçuk karışımlarına ve kullanım amaçlarına göre sınıflara ayrılır. Lastiğin karkas yapısında kullanılan kord bezinin geometrisi lastiğin konvansiyonel veya radyal yapıda olmasını belirler. Konvansiyonel lastiklerde, lastiğin yapısını meydana getiren kord bezleri 30-40 derecelik açılarda, üst üste ve çapraz biçimde yerleştirilir. Bu nedenle konvansiyonel lastikler çapraz katlı ve diyagonal lastikler olarak da adlandırılırLastikler yapılarına, taban desenlerine, kauçuk karışımlarına ve kullanım amaçlarına göre sınıflara ayrılır. Lastiğin karkas yapısında kullanılan kord bezinin geometrisi lastiğin konvansiyonel veya radyal yapıda olmasını belirler. Konvansiyonel lastiklerde, lastiğin yapısını meydana getiren kord bezleri 30-40 derecelik açılarda, üst üste ve çapraz biçimde yerleştirilir. Bu nedenle konvansiyonel lastikler çapraz katlı ve diyagonal lastikler olarak da adlandırılır

RADYAL LASTİKLER;
Radyal lastiklerin konvansiyon lastiklere göre en önemli avantajları daha esnek olmaları ve daha az ısınıp daha kolay soğumalarıdır. Bunun dışında radyal lastiklerin yerde bıraktığı taban izi çapraz lastiklerinkinden daha geniştir. Bu avantaj radyal lastiklerin konvansiyonel lastiklere oranla yüzde 20 daha iyi yol tutmasını sağlar. Yola temas eden bölümün daha fazla oluşu nedeniyle çekiş gücü ve fren güvenliği daha yüksektir. Radyal lastiklerde taban sert, yanaklar yumuşaktır; bu da lastiğin yola temas eden bölümünün sürekli olarak aynı genişlikte kalmasını sağlar. Radyal lastiklerin kat ve sırt ayrılmaları da daha dayanıklıdır. Bu ise yola tutunum başarısını arttırır.
 
  • Beğen
Tepkiler: GokhanKALE
Ynt: traktör terimleri

YA TRAKTÖRDE YAŞANAN İLKLER ;

Üretim bandından çıkan Türkiye ' nin ilk traktörü, 55 BG UTSD, 'bir numaralı çiftçi' olarak açılışı yapan Menderes ' e hediye edildi ve Menderes ' in Aydın ' daki Çakırbeyli çiftliğine yollandı.

1930’lu yıllarda hayvan pulluğu imalatı ile ufak çapta tarım aletlerinin imalatına başlanmıştır.

Türkiye’de tarım makinaları ile ilgili ilk resmi istatistikler 1936 yılında yapılmıştır. Bu sayımda saptanan ilk traktör sayısı 1.308’dir. Daha sonraki yıllarda dünya ekonomisinde meydana gelen ekonomik kriz ve II. Dünya Savaşı’nın yarattığı sonuçlar, Türkiye’de mekanizasyon çabalarını yavaşlatmıştır.

1924: Tarım Bakanlığı tarafından 221 adet traktör ithali yapılmıştır. 1936: Tarım makinaları ile ilgili ilk resmi istatistikler yapılmıştır.

1954: Etimesgut(Ankara) Uçak Motoru Fabrikasında Türk Traktör Fabrikası kurulmuştur.

1979: İlk traktör ihracatı yapılmıştır.

Petrolle çalışan ilk traktör, “Burger” markasıyla 1889 yılında, ABD’nin Chicago kentinde Charter Engine Co. adlı mühendislik kuruluşu tarafından üretildi.

Reklamı yapılarak satışa çıkarılan ilk traktör, Charter Engine Co. tarafından 1893 yılında “Sterling” markası adı altında üretildi

İlk traktör fabrikamız 1954’te Atatürk Orman Çiftliği içerisinde kuruldu

İLK TRAKTÖR HSG ?
İlk Türk yapımı traktör 1963’te Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü’nde, yani o zamanki adıyla Zirai Kuvvet Makineleri Kürsüsü’nde Prof. Dr. Hamit Demirtaş önderliğinde, Doç. Dr. Süleyman Kadayıfçılar ve Asistan Dr. Gazanfer Hazardın tarafından yapıldı. Üç başarılı Türk mühendis kendi imkânlarıyla finanse ettikleri traktöre isimlerinin baş harflerinden oluşan HSG ismini verdiler. “Devrim” arabaları ile aynı kaderi paylaşan HSG’den yalnızca iki adet üretilebildi. Seri üretimi yapılamadığı için tıpkı “Devrim” gibi yapıldığı yerde yıllarca bekledi. HSG traktörü Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü’nün müzesinde sergileniyor.

YA MUKAYESE
Ülkemizde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı 2,3 milyon çiftçi varken Avrupa Birliği ülkelerinde 13,7 milyon çiftçi bulunuyor. Türkiye’de ortalama işletme büyüklüğü 68 dekarken AB’de bu rakam 175 dekar. Ülkemizde 26 milyon hektar tarım alanından 16 milyonu işlenirken traktör sayımız 1,5 milyon. Bunların 500 bin adedi 25 yaşın üstündeki eski makinelerden oluşuyor. AB ülkelerinde toplam 15 milyon traktör var. Türkiye’de tarımdaki nüfus toplam nüfusun yüzde 30’u kadarken AB’de bu oran sadece yüzde altı. Ortalama traktör gücü ülkemizde 60 hp iken Avrupa’da bu 100 hp’nin üzerindedir.

Ihı-Shibaura marka japon traktörünün İşbora adıyla Burdur ' da üretilen modelidir.1978 yılında başlayan üretim 1984 yılında fabrikanın kapatılmasıyla sona erdi.
 
Ynt: traktör terimleri

Aslında traktörün kumanda şetıl yada levye kolundan daha çok içi motor ile arka defransiyel arasındaki şanzıman ve kavrama sistemi önemli.

JD 5 bin serisi ile 6 bin serisi şanzıman ve kavrama sistemleri, yada yerli uzel MF ile şimdiki yeni Acco MF şanzıman kavrama sistemleri çok farklı .

Mesela CAT marka lastik tekerlekli yükleme kepçesi şanzıman ve kavrama sistemi çok güzel uzun ömürlü kullanışlı , isterim traktörümde öyle olsun , yağlı kavrama hem motoru hem şanzımanı koruyor yumuşak kavradığı için

Umarım yerli traktör üreticilerimiz bir an önce kuru kavrama sisteminden yağlı kavrama sistemine bir an önce geçerler, birde kuru kavrama ve mekanik levyeyi sistemi yağlı sistem gibi algılatmaya çalışanlar var ki en kötüsü bu bilmeyenler aynı zannediyor , bu açıdan konu yararlı olacak gibi .
 
Ynt: traktör terimleri

YUSUFTUYLUOGLU link=topic=84408.msg1008806#msg1008806 date=1434546771' Alıntı:
Şimdi bu hesaplara göre türkiyede kişi başına düşen ekilebilir
arazi miktarı 4.680 m2..
Dünkü yine forumda bir konu başlığında türkiyede
kişi başına düşen toprak miktarı
http://www.trakkulup.net/haberler-d...toprak-miktari-3-1-dekara-indi- ' /?topicseen

diyo kim nasıl hesap yapıyor ben bişey anlamadım...

zor bir cevap ve göreceli bir yaklaşım var, bi başka açıklamada linkte;
http://www.ekodialog.com/Konular/tarim_eko/tarimsal_altyapi.html
 
Ynt: traktör terimleri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye ' nin nüfusunun son verilere göre 77 milyon 695 bin 904 kişi olduğunu açıkladı.
buna göre 3,1 den
240857302 dekar yani 24 milyon hektardan biraz fazla oluyor
4680 metrekareden hesaplarsak
36milyon hektara tekabül ediyo
yine buradaki bilgiye göre 26 milyon hektar tarım arazisi varlığından söz ediliyor yani 4,680 mümkün değil
bundan 10 yıl önceki rakam olabilir

bu arada konu traktör terimlerinden traktör tarihine oradan da tarım işletme büyüklüklerine doğru sapıyor
devam edilecekse
powershift nedir
bucuklu vites şanzıman
common rail turba intercooler doğal emişli motorlar gibi terimlerden devam etseydi iyiydi
 
Ynt: traktör terimleri

FatihEFE link=topic=84408.msg1008814#msg1008814 date=1434549388' Alıntı:
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye ' nin nüfusunun son verilere göre 77 milyon 695 bin 904 kişi olduğunu açıkladı.
buna göre 3,1 den
240857302 dekar yani 24 milyon hektardan biraz fazla oluyor
4680 metrekareden hesaplarsak
36milyon hektara tekabül ediyo
yine buradaki bilgiye göre 26 milyon hektar tarım arazisi varlığından söz ediliyor yani 4,680 mümkün değil
bundan 10 yıl önceki rakam olabilir

bu arada konu traktör terimlerinden traktör tarihine oradan da tarım işletme büyüklüklerine doğru sapıyor
devam edilecekse
powershift nedir
bucuklu vites şanzıman
common rail turba intercooler doğal emişli motorlar gibi terimlerden devam etseydi iyiydi

BUÇUK ŞANZIMAN;
Buçuk vites, ana şanzımana entegre edilmiştir. Kademeli kısım ise planet tiptedir ve ana birimin arkasına yerleştirilmiştir.

COMMON RAIL SİSTEM
Common-Rail sistemi yeni geliştirilen bir dizel direkt püskürtme sistemidir.Püskürtmeyi, enjektörler üzerinde bulunan ve süratle anahtarlanabilen manyetik supaplar sağlamaktadır. Direkt tahrik edilen blok veya tek pompalı sistemlerden farlı olarak Common-Rail’de basınç oluşumu ve püskürtme ayrılmaktadır. Geleneksel dizel direkt püskürtücüleri yaklaşık 900 bar’lık basınç ile çalışırken, Common-Rail Sistemi, yakıtı 1350 bar’a kadar yükselen bir basınç ile ortak bir boru üzerinden enjektörlere dağıtır. Elektronik motor kumandası, bu yüksek basıncı, motorun devir sayısına ve yüküne bağlı olarak ayarlar.

I-SHIFT ŞANZIMAN;
Sürücü, ilgili düğme yardımıyla manuel değişimi veya otomatik vites değişimini seçebilir. Otomatik modda, iki farklı sürüş programı vardır - ekonomi ve performans. Ekonomi programı, yakıt ekonomisi için optimize edilmiştir; Performans programında ise, motor gücünün maksimumda kullanılması için I-Shift, çok daha yüksek devirlerde vites değişikliği yapar.

TURBO;
Turbo kavramı otomobillerle yakından alakalı bir kavramdır. Turbo, motora atmosferik basıncın üzerinde hava vererek küçük hacimli motorlardan daha yüksek güç alınmasını sağlayan bir pompadır.

TURBOŞARJ ;
urboşarj gücünü egzoz gazının basıncından almaktadır. Yanma odasında patlayan hava benzin karışımından dolayı oluşan gaz basıncı egzoz manifoltuna doğru itilir ve yol üstündeki turbonun pervanesini döndürür. Pervanenin dönmesiyle türbün de gazla dolar. Türbün gazla dolduktan sonra kompresör pervane de dönmeye başlar ve gazı, dışarıdan alınan temiz havanın üzerine püskürtür, bu sayede normal basıncın % 50’si fazla basınç elde edilir. Bu sayede içeri giren hava ile benzin daha şiddetli olarak patlar.

İNTERCOOLER;
Intercooler (Arasoğutucu) , turbo şarjlı motorlarda turbonun sıkıştırması sonucu ısınan havanın soğutulması için kullanılan ek soğutucudur. Turbonun basıncını yükselttiği hava radyatöre benzeyen peteklerin içerisinden geçirilerek tekrar soğutulduktan sonra motora gönderilir.

Hava soğukken moleküller arası boşluk daha azdır yani birim hacimdeki molekül miktarı fazladır (Bkz.özkütle).Silindire verilen hava soğuk olduğunda silindirin içine daha fazla hava (oksijen) sığabilir ve bu şekilde volümetrik verim artırılarak daha fazla güç elde edilir.
 

Benzer Konular