Ynt: traktör satışı patlayacak
Konuya yazımın sonuda değineceğim, bağlı konu olduğunu düşündüğümden yazıyorum.
Çiftçilik yapabilmek için sermaye gerekir, hiçbişeysi olmayan adam yapabilirmi, yapamaz, diyelimki kişinin parası var, kuru para, çiftçilik yapmaya karar verdi.
Sıfırdan bir çiftçi tezgahı kuracak, ne lazım?
1-tarla
2-traktör
3-tarlayı işlemek için traktöre ekipman
4-bunlar için yer ev garaj, çıkan mahsül için depo.
5-kendi başına ne yapabilir yardımcı çalışacak eleman, bu insana yevmiye yada maaaş.
6-ürün yetiştirmek için tohum, gübre, ilaç, mazot, hasat işi gibi girdilere sermaye.
BİR milyon parası olsun bu kuru para sahibinin, artı çiftçiliktede hiç acemi olmasın son derce her işi yapabilecek tecrübede olsun.
1-)tarla alsın, memleketin geneli kıraç olduğundan, 400 dekar kıraç alsın, 100 dekar sulak alsın, toplam 500 dekarlık tarla.
400 dekar kıraç dekarı bizim burada 1000 TL den eder 400 bin TL.
100 dekar sulak yine dekarı 2000 TL den eder 200 bin TL.
400+200=600 Bin TL.
2-)Traktör alsın, ortalama 75 beygirlik traktör işini görsün
beygiri 1000 TL den oda 75 bin TL.
3-Traktöre ekipman alsın tarlaları işlemek için,
pulluk 3lü 14 inç fiyatı ortalama 5 bin TL.
aysan 21 lik ortalama 4 bin TL
tırmık (barana) 80 lik, 4 bin TL
mibzer 18 lik 8 bin TL
2100 lük rototil 6 bin TL
Vanvey 11 li 4 bin TL
gübre saçma makinesi Bin TL.
İlaçlama makinesi 2 bin TL.
5 tonluk damp. römork 10 bin TL.
TOPLAM: 44 bin TL. aslında sayamadığımız alet edevatada 6 bin TL verse YUVARLAK 50bin TL.
4-Bunlar için uygun yerden, köyden, kasabadan boş arsa alıp yapabilir,
Arsaya 10 bin TL
ev kondursun 70 bin TL,
garaj, depo vs inşa etsin 70 bin TL
TOPLAM 150 bin TL
Tüm bu dört madde için 875 bin TL harcama yaptık, DAHA PARA KAZANACK İŞ YOK ORTADA, ANAMAL BU.
Kaldı 125 bin TL bu tezgahta iş yapmaya.
Bunu bankaya koysa bir yılda getirisi güzel olur aslında, çalışmadan, ama bu kişi mal üretiminde bulunarak katma değer üretmiş olacak ve ülke ekonomisine hem faydalı olacak hemde çiftçilikten paraya para demeyecek he he , nasıl olacaksa işte öyle.
Hadi bakalım kalan 125 Bin TL ile, kendisine ayda bir hemşire maaşı 4500 TL ayırarak, yada 2500 TL normal bir memur maaşı ayırarak iş yapında kazanın.
Mahsülü 1 yılda alıp satana kadar kendine ayırman gereken maaş 2500*12=30 bin TL, millet bu maaşla geçinemiyor adamımız geçindi kabul ettik.
Kaldı 95 bin
Yardımcıya vereceksin, traktöre mazot alacaksın süreceksin işleyeceksin tohum gübre alacaksın ekeceksin, hasat edeceksin, yazlık ekeceksin sulak tarlaya yine aynı masrafların biraz daha fiyatlı olanı yapılacak, artı yazlık mahsülün işçiliği sulama masrafı var, elde kalan 95 bin TL ile bunları ekip biçecek bu forumda değerli arkadaşlar arıyorum.
95 in TL işe başlamadan kasada var, gübreyi parasız vermezler mazotu parasız vermezler, sertifikalı tohum parayla, işler bitip çıkan mahsülleri sattığında 100 bin TL kazanacak olanda girişimcimizdir, yani toplamda elde 95+100=195 bin TL paraya ulaştıracak çiftçi varmı? ben münferit bahsetmiyorum ülkenin tüm genelindeki bu büyüklük bir tezgah sahibi 100 bin kazanabilirmi? yada kazanmışmıdır bu yıl, bir önceki yıldanda 95 bin TL döner sermaye var, sıkıntı yok borç yok faiz ödemeyecek, hesabediniz lütfen.
Bunu niye yazdım peki?, şimdi ülkemizde pekçok çiftçi vardır 500 dekar arazi işleyen, traktörü olan, alet edevatı yukarda saydığımdan fazla olan, bunları hep satınalıyor sonuçta, sermaye bağlıyor, kazanmaya çalışıyor, sonrada millet diyorki yahu dolmuşçu ne kazanıyor memur ne maaş alıyor çiftçi güzel kazanıyor, iyide bu tezgahın büyüklüğü, toplam sermaye ne? üzerinde birde emek sarfedeceksin ülkeye katma değer üreteceksin, yani emek sarfetmeden kazanılandan fazla kazanman lazım, boşverdim, emek sarfetmeden kazanan kadar kazansın dedim, 100 bin TL kazansın, çokmu dedim?
Bu yüzdende ülkemizde hiçbir girişimci tutupda yukarda saydığım gibi sıfırdan bir işletme sahibi olmak için uğraşmıyor, çünkü hem çalışacan, hem masraf edecen, hemde kazanmayacan, insanlar yatırım yaparken gidip 1 milyonu yatırdıysa senede 100 binden 10 yılda 1 milyonu geri kazanacak işe yatırım yapıyor, böyle tarlaya traktöre yatırıp çalışsa ohooo ölme eşşeğim ölme bu dağlarda beni yalnız koma durumunda uğraş dur olur, tıpkı öğretmenin doktorun tutup kredili hayvancılık yapmasına benzer, çünkü kar marjı yoktur.
Maalesef ülkemiz tarım kesimi diğer sektörlerde yaşayan insanların gelirleri ile kıyaslana kıyaslana düştüğü durum budur.Onca sermayenle sen sıcakta çamurda bata çıka üreteceksin ama iş kurmak için hiç cebinden masraf etmeyen, sermayesiz beş parasız adamın kazandığı maaşla kıyaslanacaksın, olacak iş değildir, herkez haddini hududunu bilmeli, ayaklar baş ola ola bu hale gelindi bakalım noolcak
Bu yüzdende ülke ekonomisi tarımda gerekli atılımıda yapamamış, parsel başına 15 dekar tarım arazisi ile 3. dünya ülkelerinin benzeri tarımla iştigal olur halde kalmıştır.
Haliyle, girişimcisi olmayan sektörün makinası, Traktöre getireceğim konuyu, nihayetinde onca sermayenin içinde yukarda gördüğünüz gibi traktör %10 kadar bir meblağ tutmakta, ama öyle bir makinedirki kullandıkça eskimektedir, yukarda bahsettiğim adam bakıcak 10 yılda faizden kazanan kadar kazanmadı, birde traktör eskimiş değerini yitirmiş, alet edevat demir zaten toprak işlerken eskiyor, ne yapacak? iyisimi vazgeçecek, tıpkı krediyle hayvancılıktan vazgeçenler gibi.
Elinde hazırda tarlası traktörü olanın durumu farklımı? değil elbette, bu yüzden traktör en ufak sorunda satılığa çıkması normal, toplam sermayenin içinde %10 kadar payı bulunmamakta, kazanmıyorsa adam borçluysa traktör satılık olacak, toprak hiç olmazsa ekmek istemez su istemez, ama traktör eğer çalışmayacaksa durduğu yerde eskir değer kaybeder, traktör satıldıktan sonra diğerlerini alan olursa onlarda satılacak, mantıklısı budur.
İyide alan yok, traktörü ucuza verdin, diğerlerinide vereceksin fakat demiştik girişimci olmadığından, satılık traktörüde tarlayıda alacak adam yine bu işi yapan sektörden birileri olmalı, umutla belki soğandan para kazanmıştır eski traktörünü satar gelir satılık biraz daha iyi traktörü alır vs.. vs... tarlayıda ucuza verirsen yine sektörden birisi alırsa alır, değilse bu şartlarda girişimci eksikliğinden çiftçinin anamalına çiftçiden başka alıcı çıkmaz, sektördede kar marjı diğer sektörler gibi olmadığından bu kısır döngü döner durur.
Gerçek traktör satışının patlayabilmesi için, sektörün kazanması, girişimcisinin olması gerekir, eskiden hiç olmazsa gençler aile işletmesi diye üretici olurdu onlar bi girişirdi işe, ama artık gençlerde bu işleri yapmayı düşünmediğinden, sektörde traktöre talep çok sınırlı ve acil ihtiyaç varsa oluyor, yani zoraki bir durumda traktör alımı yapılır oldu, sıkışıncada hemen ilk etapta traktör satılır hale geldi.