Hemen hemen her ürün yetiştirilebiliyor. Geceleri de led ışıklarla şaşırtılarak gece de fotosentez yapması sağlanıyor. Sıcaklık ve nem koşulları gelişim evresindeki ihtiyaca göre stabil tutulduğunda muazzam hızlı bir gelişim sağlanıyor.
Ancak dezavantajları gübre-besin elementi maliyetleri yüksek. İhtiyaca göre dengeyi kurmak da çok zor. Üst düzey profosyonel yönetim istiyor.
Toprakta fosfat kayacında bitki kökleriyle bir şekilde ihtiyacı olan elementleri çözüp alabiliyor toprakta rezerv var. Biz bitkinin tüm ihtiyacı olanları gübre olarak vermiyoruz bizim verebildiğimizin fazlasını topraktan alabiliyor. Bunda öyle bir şans yok. Sadece domates için konuşuyorum gübre maliyeti 3-4 kat fazla olabiliyor. Ancak yeterli güneş alamayan, ekilebilir alanları kısıtlı bölgeler için hızlı gelişim ve çok ürün elde etme avantajı açısından önemli olabilir. Türkiye şartlarında bence çok mantıklı değil. Akdeniz iklimi gibi Allah vergisi güzel bir iklime sahibiz. Yaş sebze meyve üretim maliyetleri topraksız tarıma göre ülkemiz için çok çok düşük.
Büyük şehirlerde tedarik ve nakliye maliyetleri ürün fiyatlarını üretim maliyetine göre kat kat arttırdığı durumlarda ise pazara yakınlık ve sürekli hasat açısından avantajlı olur elbette. Yatırım maliyetleri yüksek ve bilgi-tecrübe-işçilik sağlanabilirse yapılabilir.
Ben de evde topraklı-topraksız denemeler yapıyorum sarı led ışık altında gece bile bitkinin ne kadar hızlı büyüdüğünü görseniz şaşarsınız. Buğday mesela 2 hafta gibi bir sürede sapa kalkma evresine geliyor. 1 ayda başak çıkartıyor. Hele bir de yeşillik bitkileri, marul maydanoz vs hatta salatalık bile dahil edilebilir topraksız tarıma çok uygun, gübre maliyetleri daha düşük.