Ynt: TOPRAKLARIMDA YÜKSEK PEAŞ ORANI ÇIKIYOR BUNU NASIL DÜŞÜRÜRÜM YARDIM LÜTFEN
Hemşehrilerimle bilgi alışverişi beni çok mutlu ediyor.
Ph ın yüksek çıkması topraktaki yüksek kireç oranından kaynaklanıyor.Tarlada sulama yapıyorsanız ve suyunuzun ph,ı yüksekse içerisinde yüksek bi karbonat iyonları barındırıyorsa faydalı iz elementlerin üzerini kaplayarak bitkinin almasını engelliyor demektir.Eğer sulama yapmıyorsanız yine yüksek kireç oranı bitkinin ihtiyacı olan iz elementleri etkisiz hale getirerek bitkinin ihtiyacını karşılamasını engellemektedir.Siz buğday ve pancar ektiğinizi söylüyorsunuz pancarı bilmiyorum ancak buğdayda büyük ihtimalle çinko noksanlığı vardır.Çünki ortaanadolu topraklarının %70 inde yüksek oranda çinko noksanlığı gözükmektedir,%20 sindede noksan civarlarındadır bitkinin yapraklarının sararmasıda bu yüzdendir.Eğer sertifikalı tohum alıyorsanız bu tohumların üzeri çinkoyla kaplanıyor yok almıyorsanız hümik asit ve çinko sülfat karışımını sulandırıp buğday tohumlarını kaplama yapmalısınız yada edta şelatlı çinko gübresi alıp sulandırıp yine tohum kaplaması yapabilirsiniz.Bunun haricinde topraktan çinkosülfat uygulaması yapabilirsiniz ekimle birlikte mibzerle verebilirsini dekara ortalama dekara 2-2,5 kg,o tarih geçtiğine göre çinko gübresini edta şelatlı olacak şekilde yaprak gübresi olarak verebilirsiniz.Eğer çok büyük verim kayıplarınız varsa tarlanızın genel durumunu gösterir toprak ve yaprak numunesi alarak iz element tayini yaptırabilirsiniz.Aksaraydaki laboratuarları pek tavsiye etmiyorum Antalyada laben var ben oraya numune gönderecektim bazı işlerim dolayısıyla gönderemedim.Toprak tahlilini yanılmıyorsam 70 tl ye yapıyorlar yaprakta aynıdır.Eğer doğru bir toprak analizini bir kerede olsa yaptırırsanız ileriki yıllarda fikir yürütmek kolay olacaktır.
Toz kükürt ph yı düşürür ancak kısa sürede oda bozulacağı için kükürt ilavesi tavsiye edilmez hemde çok pahalıya mal olur.
Toz kükürtün mikronize edilerek daha sonra kaplanıp granül olarak satışı yapılıyor ancak Aksaray,da adını bile duyan yok.Zirai malzeme satanlar one ki diyorlar.Genelde toz kükürt satışı var
Ph yı düşürmek için bir diğer yolda organik madde ilavesi yani yanmış hayvan gübresi takviyesidir.
Pancar,ın ve buğdayın sararmış resimlerini buraya koyabilirseniz hangi iz elementin noksan olduğunu tahmin edebiliriz.Tüm iz elementlerin noksanlığı farklı belirtiler gösterir,yaprak şekli,rengi vs.
PH yı düşürmek için diğer yol CAN gübresi yerine AS şeker gübresi kullanmaktır,ne yazıkki bugüne kadar Aksaray,da CAN gübresi kullanılmaktaydı kireçli toprağa CAN kalsiyum Amonyum Nitrat demektir ilavesiyle daha çok kireçlendirilmiştir.
Üstelik ortaanadoluda AS nin kullanımıyla buğday veriminde artış tespit edilmiştir.
Ortaanadoluda topraktan çinko ilavesiyle verimde %100 artışlar tespit edilmiştir.Buğday çinkoya çok duyarlıdır
Aslında çok yazmış gibi görünmeme karşın en temel çözüm toprak analizidir,analiz sonrasında bitkiye verilecek besinlerin miktarı ve yolu size kısaca anlatılacaktır.