Toprak Işlemesiz tarım gerekliliği;


bu videoda işlenmemiş (no till ) toprağın daha az erozyona uğradığını ve daha fazla su ve gübre tuttuğunu ufak bir deneyle anlatıyor. işlenmiş (tilled) toprak hem erozyona uğruyor hemde su ve gübre tutuculuğu azalıyor.
Çok güzel anlatmis ,çarpıcı,etkileyici bir deney.Bunu unutmak anlamamak mümkün değil.
Anladiğima göre az işlenmiş ,hatta işlenmemiş toprak suyu aldina indiriyor,
işlenmiş toprak suyu geçirimsiz hale gelip yüzeysel akışa geçerek erezyon ve verimli toprak kayiplarina neden oluyor.
 
Netflix te kiss the ground diye bir belgesel var izlemenizi tavsiye ederim orada da Türkçeye çevirirken bir hata var goble tarzı diskleri olan aletleri pulluk diye tanıtıyor ve bunların toprağa zararı olduğunu söylüyor onların pulluklari çeviriden saban diye çeviriliyor burada pulluk zararlı dan kasıt çeviri hatasından dolayı olabilir belgeselde amerikada olması lazım ilk traktorlesme senesi ülkeyi toz bulutu kaplıyor bundan muzdarip oluyorlar bir diğer anlatilanda tarladaki bitki fotosentezinde kullanacağı besini co2(karbondioksit) i havadan alıyor köklerinde ve toprakta depoluyor bitki hasat edildikten sonra biz bitkinin besinini tarlayı sürerken çıkarttığımız toz bulutlarıyla co2 yi havaya geri veriyoruz havayı da bir nebze kirletmiş oluyoruz sanırsam yine belgeselde adam komşunun nadas yapılmış tarlasını gösteriyor su akıp gidiyor komşum kendi eliyle tarlasını çöllestiriyor diyor anlatan adamın anıza ekilmiş tarlasında ise ne çamur vardı ve su akıp gitmiyordu suyun daha iyi depolandığını söylüyordu
Disk pullukta bir cesit pulluk.
Burada önemli olan topragin alt üst edilmesi bu istenmiyor,zararli olduğu görülmüş,Sürüm esnasinda toprağın üzerinde bulunan ve topragin nemini de kendini de ultraviyole ışınlarından koruyan birşeylerin kalmayarak .Topragin uv ile yanarak;yeni toprak uretilememesidir .
O yüzden, toprak işleme; çizel tarzi toprak işleme aletleri ile topragi alt üst etmeden yırtarak işlenenip.Toprak yüzeyinde anizlarin kalmasi maltçlama olmasi uv den ,erezyondan korumasi.
Barajlarimiz ;sürülen topraklarin tutunamayip yağışlarla bulanik su halinde , verimli toprak ile dolmasi topragin fazla işlenmesindendir.
 
Son düzenleme:
Nisan da ilk ürün ekilmiş toprak bütün kış dinlenmiş diğeri 20 Haziran 2 inci ürün kıyaslama yanlış olur balta ayak mibzer anıza ekebildi mi disk ayak belki daha iyi gömebilirdi tohumu
Sapı kaldırdıktan sonra yağmur gelmişti, hafif kumsal ve tav iyiydi, ekiyor.
Mısır ilk ekimlerde 5 cm , kuruya tav kaçmaya başlarsa 7-8 cm , anızda 5 cm ekim derinliği yeterli oluyor.
Tohumun havalanmaması için sıra çiğnemek gerekiyor.
Kuru zamanda bitiş için 2 3 kez hafif sulama yapmak gerekiyor.
 
Geçmiş sezonlarda , ilk ürün silaj mısır ektik , toprak hazırlığı , Kasım'da 30 cm sürüm, Nisan'da tiller + tırmık ve ekim , verim 5 ton/dk.
Arpa yerine 20 Haziran da biçilmişti , balta ayaklı havalı mibzerle direk anıza ektik ve bitiş için suladık. Verim 3 ton/dk , ancak masrafını korur.
Normal mibzerlerle aniza ekim olmuyor ,aniza ekim mibzerleri farkli ce ağır oluyor.75 hp den başlayan güç istiyor
 
Bu sene sırf denemek için 30 dönüm yeri çizel ile sadece boyuna çizel çektim.Sonrada kobra çekip mizbzer ile ektim.Geçen bakmaya gittiğimde geçen sene pulluk ile sürdüğümde güzel çıkış yakalayamadığım tarla çok güzel çıkış yapmış.Bakalım verimde ne olacak.Ama şuan pullukla işlenenden daha iyi gibi geldi bana.
 
Bu yıl yağışlar fazla olmadığı için mercimek kimyon yerlerini çizel ile sördük kazayağı çektik geçen pulluk ile sürdüğümüz yerler kuru çıkıyor du çizel ile sürdüğümüz yerler ise ıslak çamur lu çıkıyor du bakalım verim de nasıl olacak
 
Yabancı ot patlaması olabilir anıza direk ekimde. İlk bir kaç yıl bu problemle uğraşıyomuş yapanlar. Bu konuda işi bilenlerden destek alın derim. Hangi ilaç kullanılır vs.
Sulama yok amacım yüksek verimde değil minimum maliyet le birşey ler kazanabilmek aklımdan geçenler şöyle kendi biçerdöverim var fazla piyasaya iş yapmıyorum hububatları biraz erken kaldırıp sapı bağlayıp hemen ekmek amaç tarlalar icar bari kışlık masullerin masrafı çıksın hatta tohumu bile sıfır tohum kullanmayıp maliyeti düşürmek gübre olarak ta mikro granül starter gübre kullanmayı düşünüyorum neden kurak ta gitse tohuma zarar vermediği için başka gübre düşünmüyorum zaten hedef verim 100 kg kendim biçeceğim için yine çok düşük maliyetle bu iş olur gibime geliyor ama işte bu mibzer işi kafamı karıştırıyor
 
Bir kaç yıl önceydi.. araçla seyehat halindeyim tokat civarında yol kenarında bir tarla da onlarca insan çapa motoruyla buğday anızını bozuyor.
Durdum yanlarına gittim.. hepside ziraat fakültesi öğrencileriymiş ..başlarında ziraat yüksek mühendisi bir hanımefendi bulunuyor .. merakım hoşlarına gitmiş. oturduk 1 saatte hızlandırılmış bir eğitim aldım desem yeridir
Bana, pulluk veya toprağı alttan yırtan çizel kazayağı vb aletlerin hububat tarımı için çok zararlı olduğunu anlatmışlardı.. minimum derinlik ve minimum tarla trafiği ile nasıl verimin arttığını uzun uzun anlattılar..
30 hektar yanı 300 dönümlük arazi 8 parçaya bölünmüş ve her parca ekimden önce farklı bir aletle ve derinlikle işleniyor ve tek bir mibzer ile standart bir derinlik ayarı ile bütün parsel bütün olarak ekiliyor..
Sonucu merak ettim ve ikinci yıl özel olarak gittim ben gittiğimde hasada ortalama 3 hafta vardı ..
Gözlemlerim şunlardı;
Pulluk ve kırlangıç ayaklı çizelin kullanıldığı iki parselde seyrek bir ekin vardı ve diğer bölümlerden daha kısa ve gerideydi ama hasat yaklaştığı için istikbali yoktu.
Tarlanın çapa motoru ile ve sadece goble ile işlendiği iki parseli de gezdim çapa motorlu kısımda sonradan gelen biraz yabani ot vardı ama her ıkisinde homojen şekilde ve başakları ve daneleri irice ve diğer tüm bölümlerden önce hasada gelecek muhteşem bir ekin vardı.
Tarlanin diğer 4 bölümde de değişik aletler ile işlenmişti ama onlarda pullukla işlenen bölümden sadece birazcık iyidi
Bende iki yıldır toprağı sadece 10 cm kadar işleyip ektiğim bir tarlam var verimi diğerlerinden kötü gidiyor ama bu yıl da deneyeceğim
Çapa Motoru yerine Rotavator kullanılabilir.
 

Resimler ve ekler

  • ç.jpeg
    ç.jpeg
    29.5 KB · Görüntüleme: 4
  • r.jpeg
    r.jpeg
    19.8 KB · Görüntüleme: 4

2. ürün slajlık mısır için hasat arkası çizel çekip diskaro ile inceltip tav sulaması yaparım tava gelince yine diskaro ile tohum yatagını hazırlarım ekerim mısır hasat sonrası hemen belki aynı gün diskaro çekmeye başlarım ardından ekim zamanını beklerim toprak ilk yağmurları alan toprak yumuşacık olur bugday ekim öncesi 1 yada 2 kat diskora ile tohum yatağı hazırlarım ve ekerim sonuçlardan menunum git gide toprak düzeliyor
 
Yayli çizeller "AYSAN "Tabir ediliyor. toprağı 10cm den işliyor.
Bir tohum yatagi hazirlamada onları kullaniyoruz.Rotavatör yavaş ve yakit güç çok gidiyor .

Abi bizim burada da aysan deniyor. Anıza pulluk çekmeden, aysan çekip 2. ürün ayçiçeği/mısır ekimini yapıyorsunuz yani doğru mu? Aysan yeterli oluyor mu normal mibzer için?
 
Az önce Netflix ten Kiss The Ground adlı belgeseli izledim ve toprağı işlemenin dünyaya ve biz insanlara ne kadar zarar verdiğini,toprak işlenmediği zaman tarım ilacına da gerek kalmadığını,doğru yöntemler uygulandığı zaman toprağın işlendiği tarım yönteminden 7-8 kat daha karlı olduğunu öğrendim.Bence dünyadaki bütün çiftçilerin izlemesi ve bununla ilgili eğitilmesi gerek.Aydınlanma yaşadım.
 
Ruth stout method diye bişey var toprağı kazmadan saman vb kuru otların altına patates soğan vb ürünler Ekiyorlar. Topragin üzerine tohumu bırakıp üzerini sap saman ile örtüyorlar. Bu şekilde bahçecilik yapıyorlar cok da memnunlar.

Bi de benzer mantıkta cover crop adında bir metot ile ABDli çiftçiler yıllardır Ekim yapıyorlar. Aynı şeyi yapamasak da benzer şartlar oluşturulabilir. Topragin çıplak kalmaması özellikle yazlık ürünlerde çok avantajlı. Toprak ustu toprak altı sicaklik daha düşük oluyor. Dolayısı ile su kaybı da azalıyor.

Aynı şekilde toprak canlıligi dediğimiz mikro organizmalar İçin de elverişli bir ortam oluşuyor. Güneş ile topragin temasınin kesilmesi organik maddeyi arttıriyor.

Toprak işlemesiz Ekim bana çok mantıklı gelmiyor ancak az İşlemek ve toprak üzerinde kalıntı bırakabilmek cok faydalı. Toprağı Alt ust etmenin kısa vadede yabani ot harici Hiç bir faydası yok.

Adamlar toprak işlemeyi geçmiş toprağın üzerinde kalıntı olması için tohum Ekiyorlar. Yeşil Gübreleme etkisi de var. Saplar çürümese de altındaki gölge toprak için çok faydalı olur.

Biz de dikey işleyerek o kalıntınin En azından bir kısmını toprak üzerinde veya ust katmanında birakabiliriz. Ben şahsen 10 yıldır pulluk kullanmıyorum. Çıkış İyi olursa ot mücadelesi de zor değil.



Bu videodaki şişman gözlüklü Curtis Furr adındaki aga aynı araziden 18 farklı ürün elde ediyormuş.Tarlada mısır var mısırların altında hayvanlar için tritikale yonca gibi yem bitkileri var karışık halde mısırı biçtikten sonra önce inekleri,koyunları,domuzları en sonda mobil kümesle tavukları getirip tarlaya salıyorlar.Adam mısır üretmesine rağmen mısır fiyatları umurumda değil diyor çünkü aynı tarladan en az 5-6 farklı ürün elde ediyor.Artı olarak mazot gideri çok düşük kimyasal gideri hiç yok.Diğerleri dekarda 3-4 dolar kar ederken o 25-30 dolar kar ediyormuş.
 
Sivasta 5 yıldır her sene ortalama 4000 donum yer ekerim, her sene munavebeli ekim yaparım, rakım 1550 dir.ozdokenin 20li aniza ekim mibzeriyle 5 yıldır ekiyorum, tarla işleyerek tek başıma 4000 donum ekme şansım yok fakat aniza ekimle 2 kişi 4000 dönümü eker.
Verim olarak geleneksel yontemle farkları şunlar;
1) macar figinde aniza ekim ustundur
2) Buğdayda mevsim kurak giderse aniza ekim üstün, aşırı yağışlı giderse geleneksel yöntem %30 üstündür.
3) amortisman,işçilik, mazot masraflari yönünden geleneksel yönteme göre % 80 daha az tutar aniza ekim masrafı
4) Verimin olmadığı seneler geleneksel yontemde emeğimize üzülürken, aniza ekimde bu durum pek sorun olmaz.
5) Aniza ekimde bugday çıkışı daha erken olur.
6) Beton gibi zeminde bile aniza ekim yapilabilir
7) Munavebe sistemli aniza ekim yapildigindan zemin her zaman düzdür.
8)Çok kısa zamanda büyük alanların ekimi yapılır
9) ozdokenin aniza ekim mibzeri tekerler yanda degil arkada oldugundan traktor tekerinin temas ettiği izde gittiginden ulaşım oldukça rahattır,uzak tarlalar için mibzerin arka platformunada 1 ton kadar yük atılabilir, şase oldukça sağlamdır...
 
Sivasta 5 yıldır her sene ortalama 4000 donum yer ekerim, her sene munavebeli ekim yaparım, rakım 1550 dir.ozdokenin 20li aniza ekim mibzeriyle 5 yıldır ekiyorum, tarla işleyerek tek başıma 4000 donum ekme şansım yok fakat aniza ekimle 2 kişi 4000 dönümü eker.
Verim olarak geleneksel yontemle farkları şunlar;
1) macar figinde aniza ekim ustundur
2) Buğdayda mevsim kurak giderse aniza ekim üstün, aşırı yağışlı giderse geleneksel yöntem %30 üstündür.
3) amortisman,işçilik, mazot masraflari yönünden geleneksel yönteme göre % 80 daha az tutar aniza ekim masrafı
4) Verimin olmadığı seneler geleneksel yontemde emeğimize üzülürken, aniza ekimde bu durum pek sorun olmaz.
5) Aniza ekimde bugday çıkışı daha erken olur.
6) Beton gibi zeminde bile aniza ekim yapilabilir
7) Munavebe sistemli aniza ekim yapildigindan zemin her zaman düzdür.
8)Çok kısa zamanda büyük alanların ekimi yapılır
9) ozdokenin aniza ekim mibzeri tekerler yanda degil arkada oldugundan traktor tekerinin temas ettiği izde gittiginden ulaşım oldukça rahattır,uzak tarlalar için mibzerin arka platformunada 1 ton kadar yük atılabilir, şase oldukça sağlamdır...
Peki heryıl ekebiliyormusunuz yoksa nadaslı sistem gibi 2 yılda birmi? Sivasın neresi?
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt