Ruth stout method diye bişey var toprağı kazmadan saman vb kuru otların altına patates soğan vb ürünler Ekiyorlar. Topragin üzerine tohumu bırakıp üzerini sap saman ile örtüyorlar. Bu şekilde bahçecilik yapıyorlar cok da memnunlar.
Bi de benzer mantıkta cover crop adında bir metot ile ABDli çiftçiler yıllardır Ekim yapıyorlar. Aynı şeyi yapamasak da benzer şartlar oluşturulabilir. Topragin çıplak kalmaması özellikle yazlık ürünlerde çok avantajlı. Toprak ustu toprak altı sicaklik daha düşük oluyor. Dolayısı ile su kaybı da azalıyor.
Aynı şekilde toprak canlıligi dediğimiz mikro organizmalar İçin de elverişli bir ortam oluşuyor. Güneş ile topragin temasınin kesilmesi organik maddeyi arttıriyor.
Toprak işlemesiz Ekim bana çok mantıklı gelmiyor ancak az İşlemek ve toprak üzerinde kalıntı bırakabilmek cok faydalı. Toprağı Alt ust etmenin kısa vadede yabani ot harici Hiç bir faydası yok.
Adamlar toprak işlemeyi geçmiş toprağın üzerinde kalıntı olması için tohum Ekiyorlar. Yeşil Gübreleme etkisi de var. Saplar çürümese de altındaki gölge toprak için çok faydalı olur.
Biz de dikey işleyerek o kalıntınin En azından bir kısmını toprak üzerinde veya ust katmanında birakabiliriz. Ben şahsen 10 yıldır pulluk kullanmıyorum. Çıkış İyi olursa ot mücadelesi de zor değil.