Toprağınızı Pullukla Sürün, Hem de Daha Derin

Arpayı taşa buğdayı yaşa ek derler.acaba arpa ekim zamanı yağmurlu gidince diğer yerler kışın çamurlu kalıyor bu eşiken yer suyu altına salıyor böylelikle taban suyu düşüyor mahsul oluyor diye düşünüyorum .bu kadar derin değil de anızları 60 70 cm çizelle patlatmak iyidir diye düşünüyorum.maksat taban suyunu düşürmek olmalı bence.
Bende bu yerde pulluk tabanindan şüpheleniyorum
Hiç derin patlatma yapmadık bu yerlere
Ama gaz hatti gecen yer hem derin kazıliyor hem çok karıştırılıyor toprak
Biz öyle işçilik yapamayiz
Bilmiyorum hangi işçilik ne yonde tesir eder

Bizim 34 dekar tek parca agir killi toprak yapili egimli ve engebeli bir tarlamiz var..derin surmus olsam sanirim tarlayi komsu tarlalardan toplamam gerekebilir..cunku her sene az cok demeden kayiyor, kabariyor.inanin cok zor sartlarda uretim yapmaya calisyoruz..duz arazimiz neredeyse hic yok denecek kadar az..koyun yuzde 60 70.mi engebe geri kalan tarlalarda gene yuzde 10 egimdeler.derin surum bize gelmiyor..ovada olsam en az 30 cm den surerdim..belki 40.

Geçen sene idi bu arpa
Bu yerde bir rahatsizlik var çözemedim
Ama gaz boru hattinin geçtiği yerin farkli olmasi çok ilginç geldi bana fotoda belli
Bu yil çiçek ektim ama gaz hattinin geçtiği yer aşağıda girmedim içine farkli mi yine bilmiyorum
Abi çok merak ettim. Sonraki yıllarda da gaz borusunun geçtiği yerde farklılık oldu mu. Derin sürülen yer iyi oldu diyebilir miyiz?

Fark yok su anda normale döndü toprak , tarlanin her yeri aynı
Aynı şekilde benim tarlamın içinden de su hattı geçmişti. Hattın geçtiği yerdeki ayçiçekleri tarlanın diğer yerlerlerinden oldukça fazla gelişim gösteriyor. Hattın geçtiği bölümdeki ayçiçekleri hem 30 cm yüksek, hem de oldukça kuvvetli, sanki özel bir gübre vs verilmiş gibi. Hat geçeli 6 yıl oldu ama o bölgenin durumu hala ilk yıldaki gibi.

Aynı şekilde benim tarlamın içinden de su hattı geçmişti. Hattın geçtiği yerdeki ayçiçekleri tarlanın diğer yerlerlerinden oldukça fazla gelişim gösteriyor. Hattın geçtiği bölümdeki ayçiçekleri hem 30 cm yüksek, hem de oldukça kuvvetli, sanki özel bir gübre vs verilmiş gibi. Hat geçeli 6 yıl oldu ama o bölgenin durumu hala ilk yıldaki gibi.
SU HATTI İSE ONUN DURUMU FARKLI OLABİLİYOR..ŞÖYLE Kİ BİZİM KÖYDE DE 50 YILLIK SU HATTI GEÇEN TARLALARIN O KISIMLARI UZAKTAN BAKINCA BUĞDAY OLSUN AYÇİÇEK OLSUN DAHA UZUN SÜRE YEŞİL KALIYOR..BENCE SU HATTI BORUSU DEVAMLI TERLEME YAPTIĞI İÇİN NEM TUTUYOR..YOKSA TOPRAĞIN O BÖLGESİNİN DERİN KAZILDIĞI İÇİN OLDUĞUNU SANMIYORUM...

• Beğen
Tepkiler: 768

SU HATTI İSE ONUN DURUMU FARKLI OLABİLİYOR..ŞÖYLE Kİ BİZİM KÖYDE DE 50 YILLIK SU HATTI GEÇEN TARLALARIN O KISIMLARI UZAKTAN BAKINCA BUĞDAY OLSUN AYÇİÇEK OLSUN DAHA UZUN SÜRE YEŞİL KALIYOR..BENCE SU HATTI BORUSU DEVAMLI TERLEME YAPTIĞI İÇİN NEM TUTUYOR..YOKSA TOPRAĞIN O BÖLGESİNİN DERİN KAZILDIĞI İÇİN OLDUĞUNU SANMIYORUM...
Benim de aklıma o şekilde olabilir belki diye geldi ama toprağın iki metre altında hava ile teması olmadan terleyebilirmi acaba bu plastik borular, diye de düşünüyorum.

Peki derin sürüm yaparak topraklarımızı ıslah etsek. 3 sene bişey ekmeden sadece sürüp organik gübre yani hayvan gübresi atıp sürüm yaparak 50 _60 cm ini kullanır hale getirsek nasıl olur
Hayvan gübresi serilen bir arazinin toprak yapısını hiç gözlemlediniz mi ? Derin sürümle toprak ıslahı nasıl olur nedir hiç bilmiyorum ama yanmış hayvan gübresi serilen bir tarlanın veriminin nekadar yükseldiğini tartışabiliriz.

• Beğen
Tepkiler: Yunus sarı
Hayvan gübresi serilen bir arazinin toprak yapısını hiç gözlemlediniz mi ? Derin sürümle toprak ıslahı nasıl olur nedir hiç bilmiyorum ama yanmış hayvan gübresi serilen bir tarlanın veriminin nekadar yükseldiğini tartışabiliriz.
Benim dediğim topragın 50 cm ini kullanır hale getirmek için.
Olaya sadece hayvan gübresi olarak baksak yanlış olur.
3 yıl toprağı nadas ettiğimizi düşünelim her sene yanmış hayvan gübresi tavuk gübresi atıp sürdüğümüz de sadece hayvan gübresi değil. O yıllar içinde güneşten, yağmurdan kardan aldığı elementlerde çok önemli.

Toprağa ph ını kiraç oranını vs vs analize göre de müdahale edilmesi gerekir.

Hayvan gübresi serilen bir arazinin toprak yapısını hiç gözlemlediniz mi ? Derin sürümle toprak ıslahı nasıl olur nedir hiç bilmiyorum ama yanmış hayvan gübresi serilen bir tarlanın veriminin ne kadar yükseldiğini tartışabiliriz.
Bio gaz tesisi çamur atığı , sıvılaştırılmış sığır besi ahırı gübresi , süt ineği ahırı katı gübresi , etlik kümes tavuk gübresi , yumurtalık kümes tavuk gübresi , koyun ahırı gübresi , güvercin gübresi, solucan gübresi kullanma imkanımız var.
At çiftlikleri de var ama bize biraz uzak kalıyor.
Hangi hayvan gübresini kıyaslamamız gerekiyor?
Derin çimli , mısır, pancar ,ayçiçek gibi bitki için derin sürümün faydası tartışılmaz.

Benim dediğim topragın 50 cm ini kullanır hale getirmek için.
Olaya sadece hayvan gübresi olarak baksak yanlış olur.
3 yıl toprağı nadas ettiğimizi düşünelim her sene yanmış hayvan gübresi tavuk gübresi atıp sürdüğümüz de sadece hayvan gübresi değil. O yıllar içinde güneşten, yağmurdan kardan aldığı elementlerde çok önemli.

Toprağa ph ını kiraç oranını vs vs analize göre de müdahale edilmesi gerekir.
buğday tarımı yaptığım için 50 cm altı ile ilgili bir araştırma yapmadım. sulu tarımda nasıl bir karşılık alınır bilemiyorum. bir tarlam var çorak mevkii deriz. tarlayı ekeriz toprak kireç gibi bagzı bölgeleri beeyazlanırdı. arkadaştan rica ettim biriktirmiş oldugu yanmış büyükbaş hayvan gübresini serdim. bu sene ektim sert ve çorak durum kırılmıştı. toprağı çok işlemeden ekmeyi tercih ediyorum.

• Beğen

Bio gaz tesisi çamur atığı , sıvılaştırılmış sığır besi ahırı gübresi , süt ineği ahırı katı gübresi , etlik kümes tavuk gübresi , yumurtalık kümes tavuk gübresi , koyun ahırı gübresi , güvercin gübresi, solucan gübresi kullanma imkanımız var.
At çiftlikleri de var ama bize biraz uzak kalıyor.
Hangi hayvan gübresini kıyaslamamız gerekiyor?
Derin çimli , mısır, pancar ,ayçiçek gibi bitki için derin sürümün faydası tartışılmaz.
ektiğimiz ürünün kök yapısı çok önemli tabiki. kıraç bölgelerde bizde oldugu gibi buğday tarımında mesela toprağı çok az işleyip büyükbaş hayvan gübresi ile desteklediğimizde çok güzel sonuçlar alıyoruz. tek sıkıntısı büyükbaş gübrelerinde ot olayı oluyor. hatta arpa ve yulaf getirdiği de oluyor. tabi alınan verim bu olayı kapatıyor diyebilirim.

• Beğen