Toprağın organik maddesi artarsa ne olur

Topraktaki yararlı bakteriler ve mikroorganizmalar çalışır ve topraktaki bağlanmış olan besin elementlerini çözer( fosfor, potasyum vb.) ve bitkinin alabilceği forma getirir. Böylelikle gübresiz ekim bile mümkün olabilir. Toprak daha çok su tutar, işlemesi kolaylaşır. Ancak % 1 i %4 e getirmek bile seneler ve maliyet ister.
 
Bitkinin topraktaki besinlerden yararlanma oranı artar. Attığımız tüm gübreler bir anlamda topraktaki eksik organik maddenin yerini doldurmaya çalışır.
Kumlu toprağın da killi toprağın da organik maddesi artarsa ideal toprak tipine yaklaşır. Yani kumlunun suyu bitkinin yararlanamayacağı derinliğe geçirmesi, killinin de soğuk ve sıcakta kendini sıkıp-gevşetip bitkiye zarar vermesi durumu azalır.
En iyi organik madde kaynağı bitkinin yine kendisidir, hayvan gübreleri, kompostlar vs. kullanılarak organik madde artırılabilir. Biçerlerdeki Sap kıyıcılar bu yüzden önemli. Düşünüyorum da, bu patozlu biçerler çıktı çıkalı bir çoraklaşma var. Eskiden lazım olan kadar samanı patoz yapardık, gerisi toprağa karışırdı. Şimdi tıraşlayıp sürüyoruz. O kadar araziye hayvan gübresi de yetişmez. Dışarıdan arıtma çamuru, kompost getireyim desen astarı yüzünü geçer. Ama uzun vadede çok karlı ve yararlı olacağını düşünüyorum. Kimyevi gübreler elbet bir gün üretilemez olacak, dünyada kaynaklar tükeniyor..
 
Hocam %4 olunca ne olur faydaları nedir
Su tutma kapasitesi ciddi miktarda artacağı için kıraç koşullarda ciddi faydalı olur.Mikroorganizma çeşitliliği ve sayısı artacağı için bitki kökleriyle iletişimlerini güçlendirerek birbirlerini beslerler.Karbonik asit oluşacağı için ph düşerek makro mikro besin elementlerinin yarayışlılığını artırır.Azot ile organik madde doğrudan ilişkili olduğu için azotlu gübrelemeye olan ihtiyaç düşer.
 
Evet soruyu başlıkta belirttim organik madde %1 den %20 e çıkarsa ne olur
Toprakta organik madde birikimi hava sıcaklığı ve nem ile ilgilidir Türkiye'de mısır kökü bile 3-4 ayda çürüyüp yok oluyor mikro organizma faaliyeti çok hızlı %1 bile yakalamanız süper olur ama onu bile yakalayamazsınız yıllık ortalaması ama kuzey İsveç Norveç gibi ülkelerde soğuk olduğu için mikroorganizmalar çalışamadığı için çürüme olmuyor
 
  • Beğen
Tepkiler: h.ilerigiden
Toprak ormanlarında bile organik madde üst sınırı %12 civarıdır. Hububat veya tarım arazisinda bu oranı yakalamak hem aşırı çaba hem de aşırı maliyet gerektirir. Bu oranı yakalarsanızda fazla nemli toprak elde edersiniz. Bu da hububatta fazlaca görülen kök boğaz hastalıklarına yol açabilir diye düşünüyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: h.ilerigiden

Benzer Konular