Toprağı Ne zaman Nasıl İşlemeliyiz Tecrübelerimiz

Valla Fatih hocam bilemedim şimdi ama artık eski hesap ekim 25den Sonraya ekin ekmiyorum en son ekimi 5-6 kasımda Ekerim amcanın tecrübesi doğru çıkınca insan bir işgilleniyor tabi
Valla ben gecen sene kasım 10 a kadar ekemedim neyse 10 kasim ektim sonrasi don kar tipi baharda martta anca topraga cikti bu yıl 10 ekimde ektim bitsin de kısa saglam girsin diye yine yagmur yagmadı yine çikmadi 🙄🙄🙄

ben gecen senede anıza ekim yaptım 2 senedir pulluk girmemiş yere bazı yerler iyi bazı yerler kötü idi bu sene denemek babında 13 dekarlık tarlayı 3 e böldüm birazını tek kat kazayagı arkasında merdaneyle ektim birazını kulaksız pullukla sürdüm sürgü cekip birazınıda pullukla sürüp ektim
hemen üstündeki başka bir yeride sürdüm yagmur yağdı çamura ekebildim burlardan gelen sonuçlarıda
burada paylaşırım

Valla ben gecen sene kasım 10 a kadar ekemedim neyse 10 kasim ektim sonrasi don kar tipi baharda martta anca topraga cikti bu yıl 10 ekimde ektim bitsin de kısa saglam girsin diye yine yagmur yagmadı yine çikmadi [emoji849][emoji849][emoji849]

Bu yıl bizde aynı senin gibiyiz hocam Allah'tan haziran başı tezelemeleri yapmıştım, yoksa bildiğin tezeğe ekim yapardım biz ektik, teslim ettik gerisi Allah'a kalmış inşallah hayırlısı olur hocam[emoji4]

• Beğen
Tepkiler: fatihcastle
Atalarimiz "surme tarlayi camura sonra doner demire"derler..yillardir ayni yontemi uygulariz gayet iyi verim aliriz cok sukur..genelde hasattan sonra kasim sonunda tav varsa cok derin herg yaparim..kesinlikle aniz yakmam balya yaptiririm..pancar felan ekilecekse kurtlanma olur o ayri..bu sene kurakti bahara kaldi..boyle durumlarda nisan sonunda goble cekerim tarlada otlar kurur sonra yuzeysel bi herg yaparim..ilk baharda derin surmem..daha sonra diskarow gerekli ise tirmik merdaneli..iki senede bi patlatma cekerim surum yonunun tersine..bugdayi ise ekimin 25-30 arasi ekeriz..

"Eylül ayında toprak uyur." derler, eskiler.Toprak örümcek bağlarsa buğday ekim zamanı gelmiştir.
Temmuz sonu gölge tavında Ağustos bozması sürüm yapılır veya Patlatma çekilir.Mısır yeri Ekim ortalarında derin sürülür.Buğday yeri sürümü sıvak derinlik 10-15 cm yapılır.Yonca fiğ yeri sürümü derin 30 cm yapılır.
Aşırı derin sürüm alt verimsiz toprağı çıkarır.Toprağın su tutma kabiliyeti hayvan gübresi atılarak ve dip kazan, patlatma çekilerek arttırılır.
Yaş sürüm yapılırsa toprak olur taş.İmara gelmesi için mutlaka Ağustos bozması sürüm ister.İklim uygun giderse toprağın tav durumuna göre Şubat sürümüde yapılabilir.
Arz ederim.