Toprağı Ne zaman Nasıl İşlemeliyiz Tecrübelerimiz

Selam Arkadaşlar buraya toprak işlemesi yapar iken nelere dikkat etmeliyiz ve yaşadığımız tecrübeleri paylaşmak istedim

1-Bizim burda tarlaya çamurken dokundunmu 7 sene tarladan bi şey olmaz derler ben kendi akrabamın serasını sürdüm camurdu 2 sene buyunca mahsul alamadılar devamlı hastalık buldu biberler
2- ilk işbora traktör aldım 6 dekarlık bir alan var ilk hevez yazın zor bela tarlayı kuruya sürdüm o sene yaptıgım mahsul dehşet oldu aradan 14 sene gecti Erkunt aldım yine hevesle yazın aynı bahceyi sürdüm fig ektim 216 paket fig paketi aldım
tarla camur iken sürülürse pulluk daha fazla taban topragı yapıyor zaten fazlada derin sürme şansımız olmadığında sert tabaka biraz daha yukarı cıkmış oluyor
3- kış aylarında tarlaya tırnaklı hayvan sokmamaya karar verdim çünkü nar bahcesinde üst tabaka oluştoruyor ve sulama yapıldıgında gübre verirken su alta gitmiyor
4 - birde tarla sürerken kesinlikle acele etmemeli bu sene erkunt çekiyor diye 2 tane pulluk kırdım ve iş dahada uzadı pulluğun ayarı önemli ön bıcak sağ ucu lastikten en fazla 5 cm acıkta olmalıki sürülmedik yer kalmamış olur ve pulluk bıcakları motora paraler olmalı yoksa motor zorlanıyor ve 7 veya 8 km hızı gecmemeli
bunlar bana tarla çamurken dokunmamanın daha iyi olduğu ve acele ettikçe işlerin dahada uzun sürdügü tecrübesini sağladı
Sizlerinde fikirleriniz var ise paylaşırsanız sevinirim

• Beğen
Tepkiler: freesad
Eger tarla tabanından ak toprak kepir yada kist toprak çıkmıyorsa derin sürülebilir ama benim şahsi tavsiyem tarlaya çizel çekip pullukla sürmek ha sen yapıyormusun diyorsanız taşlı tarlada çizel kullanamıyiruz ondan çekemedim

• Beğen
Tepkiler: metemet
Eger tarla tabanından ak toprak kepir yada kist toprak çıkmıyorsa derin sürülebilir ama benim şahsi tavsiyem tarlaya çizel çekip pullukla sürmek ha sen yapıyormusun diyorsanız taşlı tarlada çizel kullanamıyiruz ondan çekemedim
Bizim buraların deyimide fazla derin sürme Altan verimsiz toprağı çıkartma derler derin batirdigin zaman pulluğu alttan kìllì toprak çıkıyor

• Beğen
S.a hocam tecrübeleriniz için çok teşekkürler [emoji4] bende toprağın yüzü kuruyup da altı yaş olduğunu dönemde haziran başı güzlük ekim için ekim sonu yazlık ekim için sürüm yaparım

Derinlik 25 cm olur genelde sadece yoncayı sökerken 35 cm derin sürerim. Eğimli tarlalarda sürümü bitirdikten sonra 20 25 metre Aralık'larla eğime parelel derin sürüm yaparım ki yağmur kar suyu yağmur suyu tarlada daha fazla kalsın diye onun haricinde zaten kuru sürüm yapmak bizim topraklarda bıçak pulluk kırmak demek

O nasıl oldu öyle?

8 numara 4 lü pim kesen pulluk vardı bütün aynaları cıkardım tam gövdeye kadar salıyorum sadece topragı fazla devirmiyor fakat derin gidiyor bu sene bir kaç araziyi öyle sürdüm fazla tezzek çıkarmıyor heleki kuru yerlerde sonra ra mibzerin ön tarfına demirden bir sürgü yaptım pulluktan sonra hemen ekime gectim tarla düz çıkıyor yani bu sene sonucu görecegiz bakalım

• Beğen
Tepkiler: fatihcastle
S.a hocam tecrübeleriniz için çok teşekkürler [emoji4] bende toprağın yüzü kuruyup da altı yaş olduğunu dönemde haziran başı güzlük ekim için ekim sonu yazlık ekim için sürüm yaparım

Derinlik 25 cm olur genelde sadece yoncayı sökerken 35 cm derin sürerim. Eğimli tarlalarda sürümü bitirdikten sonra 20 25 metre Aralık'larla eğime parelel derin sürüm yaparım ki yağmur kar suyu yağmur suyu tarlada daha fazla kalsın diye onun haricinde zaten kuru sürüm yapmak bizim topraklarda bıçak pulluk kırmak demek

Güzel fikir bizim burlardada var bazı yerler cabuk kuruyor heleki meyilli yerler gelecek sefer bende deneyecegim teşekkürler

• Beğen
Tepkiler: YİGİDO
8 numara 4 lü pim kesen pulluk vardı bütün aynaları cıkardım tam gövdeye kadar salıyorum sadece topragı fazla devirmiyor fakat derin gidiyor bu sene bir kaç araziyi öyle sürdüm fazla tezzek çıkarmıyor heleki kuru yerlerde sonra ra mibzerin ön tarfına demirden bir sürgü yaptım pulluktan sonra hemen ekime gectim tarla düz çıkıyor yani bu sene sonucu görecegiz bakalım
O şekilde pulluğun kütüğü yemezmi

kütük dediginiz yeri bilemedim fakat son bıcağın takıldıgı demir parcasını agaç köküne geldi arka bıcak takıldıgı yer ile birlikte ters döndü pulluk biraz zorlanıyor olabilir çünkü catırtı geliyor :)
Aynaların arkasında olan deve boynuna benzeyen aynaların baglantı yeri biz ona kütük deriz aynaları söktük dediniz ya bende ayna olmayınca kütüğü yemez mi diye sordum

Geçen yıl dar güzün ekiyorum kar yok hava buz gibi bizim köylü yaşlı dedelerden biri de arazide geziniyor benim yanıma geldi, bu havada ekim yapılmaz dedi ekim yapacağın tarlanın başına bir var toprağa otur kıçın üşüyorsa ekmeden geri dön ekersen ekin olmaz yok üşümüyorsa ek orayı ekin olur orda dedi, tabi bu yıl o 3 dönümden 15 teneke 7,5 rupla tahıl ancak aldım

• Beğen
Tepkiler: Kımosa ve metemet
Geçen yıl dar güzün ekiyorum kar yok hava buz gibi bizim köylü yaşlı dedelerden biri de arazide geziniyor benim yanıma geldi, bu havada ekim yapılmaz dedi ekim yapacağın tarlanın başına bir var toprağa otur kıçın üşüyorsa ekmeden geri dön ekersen ekin olmaz yok üşümüyorsa ek orayı ekin olur orda dedi, tabi bu yıl o 3 dönümden 15 teneke 7,5 rupla tahıl ancak aldım
Bizim köyde de toprak sogudummu ek derler

• Beğen
Biz egerki tarlayı nadasa burakacaksak bahar ayında pulluk ile süreriz bana göre son baharda sürmek ve tarlanın sürülmüş şekilde kışı geçirmesi daha iyi ama bizde toprak üşür diye güzden sürmüyor lar. Bahar'a eğer bir seyler ekilecekse o zaman son baharda sürülür...

Fatih hocam bizim köy 1500 rakım soğuk var soğuk var geçen haftalarla babanne rahmetli oldu açılan mezarın yerinden 4 parmak toprak buz tutmuş tabi memleketten memlekete tecrübeler değişir
Bizimde 1450 yani ayni rakımdayız toprak sıcakken karınca fare kuş çeker bugdayı yada hastalanır ama soguyunca kurt kuş inine girer derler bilmiyorum şimdi hangisi doğru biz doğruyu bulalım diye forumdayız başka tecrübe eden var mı bakalım

• Beğen
Bizimde 1450 yani ayni rakımdayız toprak sıcakken karınca fare kuş çeker bugdayı yada hastalanır ama soguyunca kurt kuş inine girer derler bilmiyorum şimdi hangisi doğru biz doğruyu bulalım diye forumdayız başka tecrübe eden var mı bakalım

Valla Fatih hocam bilemedim şimdi ama artık eski hesap ekim 25den Sonraya ekin ekmiyorum en son ekimi 5-6 kasımda Ekerim amcanın tecrübesi doğru çıkınca insan bir işgilleniyor tabi