Bizde de bu sene mercimek ekili idi, seneye (ekim nöbetini de dikkate alarak) arpaya niyetimiz vardı. Ancak bunların yaptığı zulüm sayesinde ne yapacağımızı bizde bilmiyoruz...
Güneydoğu için tavsiyesi olan var mı? Kuru şartlarda hangi ürünü ekelim, pazar sıkıntısı olmayan
kuruya zaten her yıl ektinmi verim düşük olur, en güzeli boş bırakmak
bozkırlardaki kıraç tarlalarda kuru ziraat işi nasıl bitti, bunu açalım biraz.
bakın girdilerdeki artışlar muazzam oldu, kazan kazancılar yurtiçinde gübrede kartel oldular resmen, 300-400 dolara getirdikleri gübreleri 1000 dolara sattılar, ilacı mazotu harmanı herbişey arttı.
Buna karşılık ürün fiyatı ne oldu? Ukrayna ve rusya dan alım alaşması yapıldı, dünyaya sattıklarından yüzde 25 daha ucuza bize satacaklarını anlaşmaya bağladılar, bizimkiler ucuza alıcaz diye sevindi, alıyolarda, Çinden sonra en çok buğday ithal eden 2. ülkeyiz şu anda, düşünün 1,5 milyar nüfuslu Çinden sonra en çok buğday alan ülke yiz yahu saçmalığa bakın, niye alıyoruz? un yapıp satıyomuşuz güya, fakat bu aynı zamanda tahıl koridoru ile birlikte ülkeye giren milyonlarca ton ucuz ürün iç piyasayıda doyurdu, tüketim artık koridordan gelen ucuz ürünle karşılanır oldu.
Sonuç: TMO nun depolarında buğdaylar çürüdü haberlerini okudunuz işte, TMO napıcak şimdi, tabiyki dışardan gelen ucuz ürün fiyatından alacak,
Peki bu ucuz ürünü avrupa ülkeleri kapıdan içeri sokmazken, ucuza biz alıp un yapıp makarna yapıp avrupaya ucuz satarken para kazandığımızımı sanıyoruz, kaç tane un sanayisi kazanıyor, kazan kazancılar gübreyi pahalı satarken birde bu işten kazananlar oldu, bunlar piramitsel örgütlerin kazan kazancı tayfası, şirketler bunların, devletin her yerinde makamında adamları bunların istediği kapıları açtı yada kapadı, kaybeden kim oldu, pahalı gübre mazot girdi ile dışardan gelen ucuz ürün fiyatı karşısında kazanamayan üretici oldu.
Ukrayna dekara 1200 kilo verim ile ucuz gübre girdi ve dünyanın 1 numaralı çernezyum toprağı ile bol üretim yapıp ucuz satmakla kazanır, rusya desen zaten gübrenin hammaddesini bile dünyaya satan tek dev ülke, ucuz gübre bol üretimle kazanır, ama onlarla buradaki üretici aynı fiyata rekabet edemez batar, çünkü bozkır toprağı az yağış rejimi, pahalı gübre, mazot, girdi, kutuda düşük verim ucuz fiyat kurtarmaz.
Yapacağımız tek iş kaldı, bunların un satıp memleketi kalkındırmasını beklemek, olacak iş değil yapamazlar ama bunu yaparlarken pahalı ekip ucuza ürün satarsak haybeye uğraşırız, ortamın düzelmesi lazımki bende kazanayım. o zaman dükanı kapatıyorumki, bunlar ukrayna rusya buğdayını alıp un yapıp satıp memleketi kalkındırsın, gübrecilerde gübreyi ucuzlatınca, anca benim ekip biçip üretimden kazanma ortamım geri gelsin, değilse iç piyasaya ukrayna rusya buğdayı ucuz ucuz sürüldüğü sürece, aslında ayçiçeği de buna dahildir, bizim üretim yapmamızın anlamı yok, çünkü rekabet edemeyiz, bu fiyatlar bizi kurtarmaz.
Şu piramitsel örgütlerde, kendi frmaları şirketlerine ülkenin kapılarını açtırıp kazan kazan yapmasa olay düzelecek, ama gübreyi pahalı sattırana aferin diyorlar, bu becerikli diyorlar, bakan yapıp her kapıyı açsın diye oturtuyorlar gerekli makama, kardeşim bu düzen böyle gitmez, adam çıkıp aramızın iyi olduğunu iddia etti, baksanıza pişkinliğe, benim seninle aram niye iyi olsun, yani ben piramitsel örgütün adamıda değilim, çiftçiyim, hemde rekabet edemeyerek artık pahalı gübre ile sizi besleyemeyecek bir çiftçiyim, ne münasebetle aram iyi olacak senle yada bu amlayıştaki yönetimle.