Tekirdağ çevresi saman piyasası dekara kaç liradan gidiyor?


Yil bizde iyi son bir kac yılın üzerinde sap saman işleri
Ülke geneli önemli eğer her yerde bol olursa sap saman ot fiyatlar yürümez
Ama ihracat gibi şeyler olursa bilemem
 
Kışa
balya çok rahat 25 lira olur
BBuğdaykilosu 2 lira olur
Ayçiçeği 4 lira hesabı bukadar kolay.bu yazıyı sayfanın bir kösesine kopyalayın.[emoji1250]
İskender abi neye dayanarak bu kadar eminsin peki devletin bu güne kadar attığı parmaklar ortada çok verdik size deyip aşağı çekmeyeceği ne malum gümrükler çatır çatır çalışıyor tüccar eski tedarikçilerinden yine çekecek malını biz kendimize zor yetiyoruz Hollanda dediğin ülke kendini doyuruyor dışarı daha fazla satabilmek için adam gibi üretim yaptırıyor çiftçisine ticaret yapıyor adamlar dışarı satmak piyasayı elinde tutmak için kendini yırtıyor bizden daha kalitelisini ucuza verdiği zaman nasıl göreceğiz bu paraları bu çakallardan?
 
Peki bu sene tüccara emanete mal dökme konusunda düşünceleriniz nedir tahmini 80 ton buğday dopo da saklamak mı mantıklı tüccar da fabrikada emanete bırakmak mı?
 
Çok teşekkür ederim.

Bizim köye de gelecek olan biçercinin fiyatı da şöyleymiş:

Biçim ücretinin 30 TL olduğunu düşünürsek, bicerci sapları alıp bağlayıp satacak, biz de ona 30 TL yerine 15 TL biçim ücreti vereceğiz.

Yani sapı 15 TL ye bicerciye satmış olacağız.

Bir an için biçerdöver ve balya makinem olsun istedim [emoji16]

Bizim bu sene buğdaylar zayıf dekara 5-6 balya anca çıkar o da kuvvetli yerlerde.
Bizdede biçerci alırsa 30 liranın 15 lirasını vercez biçerdöverciye
 
Peki bu sene tüccara emanete mal dökme konusunda düşünceleriniz nedir tahmini 80 ton buğday dopo da saklamak mı mantıklı tüccar da fabrikada emanete bırakmak mı?
Babana emanet etme derim. Koy depona bak keyfine. Emanetteki mala tüccar yada fabrikacı istediği fiyatı verir. Depondaki mal senindir. Ya da iflas eder, iflas gösterir olan çiftçiye olur. 15-16 yıl önce Uzunköprü’de Hamdi Buzcu’da bizim 40bin TL battı emanette.
 
Bu sap saman işinin de iyice cılkı çıktı bence. Elbette sapın belli bir bedeli olması gerekir ama 50-60 liralardan satılması hayvanın rızkıyla oynamak demek artık. Balyacılar alınmasın ama 5 liraya yahut 7 liraya mal edilip depoya attıktan sonra kış vakti 20 liraya satmak vicdanen pekte kabul edilebilir değil. Bu iş ticari zeka falan da değil kimse kusura bakmasın. Balya işi baştan sona içerisinde tezatlık barındıran bir iş. Biçerdöver 1 milyon lira, balya makinası 100 bin lira ama balyacılık biçerdövercilikten kat kat fazla kazandırıyor. Biçerdövercilerin hepsi mecburen balyacı oldu. Bu kadar balyacı olunca sapta değere bindi. Sapın fiyatı artınca balya fiyatı arttı. Bu da yetmiyormuş gibi bir de stoklanıp iki katı fiyata satılıyor. Bu işin gerçek adı karaborsacılık. Terimsel olarak karşılığı bu kimse kusura bakmasın. Kimseyle alıp veremediğim yok. Hayvancılıkta yapmıyorum. He bu kadar kafa ittirdin, sen ne yapıyorsun sapları diye sorarsanız ben de biçim karşılığı veriyorum. 50 lira verseler vermez miyim veririm. Çünkü mevcut düzende yeter düzeyde para kazanamadığımız için mecburen veriyoruz. Buradaki herkesin sebebi bu zaten. 20 liraya trakyadan çıkan balya gideceği yere 25-30 liradan aşağı gitmiyor. Adam 25-30 liradan balya alıp hayvana yedirip para kazanacak. Olacak iş değil. Hem çiftçiyi kimse düşünmüyor deyip hem birbirimizi düdükleyen yegane meslek grubu olabiliriz. Çiftçi, çiftçinin halini düşünmedikten sonra kim düşünür seni! Devlet balyacılara sen sezon dışında 5000'den fazla balya stoklayamazsın, stoklarsan "al sana bombe" derse o zaman sorun çözülür ancak. Ki böyle bir şey gelir bence. Ama esas çözüm olarak öncelikle çiftçinin gelirinin iyileştirilmesi gerekir. Saptan medet umar hale düştük. Hayvanların rızkına göz diktik resmen. 10 sene önce tarladaki sapları dağıtmak için özel makina yaptırdı millet sanayide. O günleri de unutmayalım. Bu malı bizden alanlarda üretici. Birbirimizi düşünelim derim ben. Yoksa balyayı alacak hayvancı da kalmayacak yakında. Biz de kenara attığımız sap dağıtma makinalarını çıkartıp tarlalara dağıtır başladığımız yere geri geliriz en sonunda...Belirttiğim gibi kimseyle bir derdim yok yanlış bir şey yazdıysam kimse kusura bakmasın ben sadece mevcut durumu özetlemeye çalıştım. Saygılar...
2,5 TL/balye tarladan saman aldığımız yıllarda yulaf 3,5 TL/balye , yonca 4,5 TL/balye idi.
10 balye / dekar verim olan tarla , biçme bağlama parasını karşılıyordu.
Süt 80 krş/lt , et kesimi 8 TL/kg , yem fiyatı 20 TL/çuval idi.
Hayvan çiftçi için bir kumbara gibidir, kesif yem almasak kaba yemi satsak zaten süt parasına karşılık geliyor.
Yazın 15 TL den kışın 25 TL den saman yedirdik, 20-35 TL den yonca yedirdik, 250-500 TL/tondan mısır silajı yedirdik.
Et-süt fiyatlarının hali ortada , hayvan isteyen oldukça satıyoruz , vatandaş ucuza et yesin.
 

Anlamadığım bazen saman ot ve yoncadan pahalı oluyor hayvancı niye ot ve yoncayı tercih etmiyor
 
Çok teşekkür ederim.

Bizim köye de gelecek olan biçercinin fiyatı da şöyleymiş:

Biçim ücretinin 30 TL olduğunu düşünürsek, bicerci sapları alıp bağlayıp satacak, biz de ona 30 TL yerine 15 TL biçim ücreti vereceğiz.

Yani sapı 15 TL ye bicerciye satmış olacağız.

Bir an için biçerdöver ve balya makinem olsun istedim 😁
Kandırrmayın kendinizi Trakya’nın çoğu yeri sapına biçip yapıyor 40 50 liralara saman satılıyor
 
Aklı olan adamı olan kuruyor düzeni parasını kazanıyor bende bu sene sapı ya satacagım yada yakacağım zaten azmış sap ama yada inşallah biçerçi kırıcı ile gelirde toz olur gider vallaha devlet bugdayı 2 lira açıklasın sapı onun olsun tarladan çıkacak bugday 200 kg zaten zarar diz boyu para etse taşı bile satacagız ama etmiyor nufus artıyorsa gıda yetmiyorsa veya israf oluyorsa herşey de mi çiftci suçlu alım gücü yok ülkenin tek sorunu bu bence
 

Lisanslı depoya dökmekte fayda var. emanetteki ürünün %70 kadarını sıfır faizli kredi şeklinde veriyolar. borcunu kapat ocak şubat ayında bozdur aldığın krediyi kapat. artık tüccarlarda akıllandı arkadaşlar. kayseri şeker ne fiyat veriyorsa 20 krş üzerini veriyor bizim buradakiler. köylü tüccara 20 krş fazlaya döküyor onlarda doğru depoya.
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt