tarla faresiyle mücadele

Ynt: tarla faresiyle mücadele

kepek şeker aldirin vanilya karışımına dayanamıyor. bunları bulamaç yap ince30-40 santimlik boruların içine bas tarlanın çeşitli yerlerine bırak zehiri fazla abartma (1 kutu 200-3000 dekara yeter)ki yuvada yavaş ölsün kurda kuşa zarar vermesin. boruların baş tarafları da biraz boş olursa yayılan hayvanlara da zarar vermez.slm

eysen link=topic=27949.msg241910#msg241910 date=1263503123' Alıntı:
kepek şeker aldirin vanilya karışımına dayanamıyor. bunları bulamaç yap ince30-40 santimlik boruların içine bas tarlanın çeşitli yerlerine bırak zehiri fazla abartma (1 kutu 200-3000 dekara yeter)ki yuvada yavaş ölsün kurda kuşa zarar vermesin. boruların baş tarafları da biraz boş olursa yayılan hayvanlara da zarar vermez.slm
bu işi biraz daha ayrıntılı anlatırmısın...bu ' aldirin ' ne.boru ne borusu.çeşme borusu gibi birşey mi...
kullanılan zehrin adı ne...

kepek,şeker,zehir karışımını bizde atıyoruz ama pek etkili olduğu söylenemez.
herkes zehir atıyorum derken, tavşanlarıda bitrdiler. yarardan çok zararı oldu.
en güzeli doğal düşmanlarının çoğalması. yılan,tilki,şahin vs... geçenlerde bu konuda muhabbet ederken, köyden büyüğün biri dediki, 1 yılan ortalama 8 dekar alanı sahiplenir, ne kadar fare varsa hepsini temizler...
zaten türkiyede zehirli yılan tür sayısı hemen hemen hiç yok. doğal olarak insanlara bir zararları yok. o bakımdan yılan,tilki vs hayvanların yaşamaları için daha dikkatli olalım...

Ben şahsen tarlada fare ilacı yapmıyorum; düşünsenize 200 bin metrekare alana ürün ekmişsiniz, fareler yesin yesin 2 bin metrekare alandaki ürünü yesin.. Farzedelim ozaman 198 bin metre kare yer ekmişiz. 2 dekar için onca canlıya kıymaya değmez..Haa ilk gördüğümde bende çok sinirleniyorum, ama biraz olayı; doğal yaşantı, rızık v.s. gibi düşündüğümde görmemezlikten geliyorum.. Çünkü tilkiler aç kalınca bizim kümese saldırıp tavukları çalıyor..:D

nailyetek link=topic=27949.msg241966#msg241966 date=1263556036' Alıntı:
Ben şahsen tarlada fare ilacı yapmıyorum; düşünsenize 200 bin metrekare alana ürün ekmişsiniz, fareler yesin yesin 2 bin metrekare alandaki ürünü yesin.. Farzedelim ozaman 198 bin metre kare yer ekmişiz. 2 dekar için onca canlıya kıymaya değmez..Haa ilk gördüğümde bende çok sinirleniyorum, ama biraz olayı; doğal yaşantı, rızık v.s. gibi düşündüğümde görmemezlikten geliyorum.. Çünkü tilkiler aç kalınca bizim kümese saldırıp tavukları çalıyor..:D
fareler çok hızlı ürer ve çok zarar verirler.bağzı senelerde onların üremesi için uygun bir ortam oluşuyor ve çok ürerler.bir seferinde ekin tarlamın kenarınan baktığımda gayet güzeldi.biçerin tepesine bir çıktım ortasını boşaltmışlar...

nailyetek link=topic=27949.msg241966#msg241966 date=1263556036' Alıntı:

hayvansever olduğunuzu bu kadar bilmiyordum muhtar bey rızık falan demişsiniz peki ozamn topla gel tarladan fareleride besle çok acıyorsan :D belkı sizde sulu tarım yapılmadıgı için pek çok değildir ama bizdeki pancar tarlaları ve yoncalarda dehşet verıcı görüntüler var her yer delik deşik

ağır abi link=topic=27949.msg241994#msg241994 date=1263570554' Alıntı:
hayvansever olduğunuzu bu kadar bilmiyordum muhtar bey rızık falan demişsiniz peki ozamn topla gel tarladan fareleride besle çok acıyorsan :D belkı sizde sulu tarım yapılmadıgı için pek çok değildir ama bizdeki pancar tarlaları ve yoncalarda dehşet verıcı görüntüler var her yer delik deşik
Siz belki nefret edersiniz; bende bazen çıldırıp hepsini kurşuna dizecek oluyorum.. Ama yinede kedileri sevmeye çalışıyorum.. ) tane falan var.. İsterseniz 3 ü nü size verebilirim. Salarsın yonca tarlasına doğal av izle..:D

köy içindeki büyük fareler için duymuştum ama faydası olurmu bilmem. danaburnu ilacını kepek şeker ve 3 4litre sıcak suyla karıştırıp fare olan yerlere koyuyolar tabi bu karışım elle değmeden olacak pişmemiş köfte kıvamında olacak birde sulu kalmayacakmış

Bu sene fare daha da yaygın.Ancak Dün bir komşum tarladaki hububatı yiyen farelere hiç dokunmadığını, yenilen yerlerin tam aksine ileride daha gürleştiğini söyledi. Ben bir deneyeceğim.

arkadaşlar ben uzun yıllardır tecrubelıyım bu konuda bızım buralarda cok oluyo fare bızım yaptıgımız uygulama cok etkılı un ve zabrus ılacını karıstırıyoruz kesınlıkle elımızı degdırmeden kokumuz ılaca gecmemelı sonra bu karısımı kola sısesı pet sıse yanı onun ıcıne hunı vasıtasıyla doldurun tıkanma olacaktır bı cubukla karıstıra karıstıra doldurun pet şişenın kapagına 4 delık acın cok fazla buyuk degıl 5 lık cıvı y le delsenız olur daha sonra bu karıdımı farelerın delıklerıne puskurtun sonuca ınanamayacaksınız tabı bıraz belınız agrıyacak ama bızde bu pet sıselerı delıklere sıkmak ızın bı alet var baston gıbı bısı hıc egılmıyorsunuz super turk malı :D

walaw ya heryerde bu sorun war,
geçen awa gittik hm o sayede ekin tarlalarını gezmiş oldm her yer delik li delikli dikkatimi çekti hep kenalarda war ortalarda hiç fare deliği göremedm satn delik olan yerler belli sanki üstndn çimen makinesiyle biçilmiş gibi.bakalm ilaçlı buğday attkk inşlh işe yarar!

Yılanları,tilkileri öldüreniniz varmı arkadaşlar aranızda bence farelerin çoğalmasının asıl sebebi fareleri yiyen hayvanların çifçiler tarafından öldürülmesi (tilkileri kürkü için öldürüyorlar ) yılanlarda bence en çok fare yiyen hayvanlar olsa gerek.Gerçek çifçi tabiatla,içinde bulunan hayvan türleriyle dost olan eko sistemi bozmayan kişidir sözün özü 'İçinde bulunduğumuz doğal yaşama zarar vermeyelim verirsek en büyük zararı yine biz çekeriz'

arkadaşlar fare ile alakalı başka bir konuya yazdığım yorumun aynısını ekledim​

Tarla faresiyle mücadelede ' egzoz gazı ' yöntemi

Paylaş

A.A 12 Mart 2010

Haberler Anında Cebinizde Hürriyet Mobil

Haberler Anında Bilgisayarınızda Haber Alarmı

Haber Kaçırmaya Son Hürriyet Mind

Sitene Haber Ekle Kazan Bumerang
Türkiye ' nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat ' ta, son dönemde sayıları artan tarla fareleriyle ilaçlı mücadeleden sonuç alamayan çiftçi, egzoz gazı kullanarak tarla farelerinin ölmelerini sağlıyor.

İŞTE O YENİ YÖNTEM

Yozgat ' ın Yerköy ilçesinde çiftçilik yapan Ömer Torun yaptığı açıklamada, tarla faresiyle mücadelede daha önce ilaç kullandıklarını, ancak sonuç alamadıklarını söyledi.

İlaçla mücadelenin pahalı, aynı zamanda da yorucu ve zahmetli bir iş olduğunu, üstelik sonuç alınamadığını öne süren Torun, “İlaçla mücadelede çalışan işçilerimiz, kendi aralarında konuşurken, otomobilin egzoz gazından farelerin ölüp, ölmeyeceğini tartışmışlar. Bu fikri ortaya atan Rıza Ergin, otomobili alıp, denemiş, farelerin toplu halde öldüğünü görüp, bize de gösterince, şimdi yaygın olarak bu yöntem bölgemizde kullanılmaktadır” dedi.

Rıza Ergin ise otomobilin egzozuna veya el hızarı motoruna hortum bağlayarak, farelerin yuva deliğine gaz bastıklarını, gaz kokusunu alan farelerin yuvalarını terk eder etmez öldüklerini belirterek, “Bu yöntem, ilaçlı mücadeleden daha kolay ve ucuz. İlaçlı mücadelede tüm fare deliklerini kontrol ediyor, sonra ilaç bırakıyorsunuz. Bu yöntemde ise herhangi bir deliğe hortumla egzoz gazını basıyorsunuz, birbirine bağlantılı olan yuvalarda bulunan fareler, yuvalarını terk ederken hemen ölüyorlar” diye konuştu.

“İLK KEZ UYGULANIYOR”

Çiftçi Rıza Ergin ' in tarla farelerine karşı egzoz gazıyla mücadele verdiği Kırşehir ' in Çiçekdağı ilçesi Tarım Müdürü Ragıp Dağ, çiftçilere, tarla farelerine karşı ilaçlı mücadeleyi tavsiye ettiklerini söyledi.

Dağ, “Çiftçilerimizle fare ile mücadele konusunda toplantılar yaptık. İlaçlı mücadelenin nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgiler verdik. Bu yöntemi ilk defa duyuyorum, tarım alanına fazla bir zararın olduğunu sanmıyorum. Sonuç alıyorsa çiftçinin tercihidir” dedi.

Yozgat ' ın Sorgun ilçesi İlçe Tarım Müdür Vekili İsmail Karabulut da, ilginç bir yöntem olduğunu, görmeden bir şey söylemenin uygun olmayacağını ifade etti.