Esselamun aleyküm. Herkese iyi akşamlar Hayırlı ramazanlar. Öncelikle bu forumu takip ediyorum pek çok şey okudum iyi kötü fikir verenini. yeni üye oldum. O nedenle kısa şekilde yaşadığım yerin özelliklerinden ve genellikle hangi ürünü yetiştirdiğimizden bahsederek başlayacağım. Ardındanda gerekli olan tarım aletleri ve traktör konusunda önerilerinizi rica edeceğim. Şimdi erzurumun ilçesinde yaşıyoruz 4-5 nesildir (babam babamın babası .. gibi)çiftçilik yapıyoruz. Yıl 2020 hala atla tarla bostan yeri sürüyoruz en azından öküz koşmuyoruz çok şükür. birde elindekini beğenmeyenleri çamur atanları görünce cinnet geçiresim geliyor. 25 yaşındayım Atların başını tuta tuta bileklerim çıktı yerinden ağız atanı çifte savuranı uçanı kaçanı artık ne ararsanız. Neyse oralar sıkıntılı girmeyeceğim. Aileden ses yok ama ben kararlıyım traktör alacağım yıl 2020 kazmayla toprak eşelemeyeceğim yetti artık. Biraz halinize şükredin. Öncelikle yaşadığımız köy dağların arasındaki dağın yamacında. En büyük tarlası (hepsi tapulu sahipli) 1 dönüm eder etmez. Toprağı yerine göre taşlı yerine göre etli (çoğu kavlı kavı bilirsiniz siz kil dersiniz) sonuçta dağın yamacı. Yolu desen düz yeri 10 metre var yok gerisi ful rampa bazı yerleri %50 dibine geldinmi burnuna değecekmiş gibi. Ekilen ürün genelde arpa buğday. Yonca ve garingen eken var ama 2. Senede kesiliyor. Soğuk olduğu için. Yani ekilen ürün eve zor yetiyor. Herkes için diyorum bizde dahil. 2. Ürün diye bişe yok eksenizde yetişmiyor eylük dedimi bitti ot bile çıkmıyor. Şimdi öyle ekipman önerinki tek seferde sürme ve ekme işi bitsin tırmğıdır rotilidir kültisidir multisidir (şu peşpeşe bağlanlar var izledim youtuba da ama çoğu büyük bize ortancası lazım). Traktör de arıza önemli değil yedek parçası bol olsun parçasını alır ben takarım. Zaten yakında tamirhane açarım ben burada. Amma bizim buranın rampasında ( bahsettim en kötüsü %50) en azından 2 tonu çekebilsin, rampayı aşağı döndümü en azından 2 tonla frenlerini artık nasıl dersiniz çivimi kazıkmı tutsun. Ön arka fren ve 4x4 şart. eğer gerekli olursa resimde atarım çünkü normal taksilerin bile diskleri kızarıyor. Hb 90-100 aşağısı çekmez bizim toprağı Pulluk 5 li ideal bana göre. tırmık vesaire kullanılması gerekirmi yoksa rotovatör müdür nedir yetermi? En önemlisi patos. Gezenini kaçanını bilmem ama taneyi samana atmadan zayi etmeden ayıran patosa taç takarım. Kısaca belirttiğim makinelerle ilgili sizin veya yakınlarınızın veya tanıdıklarınızın kullandığı kaliteli en azından 2 sene arıza yapmayan markalar önerirseniz çok sevinirim. ben şehire gidip traktörümü ve gerekli olabilecek pulluk tırmık rotlu totlu ne varsa fazla değil gerekli olan 3-5 parça makina yı alıp geleyim. Kendimizi geçindirmek amaçlı ticari değil çünkü burada yetişen ürün bir eve ancak yetiyor. Keşke sizler gibi düz ovalarda traktörüm 5 li 6 lı pulluğu çekemedi ay patinaj yaptı da tekeri kaydı vitesi çıktı da kuyruğu kaçtı diyebilsem ama diyemem. buralarda ne bulursan şükredicen. Sizde şükredin azcık. Uzun yazarak sizleri yorduysam hakkınızı helal edin. Önerileriniz benim için değerli Teşekkürler. Ha birde new holland önermeyin lütfen komşunun var gelip bir tarlayı sürüyor kıçını başını kırıp gidiyor bir hafta sonra tekrar tekrar. Ya o kullanamıyor yada makina çürük. gıcık oldum o markaya tdydi galiba.bu arada ben bayanım el atmadığım bi tır bide bu motor işi kalmıştı bunu hallettim mi tır alıp ülke ülke gezicem. Lütfen argo kelime kullanmadan tartışma vesaire olmadan şu işi halledelim. Allaha emanet. Allah cümlemizin malına canına zarar ziyan vermesin ektiği biçtiği bereketli olsun. Birde tohumu bol olsun bizimki gibi olmasın