Tarım arazileri kanunu yasalaştı


Ynt: Tarım arazileri kanunu yasalaştı

azönce bu konuyla ilgili bir yazı okudum biraz daha açıklayıcı anlaşılır bir dille kaleme alınmış
bu yazıdada olumlu ve olumsuz birkaç soru işareti var yine


AŞAGIYA KOPYALIYORUM YAZIYI

Şehirli kardeşe köyde tarla yok
Devir kardeşe bile yapılsa...


02 Mayıs 2014 07:56
Yazdır
Şehirli kardeşe köyde tarla yok

Ahmet KIVANÇ / ANKARA

Yılda 17 milyar lira ekonomik kayba yol açan tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini önlemek üzere hazırlanan yasa önceki akşam TBMM Genel Kurulu ' nda kabul edildi. Yeni yasayla babadan kalan tarlayı şehirdeki evlat artık bedeli karşılığında köydeki kardeşine devretmek zorunda olacak.

Önlem alınmadığı takdirde, 2002 verilerine göre Türkiye ' de 59 dönüm olan ortalama tarımsal işletme büyüklüğünün 2023 yılında 5 dönüme düşeceği hesaplanıyor. Bunu önlemek için hazırlanan yasada miras tarla konusunda merak edilenler ve cevapları şöyle:

1- Tarım arazisi en fazla ne kadar bölünebilecek: Tarım arazisi bölünme suretiyle asgari büyüklüğün altına düşürülemeyecek. Bu rakamı bölgeler itibariyle Tarım Bakanlığı belirleyecek. Ancak, bakanlığın belirleyeceği tutar mutlak tarım arazilerinde 20 dönüm, meyve bahçelerinde 5 dönüm, seracılık yapılan arazilerde 3 dönümden az olamayacak. Asgari arazi büyüklüğünden farklı olarak yasayla ilçeler bazında ' yeter gelirli arazi büyüklüğü ' belirlendi. Bu rakam sulu tarla için örneğin Adana ' nın Seyhan ilçesinde 50, Tufanbeyli ' de 95 dönüm olacak.

2- Arazinin tapusunu almadan hisse paylaşımı yapılabilir mi: Kanunu dolanmak amacıyla tapuyu almadan arazilerin mirasçılar arasında pay edilmesi de yasak olacak. Tarım arazilerinde asgari parsel büyüklüğünün altında yeni hisse oluşturulamayacak.

3- Çay ve fındık bahçesinde de 5 dönüm geçerli mi: Çay, fındık, zeytin gibi özel iklim ve toprak ihtiyacı olan bitkilerin yetiştiği alanlarda, bakanlığın uygun görüşüyle daha küçük parsellere izin verilebilecek.

4- Arazinin bölünmesi nasıl önlenecek: Bakanlık, tapu müdürlüklerine, her ilçe için bölünemez arsa büyüklüklerini bildirecek. Tufanbeyli ' deki 95 dönümlük arazi, hiçbir şekilde bölünemeyecek.

5- Mirasta devir işlemi için süre var mı: Mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas olacak. Devir işleminin bir yılda tamamlanması gerekecek.

6- Mirasçının seçenekleri neler: Mirasçılar arazinin büyüklüğüne göre haklarını bir veya daha fazla mirasçıya olabileceği gibi aile malları ortaklığına ya da kuracakları limited şirkete devredebilecekler. Ya da topluca üçüncü şahıslara satabilecekler.

7- Devirde öncelik nasıl belirlenecek: Mirasçılar kendi aralarında anlaşamazlarsa sulh hukuk mahkemesi kanalıyla devredilecek mirasçı belirlenebilecek. Burada öncelik köyde tarımla uğraşan kardeşe verilecek. Birden fazla kardeş tarımla uğraşıyorsa, geçimini, miras konusu araziden sağlayan öncelikli olacak.

8- Devralan mirasçı parasını ödemezse: Araziyi devralan kişi, diğer mirasçıların parasını ödemek için bankadan kredi kullanmak zorunda kalırsa, Bakanlık, kredi faizinin bir kısmını kendisi üstlenebilecek. Gene de ödeyemezse arazi mahkeme kararıyla satılabilecek.

9- Arazi sonradan değerlenirse ne olacak: Yirmi yıl içerisinde arazi imar geçmesi, maden çıkması gibi tarım dışı nedenlerle değerlenirse, diğer mirasçılar bundan pay alacak.

10- Yasadan öncekilerin durumu ne olacak: Bu yasadan önce mirasçılar arasında henüz paylaşımı yapılmamış arazilerin devir işlemleri, önceki yasa hükümlerine tabi olacak. Yeni yasa, geçmişe yürümeyecek.

Dünyada tarım arazilerinin küçülmesini önleme uygulamaları

İsviçre: Her kantonda tarlaların belli bir sınırdan daha küçük parçalara bölünmesi yasak. Miras dışında satış yoluyla küçülmesi durumunda yetkili kurumların itiraz hakkı bulunuyor.

Almanya ve Fransa : Belli büyüklüğün altındaki küçük tarım işletmeleri özel miras hukuku içinde değerlendiriliyor, genel miras hukuku uygulanmıyor. Tarım arazilerinin ekonomik olmayacak şekilde küçülmesine neden olan satışlara izin verilmiyor.

Danimarka: Tarım arazisinin mülkiyeti tek bir mirasçıya devrediliyor ve bu mirasçı diğerlerine tazminat ödüyor.

İngiltere - Hollanda - Almanya: Mülkiyet tek bir mirasçıya devredilirken, diğer mirasçılara çok az maddi tazminat ödeniyor veya hiç ödenmiyor.

Dünyada tarımsal arazi büyüklükleri

ABD: 1980 dekar

İngiltere: 538 dekar

Fransa: 521 dekar

Almanya: 457 dekar

İspanya: 240 dekar

Türkiye: 59 dekar
Habertürk
Bu haber 13,574 defa okundu. 3 Yorum yapıldı
Tüm gazeteler burada
 
Ynt: Tarım arazileri kanunu yasalaştı

Cll_ford link=topic=75174.msg886581#msg886581 date=1399041276' Alıntı:
dedem sağ Allah ômür versin daha devlet kredi veriyor ya bu konuyla ilgili diğer kardeşler arazinin değerini para karşılığı alsa bizde sadece araziyi krediyle alsak olur mu böyle bir şey
Allah sağlıklı huzurlu ömür versin...
şu anda dede, kendine ait olan her türlü mal varlığını (saklı paylara müdahale etmeden) istediği gibi kullanabilir, satabilir, bağışlayabilir, vakfedebilir.
Fakat saklı paylara müdahale etmeden...
saklı paylara müdahale olursa, tenkise tabi olur, yani bozulabilir.
kanuni miras payı
ve
saklı pay
kavramlarını açıklamayayım, Türk Medeni Kanununda yazıyor, merak eden okuyabilir.

Şu an için sizin yapacağınız tek şey, kenara bol bol para atmak, nakit olarak elinizde kalsın.
dede vefat ederse diğerlerinden 1 adım önde başlarsınız en azından.
amcanlarla anlaşabilirseniz onlara paralarını haklarını alabilirsiniz.
anlaşamazsanız, paydaşlığı giderilmesi davası açacaksınız (veya bu kanundan sonra 1 yıl içinde anlaşamazsanız, sulh hukuk hakimi bu davayı açacak)
sonra aynı prosödür uygulanacak, yani satışa çıkacak, açık arttırma olacak, en fazla parayı veren tarlanın tamamını alacak, diğerleri de satış parasından hakları ölçüsünde alacaklar.

bence yapabileceğiniz 2 şey var:
1- Dedenize söyleyin, ya da anlaşın, ya da bir miktar para verin, size tarlanın bir kısmını (amcanların saklı paylarına girmeden) satsın veya bağışlasın. (satış göstermesi, karşılığında para alması daha sağlamdır)
2- Nakit para biriktirin, vefat ettiğinde paranız olur, amcanlar da razı gelirse hepsini veya bir kaçının haklarını satın alabilirsiniz. veya müzayedeye çıktığında alabilirsiniz....



SİTE YÖNETİMİNE :::: uyrra*-*-
bazı sayfalarda reklamlar var.
bir tanesinde bir avukatın reklamını gördüm.
Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliğine göre,
avukatların reklam yapması YASAKTIR.
Avukatlık Meslek Kurallarına AYKIRIDIR.
Site olarak bu sizi ilgilendirmez, yanlış anlamayın, reklam verenin reklamını alıp, yayınlarsınız. fakat o arkadaş bunun için ceza alabilir. uyarayım dedim sadece.... cidd*-*-*
 
Ynt: Tarım arazileri kanunu yasalaştı

nailyetek link=topic=75174.msg886648#msg886648 date=1399051074' Alıntı:
Hayırlı olsun, beklenen bir çalışmaydı. Umarım sağlıklı şekilde işler.
nailyetek link=topic=75174.msg886648#msg886648 date=1399051074' Alıntı:
Hayırlı olsun, beklenen bir çalışmaydı. Umarım sağlıklı şekilde işler.
iyi bişey bu kanun bizim tarlanın yanında 80 dekar tarla vardı geçen sene 35 milyara alacaktık 37 tane veresiyesi çıktı kaldı evimizin önünde var boş 1 dekar tarla 4 tane kişinin üzerine kayıtlı ne alabiliyorsun nede kiralıyabiliyorsun
 
Ynt: Tarım arazileri kanunu yasalaştı

Hepimiz için hayırlı olsun bence çok geç gelen bir kanun tabiki kanunda belirsizikler ve yanlış gördüğümüz yanlar var zamanla duruma göre düzenlemeler yapılır bence.
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt