sütçülük, kazançlı, verimli yetiştiricilik nasıl yapılır

süt çiftliklerinde, kazançlı, verimli yetiştiricilik nasıl yapılır...

damızlık düveler nasıl yetiştirilir/nasıl büyütülür, günlük ağırlık artışları ne kadar olmalı...
damızlık düveler ne zaman tohumlanır...
kaç aylık yaşta, kaç kiloda...
düvelerin ilk tohumlandığında, yaşları kaç ay olmalı...
düvelerin, 26-27 aylık yaşta buzağılaması normal mi...
buzağılama yaşı, 23-24 aya çekilebilir mi...

sağılan inek sürüsünde,

süt verimini neler etkiler,
dölverimini/buzağıverimini neler etkiler...
bir ineğin süt hümması yaşaması öteki hastalıkların (metrit, mastit, abomasum/mide yerdeğiştirmesi) sebebi olarak gösterilir..
bir ineğin süt humması yaşamasını önlemek için nelere dikkat etmeli...
süt humması yaşayan bir ineğin ya da düvenin bağışıklığının yeterli olmadığı/az olduğu söylenir...
bir hayvanın bağışıklığını beslenmeden etkilenir mi...
birineğin bağışıklığını, hangi besinler etkiler (yem enerjisi, yem proteini, yemdeki mineraller, vitaminler)...
yemdeki, eksik besinler nasıl takviye edilir, artırılır...
kuru dönemde, besleme nasıl yapılmalı...
kuru dönemde, yapılan aşılar nelerdir, ne zaman yapılır...
 
Son düzenleme:
Benimde cevabını merak ettiğim çok fazla soru sormuşsunuz. Genel olarak şöyle cevap verebilirim kendime göre bu işi kazançlı olarak yapmak ve Hayvan sağlığı için mera şart , belki ek olarak süt artsın diye birşeyler verilebilir ama mera şart kültür ırkları meraya çok uygun değil çok kaliteli olmayan hayvanlarla mera da en ucuz maliyetle süt almak daha karlı yani lt/maliyet ne kadar düşük olursa o kadar karlı bahsettiğiniz hastalıklar hayvan doğasını değiştirmeye çalıştığımız için baş gösteriyor diye düşünüyorum. Biz düveleri 14-16 aylıkken tohumluyoruz yüksek verimli hayvanlar değiller bizimkiler sorun yaşadığımız söylenemez. Özet olarak bu hayvanlar insan eline düşmeden önce doğada yaşayan hayvanlardı yem bilmezlerdi biz onları yemle ve diğer takviyelerle para kazanma hırsı yüzünden doğalarından uzaklaştırdık bu yüzdendir ki çoğu büyük çiftlikleri 3. Laktasyondan sonra sürüden hayvan çıkışı yapmakta anlatmaya çalıştığım gibi bir hayvanın doğasına ne kadar yakın besleyebilirsek o kadar daha az sorun yaşarız. Sosyal medyada gördüğümüz yabancı çiftlik videolarını anlatmaya çalıştığım şekilde düşünerek izlerseniz onlarında aslında doğasına yakın bir besleme yaptıklarını görebilirsiniz.(son cümelm holstein hayvandan günde 50 lt 60 lt süt sağmaya çalışan işletmeleri kapsamamaktadır.)
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt