SÜT VE BESİ ÇİFTİĞİ - ARANIZA KATILIYORUM

Ynt: SÜT VE BESİ ÇİFTİĞİ - ARANIZA KATILIYORUM

Hayırlı olsun diyelim şimdiden İnşAllah başarılı olursunuz,süt ve besi işini birlikte düşünüyorsanız eğer bencede sütcü Simental daha mantıklı olur,süt işletmeleri besi yapmayada başlayında sürekli yeni bir ahır bölümüne gereksinim duyuyor Holstain daha çok uzun dönem besisine uygun olduğu için elinizde daha çok tutmanız gerekiyor yani 12-13 aylık holstain danalar 300 karkasın üzerine çıkamıyor ama daha kombine bir ırk olsa 12-13 aylık dönemde kesime iyi kilolarda gönderebilirsiniz.

Öncelikle şimdiden hayırlı olsun. Nacizhane bir kaç önerim olacak.

1- Kiralık ahır düşünüyorsanız işletmeyi bu işi modern yöntemlerle yapmakta olan birisine gösterin ve işletmenin eksiklerinin bir listesini çıkartın. İşin içinde olmayınca bilinemiyecek eksikler ilerde veriminizi etkileyebilir ve tahmin etmediğiniz masraflar açabilir.

2- Ahıra hayvan koymadan önce mutlaka gerekli dezenfeksiyon işlemlerini yapın veya yaptırın, aman boşver demeyin en kral hayvanları alsanız bile ahırda önceden hastalıklı hayvan bulunmuşsa Allah korusun bütün sürü etkilenir.

3- Besiyi ciddi şekilde düşünüyorsanız kombine simental tercih edin, hem besi performansı daha çok daha iyi hem süt kalitesi daha yüksek hemde tank gibi hayvanlardır holştayn gibi nazik olmazlar.

4- İşin başında bulunmak çok önemli. Normal zamanda işlerin ucundan tutmasanız bile gerektiğinde sağıma girip, gübreye bulanmayı göze almanız gerekecektir.

Arkadaslar yorum ve goruslerınız ıcın cok tesekkurler

Ortağım yeni bir teklf sundu. Kendisin Kepsut ta 6 donumluk arazısı var. Merkeze yakın. Kurban bayramından sonra Bir yasında Alaca cınsı danaları 2000 Tl gibi bir fiyata toplayabilirz diyor. Bunlar ıcın gerekli olan yemıde hasat zamanı tarladan alarak bir senelik depolayalım dedi. Kurban da 6-7000 aralagından satabılecegımızı soyledı.

1 sene ıcınde nakit para akısına ıhtıyac duymayacagımızda dusunursek sızce bu ıs daha mı mantıklı?

navigator link=topic=78782.msg935634#msg935634 date=1416000832' Alıntı:
Arkadaslar yorum ve goruslerınız ıcın cok tesekkurler

Ortağım yeni bir teklf sundu. Kendisin Kepsut ta 6 donumluk arazısı var. Merkeze yakın. Kurban bayramından sonra Bir yasında Alaca cınsı danaları 2000 Tl gibi bir fiyata toplayabilirz diyor. Bunlar ıcın gerekli olan yemıde hasat zamanı tarladan alarak bir senelik depolayalım dedi. Kurban da 6-7000 aralagından satabılecegımızı soyledı.

1 sene ıcınde nakit para akısına ıhtıyac duymayacagımızda dusunursek sızce bu ıs daha mı mantıklı?
Kurban besisi normal besiye gore biraz daha fiyatlı gidiyor ama onunda hayvanı satma sekli onemli eger tek tek musteriye satarsanız onların birde kesimini yapmaniz lazım oda ayrı bir masraftır .Eger toptan vakıf ,dernek gibi bir yere satarsanız oda biraz ucuz olur.Birde besi icin alaca yerine simental tercih edin daha iyi kilo yapar.

Balıkesir yöresinde Alaca daha cok oldugundan Simental cinsinin tedarikinde sorun yasayabiliceğimizi söylüyor arkadaşım. Ama tabi bulabildiğimiz ölçüde etcil ırklar koyabilirz.

Bi sorum daha olcak. Hasat zamanı yani sonbaharda tarladan Arpa.buğday, yulaf ve slajı alarak uygun sekilde depolasak. Kurbana 6 ay kala yani Ocak ayı gibi de hayvanları alsak. Hayvanları doğudan toplama fikri ortaya atıldıı. Oralarda yaylım ve etcil ırk olan hayvanlar cok daha ucuza alınabılıyormus. Bizde 100 - 150 bas cıvarı alacagımız ıcın naklıye cok etkı etmeyecek. Bır tır yaklsaık 75 hayvan alabılıoyr ve yaklasık 5000 TL gibi bir fiyata doğudan balıkesire gidebiliyor.

Bu fikir sizce nasıl arkadaşlar? Bilgi ve tecrübesi olan arkadşların fikir ve önerilerini bekliyorum.

arkadaşım sen bayağı bi acemisin ben 40 taneden fazla yüklenen tır görmedim geçen biz sattık 36 tane aldı orta hayvanlar şuanda 2016 da kurban olacak hayvanın çifti 4500 ile 6000tl arası dişi hayvanlar

sayın m.aktas75 sizin tabirinizle 'acemi' kendi tabirimle 'hayvancılık konusunda tecrubeli olmadıgım' doğrudur. Bazıları gibi 'çok bilmiş' olsam burdaki tecrübeli arkadaşlardan yardım istemezdim. Burda bulunmamım amacıda yanlış bildiklerimiz düzeltmek, eksik bildiklerimiz öğrenmek.

Hayvan taşıma işi yapan bir firmayla irtibat kurdum. Bana 21 tona kadar taşıayabileceğii söyledi. Bizde 1 yasındaki danalrın 350 kılo geleceğini düşünerek bu hesabı yapdık. Demekki hayvan taşımacılığında agırlıkdan ziyade hacim kriteri var. Verdiğiniz bilgi için tesekkurler.