Susam karaborsa oldu


15 Kasım 2013 - 10:07

Susam karaborsa oldu
Bursa Simitçiler ve Unlu Madde İmalatçılar Odası Başkanı Erdal Pınar, susamın, geçen yıla göre yüzde 115 zamlandığını söyledi.

Pınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışında üretim alanlarında yaşanan bazı olumsuzluklar nedeniyle susam ithalatının azaldığını belirtti.

Türkiye ' de Balıkesir ve Diyarbakır gibi bazı illerde susam üretildiğini dile getiren Pınar, bunun, 120 bin tonluk tüketimin sadece yüzde 5 ' i karşıladığını anlattı. İthal girişi azalınca fiyatların arttığını belirten Pınar, 'Susam geçen yıla göre yüzde 115 zamlandı. Şu anda ekim ayına oranla bile yüzde 15 zamlı alıyoruz' dedi.

Pınar, özel amaçlı un fiyatlarının da yüzde 20 arttığını anlatıp artan maliyetler karşısında esnafın mağdur olduğunu savunarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından bu konuda destek istediklerini kaydetti.

Balıkesir Fırıncılar Odası Başkanı Niyazi Tunç ise susamın gümrükten girişinin azalması nedeniyle ülkede arz-talep dengesinin bozulduğunu bildirdi. Esnafın uygun fiyata susam bulamadığını ifade eden Tunç, şöyle konuştu:

'Susam karaborsa oldu. Susam fiyatları çok arttı, simide zam kaçınılmaz oldu. Susam, simitte maliyetin yüzde 25 ' ini oluşturuyor. Esnaf, haftalık susam alımı yapıyor. Bir sonraki haftayı tedirgin bekliyoruz. Her hafta farklı bir fiyatla karşılaşıyoruz. Bu artış doğal olarak simit fiyatlarını etkileyecek. Bu konuda geç bile kaldık.'
 
Ynt: Susam karaborsa oldu

Susam krizi büyüyor
16 Kasım 2013

Son günlerde susam fiyatlarında yaşanan astronomik artışlar esnafı ve dar gelirli vatandaşı da tedirgin etmeye başladı. İç pazarda üretilen susamın sektörün ihtiyacının yüzde 5 ' ine dahi yetmediğinden şikayet eden sektör temsilcileri, olumsuz mevsim şartları sebebiyle rekoltenin düşük seyrettiğini ve üreticilerin ithal edecek susam bulamadığı uyarısını yapıyor.

Normal şartlarda tonu 2 bin 200 dolarlarda seyreden susam fiyatlarının 3 bin 500 dolarlara kadar fırladığı bilgisini veren Seyidoğlu Genel Müdürü Mehmet Göksu, 'Kilosu 6,50 TL olan işlenmiş tahinin fiyatı 10 TL ' ye kadar dayandı. Fiyatlarda bir gerileme yaşanmazsa üreticiler tahin, simit, helva gibi pek çok susam hammaddesi kullanılan tatlı ve yiyecekte yüzde 30 ile yüzde 50 oranında zam yapmak zorunda kalacak. Son günlerde yaşanan fiyat dalgalanmaları merdiven altı üretim yapan sahtecilere de fırsat oldu. Gıdalara tahinin yerine soya yağı katarak maliyeti düşüren işletmeler türemeye başladı. Tahine yüzde 40 oranında soya yağı katılarak geleneksel lezzetimiz helvanın da tadını kaçırıyorlar. Vatandaş bu dönemde açıkta satılan tahin, helva gibi ürünlerden uzak dursun. Ucuz olduğu için tercih edilen soya yağı GDO riski taşıması ve sağlıksız ortamlarda imal edilmesi bakımından halk sağlığını tehdit ediyor' diye konuştu.

Türkiye ' de üretim alanı çok sınırlı olan susam, Etiyopya, Hindistan, Pakistan ve Nijerya ' dan ithal ediliyor. Türkiye ' nin ağırlıklı olarak Etiyopya ' dan susam ithal ettiği bilgisini veren Seyidoğlu Genel Müdürü Mehmet Göksu, 'Aşırı yağışlar ve olumsuz iklim şartları nedeniyle dünya genelindeki susam rekoltesi düşük seyretti. Bunun yanı sıra son yıllarda Çin ' in yemeklik yağda tercihini susamdan yana kullanması nedeniyle aşırı bir talebi oluştu. Türkiye maalesef milli tatlıları arasında yer alan helvada ve susamlı simidinde dahi dışa bağımlı bir ülke oldu. Dünyaya helvayı, tahini, simidi biz tanıtıyoruz. Buna rağmen fiyatında söz sahibi ülke Etiyopya.

Fiyatlarda bir gerileme yaşanmazsa susam ve türevlerinin kullanıldığı gıdalarda yüzde 50 civarında zamlar yapılacak. Sektör şu anda maliyetleri göğüsleyerek fiyat artışlarını en asgari düzeyde vatandaşa yansıtmaya çalışıyor. Devletin milli değerlerimizi korumak için susam ekim alanlarını genişletmesi ve çiftçilere bir takım teşvikler uygulaması gerek. Aksi taktirde sektör çok zor günler geçirecek. Şu anda piyasada sahteciler soya yağı karışımlarıyla tahinli ürünler üretmeye başladı. Sağlık bakanlığı merdiven altı üretim yapan tesisleri daha sıkı denetlemeli. Halkın sağlığıyla oynayanlara göz açtırılmamalı' dedi.

SEZONUN EN YOĞUN ZAMANINDA KRİZ PATLAK VERDİ

Kış aylarının özellikle susam ve türevi hammaddelerden üretilen gıdaların tüketiminin yoğun olduğu bir sezon olduğuna dikkat çeken Göksu, ' Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimi bakımından helva ve tahin gibi susamlı gıdalar büyük önem taşıyor. Susam yaklaşık 50 ' ye yakın gıda ve tatlıda kullanıldığı için gıda sektörü için kritik bir ürün. Simit Türk halkının vazgeçemediği hem lezzeti hem de fiyatıyla toplumun her kesiminin yoğun rağbet gösterdiği bir besin kaynağı. Bu ürünlerde fiyat dengesini sağlamak için devletin bir an evvel kalıcı çözümler getirmesi gerek. Üretim alanlarının artırılması ve ithalatta ise alternatif pazarlar bulunması gerek' diye konuştu.
 
Ynt: Susam karaborsa oldu

19 Kasım 2013 - 12:26
Simide yüzde 50 zam
İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB), tamamı ithal edilen susam fiyatının 4 liradan 10 liraya çıkmasıyla simit fiyatlarında yüzde 50 artış beklendiğini bildirdi.

Simide yüzde 50 zam

İSTESOB ' dan yapılan açıklamada, simit fiyatının 2011 yılında 1 lira olarak açıklandığı ve o günden bugüne artış olmadığı belirtildi.

Açıklamada, 2011 ' de 50 kilogramlık un çuvalının 42 lira iken bugün 58 liradan satıldığı aktarılarak, 3 yılda personel maaşları, doğalgaz ve odun fiyatlarındaki artışların da zammı kaçınılmaz hale getirdiği kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, İstanbul Un-İş Esnaf Odası ' ndan zam talebi geldiği taktirde girdi maliyetlerindeki artışa göre bir zammın söz konusu olacağını belirtti.

Yılmaz, ülkede tüketilen susamın tamamının Sudan, Pakistan ve Nijerya gibi ülkelerden ithal edildiğini, ithalat fiyatındaki artışın da simide yansıyacağını aktararak, ilgili odadan talep gelmesi halinde İSTESOB Tarife Komisyonu ' nun girdi maliyetlerine göre zammı belirleyeceğini kaydetti.

' YAZILI OLARAK BİLDİRECEĞİZ '

İstanbul Un-İş Esnaf Odası Başkanı Ali Yücel de hem susamda hem de undaki artışa dikkati çekerek zammın kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Simit fiyatının 2011 yılından beri 1 lira olduğunu belirten Yücel, '3 yıldır zam almadık. Ancak susamdaki yüzde 100 ' lük artış ve undaki artıştan dolayı mecbur kaldık. Girdi maliyetlerindeki artışlardan dolayı bu hafta ortasında birliğimize (İSTESOB) yüzde 50 zam talebimizi yazılı olarak bildireceğiz' ifadelerini kullandı.
 
Ynt: Susam karaborsa oldu


Simitten sonra bir kötü haber daha
A.A
20 Kasım 2013
Simitten sonra bir kötü haber daha geldi


Susam fiyatlarının zirve yapması ve neredeyse karaborsa olması yeni zam tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Dün gündeme damga vuran simitte yüzde 50 ' lik artış isteğinin ardından bugün de susamın kullanıldığı bir çok yiyecek ve tatlı için aynı sorun yeniden gündeme geldi.

Susam Tahin Helva ve Reçel İmalatçıları Derneği (SUTHER) Başkanı Necati Göksu, 'Fiyatlarda bir gerileme yaşanmazsa üreticiler, hammadde olarak susamın kullanıldığı pek çok tatlı ve yiyecekte yüzde 30 ile 50 oranında zam yapmak zorunda kalacak' dedi.

Göksu, şöyle konuştu:

'Kilosu 6,50 lira olan işlenmiş tahinin fiyatı 10 liraya kadar dayandı. Fiyatlarda bir gerileme yaşanmazsa üreticiler, hammadde olarak susamın kullanıldığı pek çok tatlı ve yiyecekte yüzde 30 ile 50 oranında zam yapmak zorunda kalacak. Son günlerde yaşanan fiyat dalgalanmaları merdiven altı üretim yapan sahtecilere de fırsat oldu. Gıdalara tahinin yerine soya yağı katarak maliyeti düşüren işletmeler türemeye başladı.

Tahine yüzde 40 oranında soya yağı katılarak geleneksel lezzetimiz helvanın da tadını kaçırıyorlar. Vatandaş bu dönemde açıkta satılan tahin, helva gibi ürünlerden uzak dursun. Ucuz olduğu için tercih edilen soya yağı GDO riski taşıması ve sağlıksız ortamlarda imal edilmesi bakımından halk sağlığını tehdit ediyor.'

Susam sıkıntısında Çin ' in etkisi

Göksu, Türkiye ' de üretim alanı çok sınırlı olan susamın, Etiyopya, Hindistan, Pakistan ve Nijerya ' dan ithal edildiğini söyledi. Türkiye ' de üretilen susamın sektörün talebine yetişememesi nedeniyle imalatçı firmaların ithalata yöneldiğini belirten Göksu, şöyle devam etti:

'Türkiye ' de yılda 100 bin ton ham susam tüketildiğini tahmin ediyoruz. İç pazar yüzde 5 ' i ancak karşılıyor. Aşırı yağışlar ve olumsuz iklim şartları nedeniyle dünya genelindeki susam rekoltesi düşük seyretti. Son yıllarda Çin ' in yemeklik yağda susam yağına yönelmesi susam kıtlığını körükledi. Çin ' in yemeklik yağda tercihini susamdan yana kullanması nedeniyle aşırı bir talep oluştu. Dünyaya helvayı, tahini, simidi biz tanıtıyoruz. Buna rağmen fiyatında söz sahibi ülke Etiyopya. Fiyatlarda bir gerileme yaşanmazsa susam ve türevlerinin kullanıldığı gıdalarda yüzde 50 civarında zamlar yapılacak. Sektör şu anda maliyetleri göğüsleyerek fiyat artışlarını en asgari düzeyde vatandaşa yansıtmaya çalışıyor.'

Göksu, devletin milli değerleri korumak için susam ekim alanlarını genişletmesi ve çiftçilere bir takım teşvikler uygulaması gerektiğini aksi taktirde sektörün çok zor günler geçireceğini vurguladı.

Sahtecilerin soya yağı karışımlarıyla tahinli ürünler üretmeye başladığını dile getiren Göksu, Sağlık Bakanlığının merdiven altı üretim yapan tesisleri daha sıkı denetlemesi gerektiğini ifade etti.

Kriz yoğun sezonda patlak verdi

Göksu, kış aylarının özellikle susam ve türevi hammaddelerden üretilen gıdaların tüketiminin yoğun olduğu bir sezon olduğunun söyledi.

Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimi bakımından helva ve tahin gibi susamlı gıdaların büyük önem taşıdığını belirten Göksu, şunları kaydetti:

'Susam yaklaşık 50 ' ye yakın gıda ve tatlıda kullanıldığı için gıda sektörü için kritik bir ürün. Simit Türk halkının vazgeçemediği hem lezzeti hem de fiyatıyla toplumun her kesiminin yoğun rağbet gösterdiği bir besin kaynağı. Bu ürünlerde fiyat dengesini sağlamak için devletin bir an evvel kalıcı çözümler getirmesi gerek. Üretim alanlarının artırılması ve ithalatta ise alternatif pazarlar bulunması gerek.'

Susam ithal eden bir firmanın yönetim kurulu başkanı Fuat Narin de susam pazarındaki olumsuzluğun hammaddesi susam olan mamullere zam olarak döneceğini söyledi.

Helva üreten Ufuk Ertuğrul da, doğal beslenmenin ön plana çıktığı son günlerde tahin ve helva gibi doğal ürünlere rağbet olduğunu ancak üretim noktasında da susam temininin sıkıntı yaratmaya başladığını belirtti.

Ertuğrul, susam krizinin çözülmemesi halinde tahin ve helvaya zammın kapıda olduğunu ifade etti.
 

Ynt: Susam karaborsa oldu

ismail_17 link=topic=69746.msg798602#msg798602 date=1385138742' Alıntı:
Susam karaborsa oldu, susamsız simit üretildi
Susam fiyatlarının iki katına çıkmasını protesto eden simit üreticileri Bursa ' da susamsız simit satmaya başladı. Üreticilere susamsız simidin lezzetsiz olduğu yönünde tepkiler gelirken, susamsız simit susamlıdan 30 kuruş aşağıya, 70 kuruşa satıldı.

CHA
Güncelleme: 16:03 TSİ 22 Kasım. 2013 Cuma

BURSA - Susam fiyatları bugünlerde el yakıyor. Geçen sene kilosu 4 lira seviyesinde olan susamın bu yılki perakende satış fiyatı 9-9,5 lirayı buldu. Susam zammını protesto eden Bursalı simitçiler ise susamsız simit üretti.

SUSAMSIZ SİMİT LEZZETLİ Mİ DEĞİL Mİ?
Susamlı simidin 1 liradan satıldığı şehirde, susamsız simit 70 kuruştan satışa sunuldu. Susamsız simit vatandaşlar arasında da görüş farklılığına sebep oldu. Bazıları susamsız simidi beğenirken bazıları da 'Simide lezzeti susam veriyor' diyerek tepkilerini dile getirdi.

Tropik ve subtropik iklim kuşaklarında üretilen susam dünya genelinde 8 milyon hektar alan üzerinde ekiliyor. Hindistan ve Sudan en fazla susam yetiştiren ülkeler.
Haberin devamı ↓reklam

Türkiye ' de ise susam rekoltesinde son yıllarda ciddi düşüşler yaşandı. 2007 yılı itibariyle 43 bin hektar alandan, 23 bin tonluk susam üretimi elde edilirken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre; geçen sene 292 bin 63 dekarlık ekili alanda 16 bin 221 ton susam üretildi.

Türkiye ' de üretilen 16 bin ton susamın neredeyse tamamı Japonya tarafından alınıyor. Türkiye ' nin susam ihtiyacı ise Sudan, Etiyopya ve Nijerya gibi Afrika ülkeleri ile Özbekistan, Pakistan ve Hindistan gibi Asya ülkelerinden karşılanıyor.

ÜRETİM 16 BİN TON
Yıllık ortalama 150 bin ton civarında susam tüketilen Türkiye ' de üretim 16 bin ton olarak gerçekleşiyor. Türkiye ürettiği susamın neredeyse tamamını Japonya ' ya satarken ihtiyacını Afrika ülkelerinden karşılıyor. 2013’ün Şubat ayından buyana susama yapılan zamlar sebebiyle zor günler geçiren simitçiler, çareyi susamsız simit üretmekte buldu.

' FİYATLAR ESNAFIN BELİNİ BÜKTÜ '
Bursa Simitçiler ve Unlu Madde İmalatçıları Odası Başkanı Erdal Pınar, susam fiyatlarının esnafın belini büktüğünü söyledi.

Tuzpazarı’ndaki bir simit fırınında üretilen susamsız simitleri vatandaşlara ikram eden Oda Başkanı Pınar, susamsız simidin 70 kuruştan satılacağını duyurdu.

Pınar, şunları kaydetti:

'2013 Şubat ayından bu tarafa susama çok aşırı derece zam geldi. Yüzde 115 susamda zam var. Esnafımız mağdur, maliyetine simit satılıyor şuanda. Komşu illerde 1,5 lira oldu ama biz direniyoruz, simit 1 lira. Fiyatlar yükselirse biz de zam yapmak durumdayız. Yanımızda işçi çalıştıramaz hale geldik.

Bursa’da eylem başlattık, yarın Türkiye geneline yayılacak. Susamsız simit üretiyoruz. Susamcılara tepki olması amacıyla yapılan eyleme tüm esnaflarımız katılacak. Türkiye genelinde 50 bin esnaf çok zor durumda. Susam ithalatçıları bizi mağdur ediyor. Üç, dört tane ithalatçı firma, esnafın burnundan getiriyor Şubat ayında.

Toprak Mahsulleri Ofisi 11 aydın neden önlem almadılar. Arslanı sırplana boğduruyorlar, yazık bu esnafa. Susam, şubat ayında 4 liraydı Bursa’da susam 9,5 liraya çıktı. Susam karaborsa oldu. Esnaf, 100 kilo susam istiyor, getirmiyorlar. Susamsız simidi 70 kuruştan satışa sunuldu. Susamcılara tepki olarak üretildi susamsız simit. Artık iliklerimizi sömürdünüz yeter.'

Öte yandan susamsız simitler, Cumhuriyet Caddesi’nde vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıldı.

Vatandaşlar susamsız simide farklı tepkiler verdi. Seyyar simit satıcısı Murat Tozkoparan ise, 'Susamsız simidin tadı mı olur? Simide lezzet veren susamdır' diyerek tepkisini dile getirdi.
 
Ynt: Susam karaborsa oldu

YAVUZ_13 link=topic=69746.msg798755#msg798755 date=1385149638' Alıntı:
busene bugday hasadından sonra biraz çok ekeyim bakalım kar edecekmiyim :D
evdede busenegi hasat ettigim susamlar duruyor daha satmadım bakalım nekadar yükselecek

Hayırlısı olsun Yawuz ağa...

10-15 ton warsa senin yeni traktörünün parasının da bir kısmı çıkar inşallah :)
 
Ynt: Susam karaborsa oldu

Hermiyas link=topic=69746.msg798764#msg798764 date=1385150194' Alıntı:
Hayırlısı olsun Yawuz ağa...

10-15 ton warsa senin yeni traktörünün parasının da bir kısmı çıkar inşallah :)

yok abi az var
senin dedigin kadar olsa traktörün parası çıkar :)
kış harçlıgı olsun diye satmamıştım700-800 kg vardı
ama busene kısmetse 3-4 kat fazla ekecegim sulu olanından
birde 10-15 ton susam hasatetmek demek ciddi manada işçilik ve masraf demek oda bizi aşar :)
 
Ynt: Susam karaborsa oldu

YAVUZ_13 link=topic=69746.msg798806#msg798806 date=1385153312' Alıntı:
yok abi az var
senin dedigin kadar olsa traktörün parası çıkar :)
kış harçlıgı olsun diye satmamıştım700-800 kg vardı
ama busene kısmetse 3-4 kat fazla ekecegim sulu olanından
birde 10-15 ton susam hasatetmek demek ciddi manada işçilik ve masraf demek oda bizi aşar :)

Bilirim Yawuz ağa, ilkokul zamanı epey susam yolmuşluğum öbek yapmışlığım war, elleri nasıl acır insanın bilirim EGE sıcağının alnında...

İnşallah seneye daha iyi olur....

Bi başlık açayımda susam tarımı diye.... :) Memlekette belki ekecek çiftçilere faydam olur.....
 
Ynt: Susam karaborsa oldu

Hermiyas link=topic=69746.msg798813#msg798813 date=1385153852' Alıntı:
Bilirim Yawuz ağa, ilkokul zamanı epey susam yolmuşluğum öbek yapmışlığım war, elleri nasıl acır insanın bilirim EGE sıcağının alnında...

İnşallah seneye daha iyi olur....

Bi başlık açayımda susam tarımı diye.... :) Memlekette belki ekecek çiftçilere faydam olur.....

aynen abi bunun bir makinasını yapsalar ciddi manada üretim artar şuan için herşey insan gücüyle yapılıyor oda üretimin az olmasına neden oluyor

senin bu konuyu okumam benim için iy ioldu mesela
sebebide şu
ben kafamdan tasarlıyordum ikinci ürün 5 dekar sulu ve yine ikinci ürün 25-30 dekarda kuru susam ekerim busene diyordum
bu konuyu bugün okuyunca kafamda tasarladıgım ekecek oldugum bu dekar miktarları biranda 3e hatta 4 e katlandı :)
 
Ynt: Susam karaborsa oldu

YAVUZ_13 link=topic=69746.msg798820#msg798820 date=1385154233' Alıntı:
aynen abi bunun bir makinasını yapsalar ciddi manada üretim artar şuan için herşey insan gücüyle yapılıyor oda üretimin az olmasına neden oluyor

senin bu konuyu okumam benim için iy ioldu mesela
sebebide şu
ben kafamdan tasarlıyordum ikinci ürün 5 dekar sulu ve yine ikinci ürün 25-30 dekarda kuru susam ekerim busene diyordum
bu konuyu bugün okuyunca kafamda tasarladıgım ekecek oldugum bu dekar miktarları biranda 3e hatta 4 e katlandı :)

Ağa buraya bi bak aklındakilere ek olsun... => http://www.trakkulup.net/sanayi-bitkileri/susam-tarimi-video/new/#new

Aman Yawuz ağa, seneye para etmez bu seferde benden bilirsin :)

Makine konusunda ben de biraz araştırıyorum 3-4 aydır, bir fasülye yolum makinesini çözdüm, susam için daha çözüme ulaşamadım....Araştırmalarım dewam ediyor, onu da bulacağım....

İşcilik çok diye ekilmeyen tarla we ekmeyen çiftçiler war...Halbuki para az ekilende...
 
Ynt: Susam karaborsa oldu

‘Susam Kralı’ Bahçeci’den simit fiyatındaki artışın susama yıkılmasına itiraz var
29 Kasım 2013 Cuma 05:57

Simit’in 1.4 TL olmasına... Bunun yarattığı tartışmalara bir de ‘susam kralı’nın bakış açısından bakalım... Hakan Bahçeci’ye ‘Susam Kralı’ diyorum, çünkü dünya susam ticaretinin yüzde 15’ine yön veriyor. Dünya susam ticareti 900 bin ton. Hakan Bahçeci’nin şirketi Hakan Agro bunun 120 - 130 bin tonunu gerçekleştiriyor. Dünya Bakliyatçılar Birliği Başkanlığı da yapan Hakan Bahçeci’nin şirketi Hakan Agro DMCC, Dubai merkezli bir şirket.

Bakliyat, yağlı tohumlar ve yenilebilir yağlar, dondurulmuş tavuk ve et, süt ürünleri, yem hammaddeleri, baharatlar, kuruyemiş, jüt ürünler, ambalaj malzemeleri ve özel bitkileri gibi tarım ürünlerinin tedarik zincirinde uzmanlaşmış bir ticaret firması. 26 denizaşırı ofisi, deposu, işleme ve taşımacılık tesisleri 52 ülkeden 54 farklı gıda ürününü 82 ülkedeki binden fazla müşterisine ulaştırıyor. 1 milyar doların üzerinde ticareti var.

Bahçeci, Dubai’de yaşıyor ancak Türkiye’deki simit fiyatı tartışmasını izlemiş. Kendisini de yakından ilgilendiren bir konu. İzlemesi normal... Bir mail gönderdi dün. Simitteki yüzde 40’lık fiyat artışının susam fiyatlarına bağlanmasından rahatsız. Susam fiyatlarının arttığını kabul ediyor, “Ancak, diyor, susam fiyatlarının simit fiyatına etkisi yüzde 12’dir.”

Gümrük vergisi yüksek

Bana gönderdiği notu aynen aktarıyorum:

“Birçok basın yayın organında susamın karaborsaya düşüşüyle alakalı sansasyonel haberler çıktı son iki haftadır. Bu konuda dünya susam ticaretinin yüzde 15’ine yön veren bir firma olarak yorumlarımı sizinle paylaşmak istedim. Evet, susam fiyatlarında yaklaşık yüzde 35 civarında fiyat artışı yaşandı. Bunun nedeni dünyanın iki büyük üreticisi olan Çin ve Hindistan’daki yeni mahsul üretim rekoltelerinin yüzde 50’nin üzerinde düşmüş olması. Ama simit fiyatlarının yüzde 50 artırılmasına hiçbir zaman gerekçe olamaz bu artış. Susamın simitteki katkı payının yüzde 30 olduğunu ifade etseler de bu oranın tartışılır olduğunu vurgulamak isterim.

Türkiye ölçeğinde yüzde 40 civarında susam fiyatlarında artış gerçekleşmiştir, eylül ayından bu yana. Susamın maliyete katkı payının iddia edildiği gibi yüzde 30 olduğunu dahi kabuletsek bunun simide etkisi sadece yüzde 12 civarında olur. Görünen o ki simitçiler bu fırsatı değerlendirip yüzde 50 artış olarak değerlendirmişler.

Bu konun çözümü çok basittir.Devletimiz susam ithalatında iki tarife uygulamaktadır; a) Bisküviciler sadece yüzde 10 gümrük vergisi ödemektedir. b) Diğer sektörler yüzde 23.4 gümrük vergisi ödemektedir.

Bu uygulamanın mantığını anlamakta zorluk çekmekteyiz. Muhtemelen bisküvi ihracatına katkı amaçlanmış olabilir. Ama Türkiye’nin yıllık ihtiyacı olan 140-150 bin ton susamın, 120 bin tonu ithal edilirken, yani yerli üretim zaten çok düşük iken böyle bir farklı tarife uygulanması gerekli midir diye sorgulamak lazım.

Bence en uygun çözüm gümrük vergilerinin yüzde 23.4’ten yüzde 10’a çekilmesi, bu bağlamda hem spekülatif hamle yapan ithalatçıların önü kesilmiş olur, hem de dünya çapındaki bu artış tüketiciye yansımamış olur. Simitçiler de fiyatlarını tekrar 1 TL’ye çekerek bu değişime destek verebilirler. Saygılarımla.”

Bahçeci tartışmaya yeni bir pencere açıyor... İki önemli şey söylemiş oluyor; birincisi simit maliyetinde susamın katkısı yüzde 12’dir, dolayısıyla yüksek fiyat artışının gerekçesi olarak gösterilemez... İkincisi, bisküvide kullanılan susamda gümrük vergisi yüzde 10’ken, devlet diğer şekillerdeki susam ithalatında yüzde 23.4 gibi yüksek vergi uygulayarak böyle temel bir ‘milli’ yiyecekte ithalat fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.

Türkiye’de üretilen susam, simitlik olmadığı için, susamdaki bu yüksek vergiyi yerli üreticiyi korumakla açıklamak zorlaşıyor. Muhtemelen ortak tarım politikası ile ilgisi var. Sektör yetkililerinin verdiği bilgiye göre Türkiye, yıllık 5-6 bin ton susam üretimiyle talebin ancak %5 ila %10’unu karşılayabiliyor. Her yıl 150 bin ton düzeyinde susam ithal ediyor.

Bakliyatın birçok alanında etkin

Geçen yıl kendisiyle görüşerek yazdığım haberde, bakliyat ticaretindeki rolünü anlatmak için, şöyle yazmışım: “Bahçeci’nin birçok ülkede ofisi var. Alıyor, işliyor, paketliyor ve satıyor. Kanada’da üç fabrika, Mersin’de bir kırma ve işleme tesisi, Kırgızistan, Tacikistan, Pakistan’da depoları, susam işleme, soyma tesisleri var. Bu ticareti Dubai’de Elmas Tower’daki kendi mülkü merkezden yönetiyor. Bu ofiste bilgisayar başında 80 personel çalışıyor. Ofis ve tesislerle birlikte bin 500 çalışanı var. Bahçeci, “Markaların arkasındaki markayız” diyor. 1 milyar dolarlık ticaretin yüzde 30’u tavuk, yüzde 20’si bakliyat, yüzde 10’u süt, yüzde 15’i yem, yüzde 15’i de susam.”
 
Ynt: Susam karaborsa oldu

Susam üretimi yüzde 50 geriledi ithalatta üçüncülüğe yükseldik
04 Aralık 2013 Çarşamba 05:56

Susam üretiminde son 10 yılda yüzde 50 oranında gerileme ile birlikte Türkiye susam ithalatında üçüncü ülke konumuna yükseldi

Seda TUZLU

ANTALYA - Türkiye’de birçok tarımsal üründe olduğu gibi susam üretiminde de gerileme yaşanıyor. Ekim alanlarının azalması sonucu susam üretimi son 10 yıllık süreçte yüzde 50 geriledi.Antalya’da üretimi Osmanlı dönemine kadar uzanan ve padişah sofralarının vazgeçilmezi olan Manavgat menşeli altın susamda da durum farklı değil. Bu kapsamda Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) altın susama alınacak coğrafi işaretle ürünün değerini artırmaya çalışırken, Antalya Ticaret Borsası (ATB) da üretim teşviki için arayış içerisine girdi.

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, susam üretimine destek olmayınca çiftçinin üretim alışkanlığını bıraktığını vurgulayarak, “Susam üretimin düşmesinin nedeni, ekim alanında görülen sürekli ve ciddi azalışlardır. Türkiye susam ihtiyacını üçüncü dünya ülkelerinden karşılıyor. Ayrıca ithal edilen susam tohumlarının kalitesi Türkiye tohumlarıyla karşılaştırılamayacak kadar kötü” dedi. Antalya’nın susam üretimi için elverişli olmasına karşın bu potansiyelini yeterince kullanmadığı ifade eden Çandır, “Susam, yetişme süresi 90-120 gün olan bir bitki. Suya ve besin maddelerine ihtiyacı düşük, toprak seçiciliği az, sıcaklığa toleransı yüksek. Üstelik pazarlama sorunu yok. İkinci ürün tarımında da önemli bir potansiyel. Buna karşın, Türkiye’de susam tarımı giderek zarar görüyor ve ekim alanlarını mısır gibi mekanize bitkilere bırakılıyor” dedi.

Türkiye’nin ciddi anlamda susam açığı ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Çandır, “Dünyada 2011 yılı susam üretimine baktığımızda Myanmar, Hindistan ve Çin lider ülke konumunda. Yüksek oranda susam tüketen Çin, ithalat sıralamasında da ilk sırada bulunuyor. Çin’i Japonya ve Türkiye takip ediyor. Türkiye toplam olarak 101 bin 160 ton susam ithalatı gerçekleştirdi. Kısacası Türkiye’de yüksek oranda susam açığı bulunuyor ve bu açık karşılanamıyor. Üretim teşvik edilseydi gelinen nokta bu olmazdı. İthalata başladığımız dönemden itibaren, yani son 26 yıldır ortalama olarak ithalatçı ilk 20 ülke arasında altıncı sırada bulunuyoruz. Son 10 yıla baktığımızda ise 3.6’ncı sırada bulunurken, son 5 yıllık dönemde üçüncü sırada yer almaktayız” dedi.

MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş ise 1970-1990 aralığında Manavgat’ta susam üretimin oldukça iyi olduğunu vurgulayarak, ilçede turizmin gelişimine paralel olarak susam ekili alanların azalma yaşandığını, tarla bitkileri üretiminde ciddi düşüş gözlendiğini kaydetti. Boztaş, arazi fiyatlarının artması ve tarım alanlarında yapılaşma beklentisinin üretimin düşmesindeki temel nedenler olduğunu söyledi.

Susam üretimi sübvanse edilmeli

“Verimli susam türlerinin geliştirilememesi, birim alandan elde edilen ürün miktarının düşük olması ve girdi maliyetlerinin yükselmesi susam üretimini olumsuz etkilemiştir” diyen Boztaş, “Manavgat genelindeki susam üretimi yaklaşık 2 bin ton civarında. MATSO olarak çalışmalarını halen yürüttüğümüz ‘susamın coğrafi işaretlemesi’ sürecini tamamladığımızda, Manavgat susamının tanınırlığını sağlamada büyük mesafe kaydedeceğiz. Şu an için Türkiye’deki susam talebi büyük oranda ithalatla karşılanıyor. Buna karşın Konya’dan ve Antalya’dan pek çok üretici özellikle Manavgat susamını tercih ediyor. Coğrafi işaretleme ile başlattığımız markalaşma sürecini başardığımızda, ürünümüzün değerinin artacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Boztaş, öncelikli olarak susam üretiminin devlet desteğiyle sübvanse edilmesi ve sertifikalı tohum kullanımının desteklenmesinen ürün için büyük önem arz ettiğini söyledi.

Boztaş: Altın susam için coğrafi işaretleme çalışması başlattık

MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, ‘altın susam’ için coğrafi işaret çalışması başlattıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “İlçemizde yaklaşık 430 bin dekar tarım arazisi bulunuyor.Tarımın, ilçe ekonomisinin içinde daha fazla yer alması gerekiyor. Tarımsal üretim değerlerimizin standartlarını güçlendirmek, tarımsal değerlerimize tescil yoluyla sahip çıkmak, ilçemizin tanıtımına katkıda bulunmak adına Manavgat susamını markalaştıracağız.”

Çandar: Türkiye’de susam üretiminde düzenli bir düşme eğilimi var

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır da susam üretiminin 1991-2012 yılları içerisinde düzenli olarak düşme eğilimi gösterdiğini belirterek, en fazla üretimin olduğu 1991’de 43 bin ton olan üretimin, 2012’de taban seviyesine inerek 16 bin 221 ton olduğunu söyledi. Çandır, “1991-2012 yılları arasındaki farka baktığımızda 26 bin 779 ton gibi yüksek seviyede gerileme ortaya çıkıyor. Antalya’da da benzer durum var. 1991’de 5 bin 608 ton seviyelerinde olan susam üretimi, 2012’de 3 bin 654 tona indi” dedi.
 
Ynt: Susam karaborsa oldu

Yetişmez diye tahmin ediyorum...Kayseri İç Anadolu Karasal İklim Bölgesi...Gece Gündüz ısı farkı 10-20 derece arasında...Gün ısısı da kısa...

Susam çok sıcağı sewer....Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Ege Sahil İlleri dışında yetişmez diye biliyorum....

Detaylı Susam Tarımı bilgisi için lütfen sağdaki linki tıkla => http://www.trakkulup.net/sanayi-bitkileri/susam-tarimi-video/
 

Benzer Konular