Solucan gubresi uygulamasi

Abdullah bey merhaba bursa karacabeyde domates ve mısır tarımı yapmaktayım sulama sistemimiz damlama
bende alternatif gübre arayışındayım domates tarımında ne şekilde kullanılıyor bu gübre verime diğer gübrelere göre etkisi nasıl oluyor
 
Abdullah bey merhaba bursa karacabeyde domates ve mısır tarımı yapmaktayım sulama sistemimiz damlama
bende alternatif gübre arayışındayım domates tarımında ne şekilde kullanılıyor bu gübre verime diğer gübrelere göre etkisi nasıl oluyor

Bu gübreyle ilgili uzun uzadıya baş ağrıtıp vakit almak istemem. İnternette siz de görmüşsünüzdür ki oldukça fazla bilgi mevcut. Malesef bilgi kirliliği de çok yoğun. Yüzde 70 ürün artışları gibi garanti edilen çok yanlış bilgi var malesef.

Fakat temelde kısa bir özetleme, konunun mantığını anlamamız adına bize faydalı olabilir kanaatindeyim ki o da şudur; zaten doğada bulunan solucan ve hayvan gübresi sistemini kimyasal ve ağır mekanizasyonla bozduğumuzdan, topraklarımızdaki çoraklaşmaya karşı biz bu konudaki çözümü solucan gübresini kimyasaldan muhafazalı bir şekilde endüstriyelleştirmeye çalışıyoruz.

Yani burada ortaya çıkan bir sonuç daha var ki, "benim 100 dekar yerim var, bu yıl xxx ektim, sadece solucan gübresi kullandım ve süper sonuç aldım" diye birşey neredeyse imkansızdır (şimdilik). Çünkü topraklarımızın kimyasal gübre bağımlılığı ve kullandığımız kültür tohumları buna şimdilik imkan vermemektedir. Fakat iş çevremde gerçekten çok çok çok başarılı sonuçlar görmekteyim ki, şuan burada bahsetmememin tek nedeni, artık bu işin reklamını yapmak adına uçuk kaçık, saçma sapan iddialar ortaya atanların durumuna düşme psikolojisinden tiksinmemdir!!! Umamrım bu konuda gerçekten doğru, kulaktan dolma yerine deneyli bir şekilde, okuyup araştırarak bilinçlenilir ve bu ve bu gibi yöntemlerle tekrardan topraklarımız ihya olur.

Rivayet olunur ki: Bizlere "tren gericiliktir otomobile binin" deyip otomobil yapıp satıp kendileri tren teknolojisiyle trafik pisliğinden kurtulup, hem daha az mazot harcayanlar; ve hatta sattıkları otomobilleri kendi bankaları aracılığıyla verdikleri kredilerle satın aldıranlar, ve tabi ki faiziyle aynı parayı yine iç edenler (!) aynı şekilde bizlere yıllarca kimyasalı deyim yerindeyse kakalayıp kendileri iğrenç dediğimiz sığır boku ve solucanlarla topraklarını ihya ettiler.

(Konu nerden nereye geldi efkarlandım, kayış koptu, daha konuşturmayın.)

Sürç-ü lisan ettiysem affola..
 

Yağmurlama sistemi var. Yanmış gübre olur mu seperatör yerine

Yanmış gübreyi aslında aktarma yöntemiyle fermente edebilseydiniz çok iyi olur diyecektim. Fakat size masraftan kaçınmanız adına çok basit bir öneride bulunabilirim.

Bir kovaya yanmış gübreyi çok çok eski olmamak kaydıyla biraz nemlendirerek 500 ila 1000 adet kadar solucanla doldurun. 20-30 derece sıcaklık arasında 2-3 ay kadar muhafaza edin. Size özelden telefon numaramı yazıyorum. Orada daha hızlı anlatabilirim olasılıkları...
 
Bende 2500-3000 adet kadar solucan ile deneme yapacağım. İnşallah becerebilirim

Ben 1,5 ay önce 1000 adet ile İstanbulda'ki evimizin küçük deposunda başladım.. Bir sene sonra en azından 20.000 civarı sayıya ulaşıyor.. DEnemek, öğrenmek istiyorum.. Topraklarımızın da kimyasaldan kurtulması için önemli bir adım olacak..

Ülkemiz biraz geri kalmış durumda bu alanda.. Avrupa ve Amerika solucan gübresi üretimini daha çok evsel atıkları değerlendirmek veya ekolojik çiftliklerde gerçekleştiriyor.. Bizdeyse onlardan değişik olarak olay büyük ölçekli çaplarda solucan gübresi üretim çiftlikleri şeklinde ortaya çıktı..

Ben daha çok bu gübreyi kullanan çiftçilerin değerlendirmelerini merak ediyorum..
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt