Sizce yerli traktörlerden 90-115 hp kadar en az yakan traktörler hangisi?

Peki uygun işleme derinliği kaç santim olmalı çok derin sürüm daha mı faydalıdır ?
25/30cm tabi tarla sığ ise aşağıdaki verimsiz keş taoptagi fazla çıkarmak iyidegil aynı zamanda kire ve asagidan taş çıkıyorsa derin sürme o tarla için iyi değil ama toprak iyi ve derinse derin sürüm iyi olur
Derin sürüm toprağı daha geçirgen hale getirir ve daha nemli durur

Ben derin sürüm toprağın nem kaybına sebeb olduğunu okumuştum ama ideal olarak ta 20 -25 santim aralığı diye yazıyordu asag yukarı doğruymuş surumlerimizide ona göre yapıyordun pulluk en fazla 25 santim batacak şekilde arkadaki derinlik ayar tekerini ayarlıyorum ve sürekli en dipte sürmeye çalışıyorum

Ben derin sürüm toprağın nem kaybına sebeb olduğunu okumuştum ama ideal olarak ta 20 -25 santim aralığı diye yazıyordu asag yukarı doğruymuş surumlerimizide ona göre yapıyordun pulluk en fazla 25 santim batacak şekilde arkadaki derinlik ayar tekerini ayarlıyorum ve sürekli en dipte sürmeye çalışıyorum
Mesala şöyle sürülmüş nemli toprağı surersen nem kacar
Ama ilk bahar ve son baharda tarla nemli iken sürülüp bırakılınca nem tutuyor
Mesala biz pancar yerini sonbaharda sürüyoruz ilk baharda sürünce ne kadar yağmur yağarsa yağsın çıkış iyi olmuyor ama son baharda sürülen yere ekince direk bitiyor derin sürdükce bu daha da iyi oluyor benin gözlemlerim bu şekilde

Mesala şöyle sürülmüş nemli toprağı surersen nem kacar
Ama ilk bahar ve son baharda tarla nemli iken sürülüp bırakılınca nem tutuyor
Mesala biz pancar yerini sonbaharda sürüyoruz ilk baharda sürünce ne kadar yağmur yağarsa yağsın çıkış iyi olmuyor ama son baharda sürülen yere ekince direk bitiyor derin sürdükce bu daha da iyi oluyor benin gözlemlerim bu şekilde
Anladım birde tohum çok derine düşmemeli diye biliyorum ve derin sürümde toprağın azot döngüsüne katılmamış kısmı üste çıktığından verimsizlesiyor diye biliyordum ama nem olayı için 4 veya 5 yılda bir dip kazanla toprak kabartmanin faydalı olduğunu biliyorum

Anladım birde tohum çok derine düşmemeli diye biliyorum ve derin sürümde toprağın azot döngüsüne katılmamış kısmı üste çıktığından verimsizlesiyor diye biliyordum ama nem olayı için 4 veya 5 yılda bir dip kazanla toprak kabartmanin faydalı olduğunu biliyorum
Evet tohum derine düşmüyor zaten onu ekim derinliği ayarlanıyor rotavatör/kürüm üstüne dişli döküm merdane ektikten sonra düz silindir çekince ekilen 1 haftada sıra düzüyor
Sürüm bahara kalıyor bazen tarla ilk baharda denk geliyor mesala buraya hiç pulluk sokmadan kültivatör ile sürüp ekiyoruz nem kaç mıyor ozaman da iyi bitiyor ama tarla çok otluyor işçi maliyeti artıyor

En az yakan traktor sinirisiz sanzimana sahip olan traktorlerdir cunku sanziman motordan bagimsiz calisabiliyor.
Şanzıman motordan bağımsız çalışıyor derkenn kastınız nedir şanzıman motora bağımsız sa şanzımanın tekere verdiği donuyu şanzımana ne sağlıyor? Birde yerli üretim sınırsız şanzımanlı traktör olarak örnek vereceğiniz marka model varmıdır acaba

Traktor belli hizlara kadar 2 tane hidro motor ile calisiyor. Birisi yag basiyor digeri basincli yag ile donuyor. Hidro motorun debisini motor devri sabit iken arttirip azaltabiliyorsunuz bu sayede en az yakitla en cok is demektir.

Traktor belli hizlara kadar 2 tane hidro motor ile calisiyor. Birisi yag basiyor digeri basincli yag ile donuyor. Hidro motorun debisini motor devri sabit iken arttirip azaltabiliyorsunuz bu sayede en az yakitla en cok is demektir.
Sizin bahsettiiginiz sanziman masseyferguson da ve jho Deere de var diye biliyorum ancak şöyle bı durum var bu şanzıman geniş bı vites aralığı sunduğu bir gerçek ama suda varki hali hazırda var olan donu hidrolik pompa aracılığı ile önce akışkan gücüne ardından da hidrolik motor aracılığı ile tekrar donuye cevriliyor evet kesintiriz bı güç akrami sağlanıyor belirli hızlarda ancak unutulmali ki bu cevirimler arasında pompa ve motorun verim kayıpları olacaktir buda motorun tüm gücünün klasik sabzimanlardaki gibi tekere aktarilamayacagi manasına gelir basit bir hesapla en verimli hidrolik pompa 0.90 civarında bı verim üretir ve yine 0.90 da motorda ve sonuçta 0.81 verim elde edilir ve 100 bg de toplam 19 beygir güç kaybı demektir not:makine muhendisiyim

hocam pulluk normal standart üretim de işleme derinliği 33-34 cm dir zaten
derinden kastınız 50 cm ve fazlası ise evet alt tabaka da ham toprak ile karşılaşıp bitkileri besleme de sıkıntı yaşayabilirsiniz
Ben böyle okumuştum Gazi üni ziraat fakültesinden bı ders notundan alıntıdır
Geleneksel Toprak İşleme
 Geleneksel toprak işlemede birincil toprak işleme
aleti olarak pulluk kullanılır ve toprak 25-30 cm
derinlikte işlenir. Toprak bu derinlikte kesilerek
alt üst edilir

Ben böyle okumuştum Gazi üni ziraat fakültesinden bı ders notundan alıntıdır
Geleneksel Toprak İşleme
 Geleneksel toprak işlemede birincil toprak işleme
aleti olarak pulluk kullanılır ve toprak 25-30 cm
derinlikte işlenir. Toprak bu derinlikte kesilerek
alt üst edilir
zaten öyledir bu iş bnde ziraat mühendisiyim
16 inç den daha büyük pulluklar 34 cm derinliği geçerek işleme yapmaktadır
bunu da genelde patates yetiştiricileri kullanmaktadır. patatesin topraktan kaldırdıgı besin elementi çoktur ve topragı derın i,şleyerek dinlendirme sekliyle üretim yaparlar ama derinden kastım 18-20 inç pulluk kullanımı
kendi çektiğim video linkini atayım bakın isterseniz