Silajlık mısır çeşitleri - İç Anadolu 1. ürün

Ynt: Silajlık mısır çeşitleri - İç Anadolu 1. ürün

dekalp 955 ekiyorm gayet iyi istanbul dayım birinci ürün olarak ekiyorm.50 dönüm ciwarı.

Arkadaşlar Merhaba,
Bende aranıza yeni katıldım. Bizde Ş.urfa ' da 2. ürün mısır ekiyoruz. Bu sene 300 dekar(1000m2) mercimek arkası sulu dane mısır ekeceğiz. Pioner için hep iyi şeyler duyuyorum tavsiye edeceğiniz tohum ve almış olduğunuz verim oranı nedir?

Slm arkadaşlar ben slajları ektim ve çıktılarda truva ve dekalp 955 ektim birinci sınıf tarla ve suyunuda iyi alan bir yer ama işlerin yoğunluğundan mibseri açamadım ve 45 cm ektim bakalım nasıl olacak.
abcd0011h.jpg

abcd0012ln.jpg

abcd0013.jpg

abcd0015i.jpg

abcd0016t.jpg

abcd0017y.jpg

abcd0018f.jpg

bereketli olur inşallah.ama ne kadar sık o kadar az werim oluyor nedense.bend e eski mimzer den war 80 cm e ayarladım.bu yıl 955 we helen ekmek istiyorm kısmet olursa daha yerleri de hazırlamadm yulaf ekili şu an .bol kazançlar herkeze.

Ben 5-6 yıl gibi bir aradan sonra bu yıl tekrar ekeceğim, 1.ürün slajlık olarak. Muhtemelen önümüzdeki hafta ekerim, eğer havalı mibzeri kiralayabilirsem.Benim ekeceğim yerde rakım 1285 metre.. Kırağı dan dolayı geç ekmek zorundayız.. Tohum olarak May ' ın Prestige sini aldım, 1 kg mı 5 tl den.. Yerlerini Şubat ta sürmüştüm 2 gün önce 1 kat kazayağı çektim fakat hala çamurdu..Gübre işi nasıl oluyor, tohumla beraber miveriliyor yoksa yer hazırlanmadan öncemi.? Birde hangi gübreyi önerirsiniz..? Tabii en güzeli toprak analizi de şimdi numune versem 10 güne çıkar diyolar, oda mısırı geç bırakabilir..

hacimmet link=topic=29912.msg272569#msg272569 date=1272744407' Alıntı:
Slm arkadaşlar ben slajları ektim ve çıktılarda truva ve dekalp 955 ektim birinci sınıf tarla ve suyunuda iyi alan bir yer ama işlerin yoğunluğundan mibseri açamadım ve 45 cm ektim bakalım nasıl olacak.
abcd0011h.jpg

abcd0012ln.jpg

abcd0013.jpg

abcd0015i.jpg

abcd0016t.jpg

abcd0017y.jpg

abcd0018f.jpg

dekara aynı tohum gittiyse sorum olmaz, bende 3 yıldan beri 45 cm e ekim yapıyorum. yalnız sulama epey sıkıntılı olur, birde sılaj yaparken dikkatli olman gerekiyor, çünkü sılaj makinesi diğer sıraya yakın gidiyor.

Ben ekimden bir ay önce atmıştım taban gübresini çeşit olarak NPK-12-30-12 dekara 23-25 kgr felan attım

nailyetek link=topic=29912.msg272900#msg272900 date=1272827018' Alıntı:
Ben 5-6 yıl gibi bir aradan sonra bu yıl tekrar ekeceğim, 1.ürün slajlık olarak. Muhtemelen önümüzdeki hafta ekerim, eğer havalı mibzeri kiralayabilirsem.Benim ekeceğim yerde rakım 1285 metre.. Kırağı dan dolayı geç ekmek zorundayız.. Tohum olarak May ' ın Prestige sini aldım, 1 kg mı 5 tl den.. Yerlerini Şubat ta sürmüştüm 2 gün önce 1 kat kazayağı çektim fakat hala çamurdu..Gübre işi nasıl oluyor, tohumla beraber miveriliyor yoksa yer hazırlanmadan öncemi.? Birde hangi gübreyi önerirsiniz..? Tabii en güzeli toprak analizi de şimdi numune versem 10 güne çıkar diyolar, oda mısırı geç bırakabilir..
Ekimle beraber 25 kg/dekar DAP ve mısır diz boyu olunca ara çapası ile beraber 30 kg/dekar Üre. Gübreli mibzer ile fosforlu gübrenin (DAP) kök bölgesinin yakınına verilmesi avantajlıdır.

Burası çok kurak gidiyor sılajlara yağmurlama yapsak olurmu şimdi.Birde sılaj için hangi ot ilacını kullanalım acaba bilgilernizi bekliyorum.

gatech link=topic=29912.msg272401#msg272401 date=1272709816' Alıntı:
Arkadaşlar Merhaba,
Bende aranıza yeni katıldım. Bizde Ş.urfa ' da 2. ürün mısır ekiyoruz. Bu sene 300 dekar(1000m2) mercimek arkası sulu dane mısır ekeceğiz. Pioner için hep iyi şeyler duyuyorum tavsiye edeceğiniz tohum ve almış olduğunuz verim oranı nedir?
Arkadaşım ben bu sene yeni ektim.13 24 12 +10 kükürt+ 1 Çinko+1 Demir içerikli Gübretaş ın veya Toros Tarımın Mısıra özel gübresini eğer da.1600 kğ dan fazla ürün istiyorsak. 60kğ/da. altına kullanıyoruz.
Nemini çabuk atan ve Adana ' da da en çok kullanılan P. 31G98 tanelik tohum 6000m2 e bir torba hesabı ile 19-25cm sıra üzeri ekiyoruz.
3-4 yaprak olunca kuvvetlensin diye Micro Y.gübresi kullanılır.ot ilacına karıştırılabilir.
30-40cm olunca 10 5 40+me yaprak gübresi atılabilir.
Diz boyunda karık açarken de 40kğ/da üre veririz.Yalnız ürenin 10-15 kğ mını kökle beraber veriyoruz.O zaman 25-30kğ/da hesabı ile üre verilir.
üreden sonra sulamaya başlanır....
Balıkesir de +, -,1500kğ/da alınıyor.
Kolay gelsin.

Siz galiba bu işte (sılaj) profesyonelleşmişsiniz dekardan 15 tonmu alınıyor orası karışık bilgileriniz için tşk

hacimmet link=topic=29912.msg275402#msg275402 date=1273872333' Alıntı:
Siz galiba bu işte (sılaj) profesyonelleşmişsiniz dekardan 15 tonmu alınıyor orası karışık bilgileriniz için tşk

Arkadaş dane veriminden bahsediyor. 1500 kg/dekar dane verimi için geçci olan 31G98 için olabilecek rakamdır.

Ben silajlık mısırda MUSTANG kullanacağım. Aslında PRIMEXTRA veya GUARDIAN EXTRA daha iyi, çünkü hem çıkmış küçük otlara, hemde çıkacak otlara karşı etkilidir. Ama ne yazıkki İç Anadolu bölgesinde bu ilaçlar pek bulunmuyor. Şirketlere (Syngenta ve Monsanto) diğer bölgelerinden getirtmek lazım, ona da bu sene üşendim.

Bende mustang aldım yarın İNŞALLAH atacağım abi ilaçlamadan sonraki günlerde (5-10-15.) sulama gerekmez değilmi birde slıjlık mısır hangi boya gelince hangi aşamada su vermeliyiz tşk.

hacimmet link=topic=29912.msg275512#msg275512 date=1273947893' Alıntı:
Bende mustang aldım yarın İNŞALLAH atacağım abi ilaçlamadan sonraki günlerde (5-10-15.) sulama gerekmez değilmi birde slıjlık mısır hangi boya gelince hangi aşamada su vermeliyiz tşk.

Mısır susuzluğa karşı çok hassastır. Suyu gecikirse bir daha kendisini toparlaması zor olur. Susuzluk göstergesi yaprakların koyu yeşil olması ve yuvarlanmasıdır. Suyu (aşırıya kaçmadan) eksik etmeyin. Toprağınıza göre hareket etmelisiniz. Benim tarla kumsal, daha fazla su ister, sizinki etlidir, daha az sulamanız yeterli olur. En önemli dönem; Tepe püskülü çıkarmadan 1 hafta önceki su ve dane dolduma suyu.

Teşekkürler Atila abi bilgilerin için havalar kurak bu yıl galiba erken veririz

Evet bu sene Aksaray çok kurak. Karda pek yoktu, inşallah kuyular bizi yarı yolda bırakmaz.
Ben mısırı daha geçen çarşamba (12.05) ektim ve ertesi gün yağmurlamayı çalıştırdım. 5-6 saat su veriyorum (Fiskiyeler orta boy 1400 litre/saat). Muhtemelen pazartesi gece ilk su biter ve hemen ikinciye (3`er saat) döneriz. Bu su ile mısır çıkar (toprak iyice ısındığından, ilk sulanan yerde çim kökü çıkmaya başlamış). 1-2 karış boylanınca bir daha yağmurlarız, ilaçlarız, gübreli çapayı yaparız, damlamayı sereriz ve mısır işi rahatlar.

arkadaşlar bana mısır tohumunun gbresinin ve sulamanın masrafını dekardan yaklaşık kaç ton silajlık mısır çıktığnı ne kadara satıldığını yani tüm bilgilerimi msn me gönderebilicek varmı eğer varsa msn ' m : mustafa26-1998@hotmail.com a gönderin

birinci ürün sılaj çeşidi iç anadolu-Aksaray bu yılki sılajdan görüntüler arkadaşlar tohum çeşidi advanta-truva (limagrin) dekalp c955 ,iş yoğunluğundan dolayı mibseri açamadık 45 cm ektik sık oldu ama ürünler güzel.
abcd0002s.jpg

abcd0005e.jpg

abcd0018.jpg

abcd0001i.jpg

C955`in seluloz oranı yüksektir. Dolayısıyla kendi hayvanlarınıza yedirmeyi pek tavsiye etmem.
45 cm sırada, sıra üstü kaç cm ektiniz, yani ekimde dekara kaç bitki hedeflediniz?
Truva`nın gelişmesi hakkında biraz bilgi lütfen.

21 cm ektim bitki arası sıra rası 45 cm c955 i tohum yetmediği için ektim abi dediğinizgibi sılajda tavsiye etmiyorlar satmaya daha uygunmuş truva c955 ten daha uzun 3.5 metreden fazla boyu var koçanıda daha iri ama c955 in danesi truvadan iri bildiğim kadarıyla truvanın seliloz oranı düşük sılaj yapanlar bu çeşidi tavsiye ediyorlar ben yeni sayılırım bu sılaj işinde 3 yıldır ekiyorum 70 cm de daha güzel oluyormuş ama yapan arkadaşların dediğine görede 45 cm lik sılaj daha ince gövde yapılı olduğu için kes olmuyormuş ve daha güzel sılajı oluyormuş dah iyi sıkışıyormuş bilginize