Silaj paketleme başka şekilde olabilir mi


Canlı ağırlığın yüzde ikisi kadar kuru madde yaşam hakkı yani 500 kg hayvanın on kg KM yerse yaşar geri kalan yem et veya süt yapması için. Silahta KM % 35 civarı olunca kuru o ta göre çok daha fazla kg yemesi lazım

Bir konu da şu sizde silaj yapacak ürün mu var kurutulacak urunmu var hangisinin birim KM si daha ucuza geliyor. Asıl konu bu
 
Canlı ağırlığın yüzde ikisi kadar kuru madde yaşam hakkı yani 500 kg hayvanın on kg KM yerse yaşar geri kalan yem et veya süt yapması için. Silahta KM % 35 civarı olunca kuru o ta göre çok daha fazla kg yemesi lazım

Bir konu da şu sizde silaj yapacak ürün mu var kurutulacak urunmu var hangisinin birim KM si daha ucuza geliyor. Asıl konu bu

Tamam şimdi oldu.

Ama slaj da KM oranı %35 ise bu sefer, 3000 kg. slaj ı kuru ot yaptığında, elindeki kuru ot otomatikman 1500 kg değil, 1050 kg. oluyor.

Buda olayı dahada vahimleştir mez mi?
 
Syn. İsmail_17

Trakya da oğlum için aldığım fakat askerlik sonrası onun planlarının tamamen değişip, yurt dışına yerleşmesi neticesinde 50 dönümlük arazim şu anda amaçsız bir şekilde elimde kaldı.

Bu yaşıma kadar başladığım bir işi sonuna kadar götürmemeye karşı olduğum için burada kendim bir şey yapmak istiyorum. Tabii kar etmek en büyük hedefim. Bu arazide düşündüğüm iş de;

1-) Şaraplık üzüm+İncir ekmek. (Bahçe)
veya;
2-) En fazla 50 büyükbaş lık; süt ürünleri (peynir, kaymak vs.) işi yapmak.

Sizden öğrenmek istediğim mevzu; "öbek" de yapılan slaj ı bir çok ürünü karıştırıp (homojen bir şekilde karıştırılmış) silaj yapılabilir mi?
Örneğin; Mısır, Ayçekirdeği ve Reygrass ın hep birlikte homojen karşımını yapıp, aynı öbekte aynı anda kullana bilir miyiz?
Yok olmaz reygrasın fermantasyonunda çalışan bakteriler farklı mısırın fermantasyonunda çalışan bakteriler farklı. Silaj yaparkende aynı inekulant kullanılmaz.
İsmail bey;

BU YAZACAKLARIM BENİM OKUYUP, ARAŞTIRMALARIM DAN (PRATİK BİLGİ DEĞİL TEORİK BİLGİM) ÇIKARTTIĞIM SONUÇLAR.
Eğer yanlışım var ise, "o öyle değil böyle" diyerek lütfen bunu düzeltin.

Diyelim ki; Hayvan yetiştiren bir çiftçi kesif yem için tarlasına yonca ektiğini farz edelim. Bu arkadaşın dönüm den 3000 kg. yonca aldığını farz edelim. Bunu da zaman, işçilik, mazot, yeni başka ekipman harcayarak kurutuyor ve ürününü 1500 kg. ma düşürüyor. Bunu bu kadar masraf ederek 1.500 kg. artırsa anlayacağım. "Ama düşürüyor"

Şimdi gelelim; kurutma değil slaj yapma sa; 3.000 kg. yonca sı nı, 3.000 kg. yonca slajı olarak deposuna kaldıracak. (kattığı maddeler ile belkide bu 3,200 kg. olacak.)

Bu durumda bu çiftçi; slaj değil de kuru ot yapmak ile, üstelik para ve emek harcayarak aslında kendi ayağına kurşun sıkmış olmuyor mu?

Bir başka sorum..!

Günde 15 kg. kuru ot yiyen bir hayvan, bunu slaj olarak da 15 kg. olarak mı yer?

Teşekkürler..!
Şimdi bunu şöyle izah edeyim rasyon hazırlarken bir ürünün brüt ağırlığı değil saf kurumaddesi üzerinden yapılır. Yani %85 kurumaddeli kuru yoncadan 4 kg kullanacaksanız bunun yerine %40 kurumaddeli silaj kullanmak istiyor ve kaç kilo kullanacağını bilmiyorsanız basit bir hesapla 4 kg kuru yoncanın 3.4 kg kurumadde içerdiğini ve bunun 8.5 kg %40 kurumaddeli silaja tekabül ettigini bilerek rasyona koymalısınız. Yani 1 kg yonca kurusu ve 1 kg yonca silajı asla denk olamaz birinin %15 i birinin %60 ı su.
Kuru yapmanın faydası maliyetsiz ve basittir. Çok daha basit istifleyip daha kolay taşırsınız. Silaj hep su olduğu için nakliyede çok daha maliyetli olur.
Silaj yapmanın faydası eğer hayvanınız simental gibi obur bir hayvansa aynı içeriği daha fazla bir miktarla hayvanın önüne sunacağınızdan fiziksel doygunluğu sağlar.
Yonca gibi cok bicim alınan ürünlerde silaj yapmanın bir faydası da yoncayı silaj yaparken uzun süre tarlada bırakmayacaginizdan senede 1-2 bicim fazla alabilirsiniz.
 
Tamam şimdi oldu.

Ama slaj da KM oranı %35 ise bu sefer, 3000 kg. slaj ı kuru ot yaptığında, elindeki kuru ot otomatikman 1500 kg değil, 1050 kg. oluyor.

Buda olayı dahada vahimleştir mez mi?
Hayır hayvanın ihtiyacları ve bir kg kurumaddenin barındırdıkları belli. Bunu yuksek su oranıyla vermis olman sadece fiziksel doygunluğu artirir. Ama cok obur bir hayvan degilse ve surekli silaj yerse işkembe hemen dolar ve ihtiyacı olan iskembeye sığmadigindan yiyemez sonuc verim düşüklüğü
 
Sn öztürk tek bir yenme beslenmeyecekki. Kuru da hamileyken doğum öncesi doğum sonrası hep farklı olacak tek ürün iyi değil. Kısa beşi sorun değil dayan keşif yemi gitsin yapılıyor ama o hayvanı altı yedi ayda kesmeseniz hastalanacaktir zaten videolarda buldozerle kaldirilam abd besi hayvanlarini gordunuz dayan misiri've arpayiarpayi hayvanı olmeden kesiyorlar.

Kandemirin dediği diğer yönü iskenbeyi bol sulu yenme doldurunca. kalan yemi yemesini engelliyorsun, yemi yesin so ra istediği kadar şu icsin.

KM protein ve enerjinin birimlerinin ucuza geldiği sindirilebilir yem en iyisi. Bu kadar degiskenli denklemin tek çözümü olmaz.
 
Yani asil olan ihtiyaç
Dengeli bir rasyonda neye ihtiyacimiz var
Ama bu ihtiyac kadar onemli olan yonca gibi bir ürünü tarladan hasat ederken depolarken en değerli şeklinde degerlendirmek
Bu konuda bize kuru yada silaj konusunda seçim yapmamza sebep
 
çiftçigardo... Hayır. Benim sorguladığım asıl konu;

Ürün slaj yapılıp depona 3000 kg. koyacağın yere neden kurutup (üstelik suyundan da faydalanmayıp) 1500 kg. (yarıs) alınıyor?

15 kg. kuru ot ile doyan bir hayvana slaj verilirse 45 kg. mı vermek zorunda kalınıyor? Yoksa 15 kg kuru ot kafi gelen hayvana aynısını.. Yani 15 kg mı (veya 20 kg) slaj veriliyor?
geçmiş tarihte, 2018 in 9 uncu ayında sorulan bir soru bu.
bana göre cevabı, şu:
15 kg kuruot verilen (mesela, yonca, buğday kuruotu, %90 kuru madde üzerinden =15 x 0,9 =13,5 kg kuruyem ya da yem kurumadesi) , bir hayvana, mısır silajı ve buğday silajı verilirse, heriki silajın kuru maddesi %33 ise, = 13,5 kg kuruyem/0,33=40,9 kg silaj verilir. silajlar 1:1 oranında verilirse, bu hayvana (örnek sağılan 650 kg bir ineğe) 20 kg mısır silajı 20 kg buğday silajı verilir. 0,5 kg da buğday samanı verilir.
yada, 21 kg mısır silajı ile 8 kg kuru buğdayotu verilir.

sonuç olarak, 15 kg kuruot yerine 15 kg silaj verilmez, daha çok silaj verilir. 1 kg silajda kuruyem miktarı 330 gıram, 1 kg kuruot da kuruyem miktarı, 900 gıramdır.
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt