En uygun yöntem obek yapmak
Paketleme ayrı maliyet
Mısır küçük paket uygun paket olabilir belki ama ot hafif olduğu için küçük paket olmuyor
Obek yapma nasıl oluyor ustamEn uygun yöntem obek yapmak
Paketleme ayrı maliyet
Mısır küçük paket uygun paket olabilir belki ama ot hafif olduğu için küçük paket olmuyor
Ürünlerin silaj durumunda birbiri ile uyumu birbirini bozmamasi onemliSyn. İsmail_17
Trakya da oğlum için aldığım fakat askerlik sonrası onun planlarının tamamen değişip, yurt dışına yerleşmesi neticesinde 50 dönümlük arazim şu anda amaçsız bir şekilde elimde kaldı.
Bu yaşıma kadar başladığım bir işi sonuna kadar götürmemeye karşı olduğum için burada kendim bir şey yapmak istiyorum. Tabii kar etmek en büyük hedefim. Bu arazide düşündüğüm iş de;
1-) Şaraplık üzüm+İncir ekmek. (Bahçe)
veya;
2-) En fazla 50 büyükbaş lık; süt ürünleri (peynir, kaymak vs.) işi yapmak.
Sizden öğrenmek istediğim mevzu; "öbek" de yapılan slaj ı bir çok ürünü karıştırıp (homojen bir şekilde karıştırılmış) silaj yapılabilir mi?
Örneğin; Mısır, Ayçekirdeği ve Reygrass ın hep birlikte homojen karşımını yapıp, aynı öbekte aynı anda kullana bilir miyiz?
Silaj Olgunluk donemine gelen urun bicilirObek yapma nasıl oluyor ustam
Ürünlerin silaj durumunda birbiri ile uyumu birbirini bozmamasi onemli
Mısır ve ay çiçeği birlikte silaj yapilabilir bölgemde yapanlar var
Tabi slajda kullanim ayri
Silajlarin besin degerlerini bilip ihtiyaca göre karma karistirma yapilabilir
Benim yem karma makinem var onun içine atip uygun şekilde karistirp hayvanlara veriyorum
Herşeyden silaj olur diye biliyorum ama tecrube olması gerek
Hepsini ayri obek yapip verirken dengeli karistirmak ihtiyaca göre bence daha mantıklı
Sonuç bilonmiyorsa kötü olabilir
Silaj Olgunluk donemine gelen urun bicilir
Uygun obek yapilir ezilir
Üzeri guzel örtülür hava ve güneş görmesin
Mısır 20 gun ot 40 gun sonra açılip verilebir
En kisa yoldan anlatmak gerekirse
Ne kadar çok iyi sıkıştırma presleme ezme yapılir ise zarar bozulma konusu o kadar az olur acildiktan sonrada öncedeİsmail bey verdiğiniz cevap için teşekkür ederim.
Hayvan beslenmesi ve yemleri konusunda belli ki bayağı tecrübelisiniz. Sizi bulmuşken bir konuyu daha aydınlatmanızı rica ediyorum.
Slaj çukurunda yaptığınız silajı hayvanlara vermek için sürekli üzerini açıyor ve o günün ihtiyacını alıyorsun. Üzerinin sürekli açılıp-kapanması silaja olumsuz etki yapmıyor mu?
Diyelim ki, silah çukurunda değil de silaj paketleme makinası ile bu işi yapmaya karar verdim. 500 kg. lık makına aldım ama günde ihtiyacım olan silaj yemi 250 kg. Kalan 250 kg. ertesi güne kadar (veya 2 gün sonraya kadar) bozulmadan kalır mı?
Ismail doğru cevabı verecektir benim fikrim şöyle, silajın kuru madde oranı ile kuru otunki aynı değil KM olarak kiyaslayip birim proteinin de kaça geldiğini hesaplayıp bu iki değer üerinden karsilaztirmak laim. Yenecek miktarı KM olarak hesaplamak lazim diye biyorum bir de protein ve enerji hesaplanmali bu arada sindirilebilirlik de önemli.
Ben yesilken yenebilenlerden yanayım mera karisiimi ve reygrass taze kullanılıyor fazlası silaj ve ya kuru saklanıyor. Açık sistem ahirda bicilip taze verilen ot sorunsuz ve masrafsiz olur kurutma balyalama silaj masrafı olmaz otlatam olmayınca arazi salim kalır. Munavebede araya mısır ve arpa ekilebilir.
Burada kuru yada silaj olarak değerlendirme meselesini isletmecinin bilgisi tecrubesi belirler
Kuru yada silaj meselesi sadece hayvan yemi ihtiyacına göre değil yem bitkisinin tarladan en değerli en uygun sekilde alinmasi acisindan da önemli
Ülkemizde hasat yagis mevsimine de denk gelir kurak mevsimede yağış mevsimde ot hasati silaj olarak cok uygun bir seçenek
Yağış mevsimde kurutulmaya uğrasilan ürün ziyan olur
Tarlada hasat konusunuda goz önünde bulundurmak gerek
Yem hazirlarken dengeyi kurabilmek te bilgi tecrübe işi
Kuru maddeyi seliloz oranını enerji proteini dengeli hazirlamak yine bilgi tecrübe işi
Tum bunlar tecrubeli bir isletmecinin hayvan sahibinin secenekleri maliyet açısından
Ama maliyet demişken arkadasin dediÄ£i gibi meracilik gibisi yok
Abi yesil ot konurmu küflenir hemen bence sen onu sormak istiyon tarladaki sap bile az yaş gorsun hemen küfleniyorİsmail bey; tamam kurutabilmek için yaz ve yağışsız hava olması gerekir.
Ama benim asıl öğrenmek istediğim mevzu bu değil. Ben.. Hayvancılık ile uğraşan çiftçi; neden daha fazla masraf ve emek harcayarak ürününü kurutup, kendi sine zarar veriyor? (deposuna 3000 kg besi otu koyacağına 1500 kg besi otu koyuyor) Bunu öğrenmek istiyorum. Bunu merak ediyorum.
Kendi kendime; 15 kg "kuru ot" ile doyacak hayvan acaba "slaj" verildiğinde 50 kg. slaj ile mi doyuyor da o yüzden otunu kurutuyor acaba? diye soruyorum ama bununda mümkün olamayacağını tahmin ediyorum.
Eğer neden bu değilse; O zaman bizim çiftçimizin hiç hesap kitap bilmediği ortaya çıkar ki, bu da "facia" olur.
Yanlış mı düşünüyorum?
İsmail bey; tamam kurutabilmek için yaz ve yağışsız hava olması gerekir.
Ama benim asıl öğrenmek istediğim mevzu bu değil. Ben.. Hayvancılık ile uğraşan çiftçi; neden daha fazla masraf ve emek harcayarak ürününü kurutup, kendi sine zarar veriyor? (deposuna 3000 kg besi otu koyacağına 1500 kg besi otu koyuyor) Bunu öğrenmek istiyorum. Bunu merak ediyorum.
Kendi kendime; 15 kg "kuru ot" ile doyacak hayvan acaba "slaj" verildiğinde 50 kg. slaj ile mi doyuyor da o yüzden otunu kurutuyor acaba? diye soruyorum ama bununda mümkün olamayacağını tahmin ediyorum.
Eğer neden bu değilse; O zaman bizim çiftçimizin hiç hesap kitap bilmediği ortaya çıkar ki, bu da "facia" olur.
Yanlış mı düşünüyorum?
Mümkün olamaz dediğiniz sey mumkun. 3000 kg x % 35 = 1050 kg. Kuru madde gerisi su yani hayvan 2000 kg su icti 've isiyecek. Ama kuru ot yese nem çok az.
Abi yesil ot konurmu küflenir hemen bence sen onu sormak istiyon tarladaki sap bile az yaş gorsun hemen küfleniyor