Bakın ben topiğe iki adet video attım ve yazdım, ilk videoda konu ne? artan nüfusa ihtiyacı olan et üretimi, fakat videodaki üretim şeklini görüyorsunuz, kazanç odaklı olmasa, işletme yönetimi idaresi iyi olmasa mümkün değil, tabi birde şartlar buna müsait olacak, fakat bunun bir sonucu var, konu ilk videoda net, sonuç ve görüntü ise daha net bence.
İkinci videoda ise ülkemizde bu işi yapagelen ailelerin hayalindeki hayvancılık olmaması imkansız, görüntü gayet güzel, hayat güzel değilmi?
Peki insanoğlunu her iki modelde hayvancılığa yönlendiren sebepler neler, farklı ülkeler farklı şartlar farklı sonuçlar, ilk videodaki modelde hayvancılığın sonuca ulaşmak için yapılmamış olması ihtimali dahi yok, hep sonuç almak üzerine, peki biz nasıl yapıcaz, hedef ne olmalı, şartlar nedir, bölgemize uygun hayvancılık nasıl zevkle yapılır yada zevkle değilde artan nüfusa kazanç odaklı iyi işletilerek ne pahasına olursa olsun et üretmekmi olmalı işimiz?
ABD de kişi başına 120 kilo et tüketimi, Almanyada kişi başına 85 kilo et tüketimi, bizde şimdi ne kadar? biz nasıl yapıcaz, yeterli yapıyormuyuz, yeterli yapmak için şartlarımız neler?
Daha doğrusu doğru tarım politikaları belirleyebildikmi? Kim belirleyecek? şartlar hep hazinedekilerin devalüasyona izin vermesiyle yeni ekonomi modelleri ile tepetakak mı olucak? Belirsizlikler ortadan kalkacakmı?
Yani sanırım Almanyadaki gibi yerimiz köyümüz olsada, ABD deki gibi kazanç odaklı iyi yönetilen işletmeler ne pahasına olursa olsun bu işi yapsada, ülkemizde oralardaki aynı sonuca ulaşamayan yetiştiriciler hayvancılar olacak değilmi? Hazin olanda bu işte. Sonuç Hazin, daha ne isterdiniz?
türkiye, çalışkan insanları, geniş arazileri, ovaları, düzlükleri ve farklı ikim bölgeleriyle, hayvancılığa en elverişli ülkelerin başında gelir...
büyükbaş hayvancılık bakımından, hem etırkı hayvancılık (etırkı inek çiftlikleri), hem sütırkı hayvancılık (sütçiftlikleri), hem de besicilik/et üretimi yapan çiftlikler bakımından çok elverişli, müsait ve kaynakları (yem, su vs) yeterli bir ülke...
küçükbaş hayvancılık bakımından (koyun, keçi) da, müsait bir ülkede yaşıyoruz...
bu çiftliklerin güzel örnekeri de mevcut/var....
çiftlik sayısı, hayvan sayısı yetersiz olabilir...
bilgide, insanlarımızın/gençlerimizin bu alanda eğitiminde eksiklik olabilir/ var...
bunlar, doğru siyaset izlenmesi sonunda halledilecek konular...
hayvancılık konusunda, özellikle, son 50 yılda, çiftlik binalarına, betona çok para yatırıldı...
bu konuda, doğru siyaset izlenip,
beton binalar yerine, açık çiftlikler/başit-ucuz çiftlikler kurulmuş olsaydı...
belki de, büğün hayvancılık, değişik bir yerde olurdu...
bu durum göz önüne alınıp, gelecek hayvancılık pilanları yapılmalı...