Sertifikalı Tohum Dayatması! - F. Çelik

Gercekten ciftci misin:)

Suan piyasada istesende sertifikasi olmayan bicok urun var.. sadece bugdayi dusunmeyin..

F.celik foruma girer de olursa vebalı gunahi kalmasin ustumuzde.. uyarimizi yapalim..

Motoru Mf olmayanlara destek yok demekten cok bi farki yok bu kararin.. sayin bakan..

Tohumcular ballayip allayip pullayip sizi kandirmislar habariniz olsun..

Yanlis hesap bagdattan doner.. uygulanamayacak sozunuz de havada kalacak.. vesselam!

vallah ne deyim tez zamanda batan batmayan belli olsun da gözümüzün önüne bakalım tarla lazım bizede fiyatlar uçuk bu düzenlemeyle batışlar hızlanır. Allah yüzümüze bakacak yine. asgari ücrete çalışacak adam da lazım memlekete. herkes 50-100 dönüm tarlasıyla çiftçilik yapıyorum diyemez bari bundan sonra. bir yönden de sevindim böyle bir yasanın çıkacak olmasına.

bakın gidelim çorum sungurlu ilçesine adam devletten bir belge almış sertifikalı tohum satıyor. köylerdeki selektör var ya hani bizim ekin elediğimiz işte onun aynısı var adamada sadece kapasitesi yüksek ne bir mühendis şu bu hiç bir şey yok. 3 tanede gariban köylüyü yevmiyeyle çalıştırıyor. buğdayı nerden alıyo dersiniz köylüden. yahu adam bana güzden diyorki sen bana buğday ek, al şu tohumu, güzelce bak. ofisten 3-5 kuruş fazlaya alıyor yazın buğdayı benden hepsi bu. sonra benim işsiz, çiftçilikle geçinemeyen komşumu amcamı dayımı çalıştırıyor karın tokluğuna. tohuma bir etiket ver 1750tl. yav bu bizim tarladaki buğday deilmi özelliği ne? etiketi var haa birde devlet 40 kuruşunu veriyo zaten daha ne istiyon diyor.

şimdi şu şartlarda olay böyleyken. zorunlu yaptığında nereden yetiştireceksin tohumu. tabiki yetiştiremeyecek kalite düşecek. arz talep dengesi bozulduğu için fiyatlar uçacak. bunlar olacak. yani olay şu devlet verdiği desteği tüccarın cebine aktaracak. siz de işlem hacmi yaparsınız artık bol bol:)

bakın gidelim çorum sungurlu ilçesine adam devletten bir belge almış sertifikalı tohum satıyor. köylerdeki selektör var ya hani bizim ekin elediğimiz işte onun aynısı var adamada sadece kapasitesi yüksek ne bir mühendis şu bu hiç bir şey yok. 3 tanede gariban köylüyü yevmiyeyle çalıştırıyor. buğdayı nerden alıyo dersiniz köylüden. yahu adam bana güzden diyorki sen bana buğday ek, al şu tohumu, güzelce bak. ofisten 3-5 kuruş fazlaya alıyor yazın buğdayı benden hepsi bu. sonra benim işsiz, çiftçilikle geçinemeyen komşumu amcamı dayımı çalıştırıyor karın tokluğuna. tohuma bir etiket ver 1750tl. yav bu bizim tarladaki buğday deilmi özelliği ne? etiketi var haa birde devlet 40 kuruşunu veriyo zaten daha ne istiyon diyor.

şimdi şu şartlarda olay böyleyken. zorunlu yaptığında nereden yetiştireceksin tohumu. tabiki yetiştiremeyecek kalite düşecek. arz talep dengesi bozulduğu için fiyatlar uçacak. bunlar olacak. yani olay şu devlet verdiği desteği tüccarın cebine aktaracak. siz de işlem hacmi yaparsınız artık bol bol:)

o zaman şunda mutabıkız devlet tohcumlarada diyecekki dogru düzgün ilaçlanmış kalitesi verimi belli tohum satacaksınız ama şu fiyattan yukarıda satamassın yoksa ithal ederim

Takım elbise giyinmeyene destek yok

ile

Sertifikalı tohum kullanmayana hic bi destek yok

Arasinda

Suan icin Hic bi fark yok...

Tam bi dayatma tam bi yanlis..

Ama buna da layikiz..

Allah dagina göre kar verir..

Biz buyuz bakanimiz da bu!

Takım elbise giyinmeyene destek yok

ile

Sertifikalı tohum kullanmayana hic bi destek yok

Arasinda

Suan icin Hic bi fark yok...

Tam bi dayatma tam bi yanlis..

Ama buna da layikiz..

Allah dagina göre kar verir..

Biz buyuz bakanimiz da bu!
umut abi gerçekten anlamıyom seni şunu diyebilirsin şuan için firmaların altyaısı ve kapasiteleri düşük oldugu için biraz bu karar ertelensin.ama onun haricinde devlet tabiki de kaliteli verimi yüksek ürünler ve tohumlara teşvik edecek çifçileri bunuda destekler yoluyla özendirecek bundan daha doğal ne olabilir

Herseyin yeri zamani var..

Altyapisi olmayan bisey dayatmadir, göz boyamadir..

Bildigim kadar korunga nin istesende sertifikalisi yok..

Ekmek istiyom ne olcak simdi..

---

Ayrica bu fakir.. komple f.celik e karsi..

O koltukta liyakatla degil siyasetle oturuyor..

Basini-sonunu bilmeden danismanlarinin akliyla-agziyla gidiyor..

Bi yandan organik hayvancilik desteklerini kaldirdi (eminim farkinda bile degildir bi ara imzalamistir).. bi yandan organik tarima cok önem vercez diyo:)

Sertifikalı olupta 3 senedir
Kooperatif den alıyorum hemde 2 cins tritikale çok kötü verim alıyorum. Sapı samanı olmuyo yaprağı bile yok. Tane desen kelle boş. Aldığım verim 1000 mtde yani 1 dekar da 140 kilo. Bu sene tarladan seçip aldim. Bildiğim tohumunu kaybettiğim tritikale. Sonunda kavuştuk yine. Anlayacağınız her sertifikalı tohum da iyi çıkmıyor.

o zaman şunda mutabıkız devlet tohcumlarada diyecekki dogru düzgün ilaçlanmış kalitesi verimi belli tohum satacaksınız ama şu fiyattan yukarıda satamassın yoksa ithal ederim

hayır hemfikir değiliz. devlet şu anda ne diyor kafanıza göre tohum üretin çiftçiye tutturabildiğinize satınmı diyor? yine kurallar var ama ne denetleyen ne de uyan var. aynısı olacak görünen köy klavuz istemez. ama görene istemez.

bu ithal ile terbiye etme kafası ayrı bir yanlış. en son hayvancılıkta yaşadık bakın adamlar şu an et vermese bize parası olandan başkası et yiyemez yatıp kalkıp avrupaya dua edelim et yememizi sağlıyorlar.

demem o ki bu sistemler gelir geçer yanlış olduğu anlaşılır bir gün gelir değişir ancak o ara var ya o ara. işte o arada geçen zamanda küçük çiftçi batar.

Bu isin daha iyi çözümü bilgi paylaşımı ve eğitim ben bu sene 3 ton adi fig ektim kendi köylüm den aldım 1,75 tl kilo fiyatı paketlenmiş tohum 2,5 tl yani 2250 tl cebime girdi zaten benim yapmam gereken köylüden aldığım tohumu eleyip temizlemek tohum satan firmaların risk olayı ekip diken çiftciye göre çok azdır kuraklık falan riski yoktur çiftci kazanmış yada kazanmamış hikaye
Bir örnek vereyim ben susam tohumu almak istiyorsam gümülü ilk devirdiğimde altına bez sererim ve ilk dökülen temiz iri taneli tohumluk susamları elde etmiş olurum ve ayrı bir yere koyar bir hafta kadar havalandırırım işte size sertifikalı tohum peki diyeçeksinizki hastalık işi tahum üreticileri tane tane tahlil mi ediyorlar tohumlukları iş tarlanızı zamanında sürme toprağı havalandırma tarla kenarını temizleme tarlayı nadasa bırakmak vb gibi işler
Sera işi ile de uğraşıyorum bilmem damlama ile suladığında çapaya gerek yok bizimde hazır tarafımız çapa yap bakalım ne olacak? eskiler iki çapa bir sulamaya bedeldir derler
yani bilgi paylaşımı ve eğitim en önemlisi bu bence çiftçi cahil olsun çalışsın diğerleri para kazansın ilaç firması gübre firması vb gibi