ŞEKER SORGUMU

hocam,
yorumum alakasız bir yerde olacak ama cevaplamış olayım,
slajı bizde küçükbaşta kullanıyoruz mecburen,
100 koyunda yılda 1-2 vakamız oldu,kurtarabildiğimizi kurtardık ama kurtaramadığımızı kestik mecburen,
veteriner önerisi ile toksin bağlayıcı kullanmaya başladık,çok pahalı bişey değil ama yem gibi bunuda sürekli almak yıllık yem maliyetne eklemek mecburiyetinde kalıyor insan.
küçükbaşta slaj topuna girecekseniz toksin bağlayıcı şart oluyor.bizim hayvan başı verdiğimiz slaj günlük yarım kiloyu geçmez,bozulma olayından sebep 400 kg toplardan alıp bozulma gördüğümüz yerlerini attığımız halde yinede listeria vakası görüyoruz,
veterinerinize danışarak toksin bağlayıcı kullanabilirsiniz ,
birde yem karma kullanmıyorsanız saman üzeri slajı döküp geçiyorsanız bazı koyun aç gözlü oluyor fazla yiyor o zamanda türlü hastalık başgösteriyor,
geçmiş olsun bereketiniz bol olsun
Yem karma kullanıyorum bozuk slaj da vermiyorum ama bu sene şeker sorgumu deneyeceğim. Hayvanlar severek tüketirse daha mısırla uğraşmam.toksşn bağlayıcı kullanıcam bu sezon.vetrrinerle bu konuda uzlaştık zaten kış sezonunda.bir koyun parası toksin baglayıcıya verelim de mal zayi olmasın .kolay gelsin .sizin de malınız bereketli olsun

• Beğen
Tepkiler: filizma
Yem karma kullanıyorum bozuk slaj da vermiyorum ama bu sene şeker sorgumu deneyeceğim. Hayvanlar severek tüketirse daha mısırla uğraşmam.toksşn bağlayıcı kullanıcam bu sezon.vetrrinerle bu konuda uzlaştık zaten kış sezonunda.bir koyun parası toksin baglayıcıya verelim de mal zayi olmasın .kolay gelsin .sizin de malınız bereketli olsun
teşekkür ederim,
aynen hersene 3-4 koyunun parası ilaca-aşıya gidiyor varsın gitsin hastalık olupta elinde enjektörle sürünün içinde dolaşmak daha da sıkıntı,moral mod düşüyor,

• Beğen
Tepkiler: Yahya8181
Ben daha mucize bi bitki söylüyüm sudan otu bence seker sorgumuda ekilmez damlamanın topu olmuş 1500 tl o yüzden geçvo işi sudan otunda ise tak uzatmalı fiskiyeyi sula gitsin bağla kuru ota nasıl olur bilmiyorum behçet bey örnek bi rasyon paylaşırsa bilgileniriz özellikle et ırkında

• Beğen
Tepkiler: filizma
Buğday/arpa/yulaf slaja biçilsin 4 ton slaj versin dekardan ardından sudan otu ekilsin oda 3 ton dekar kuru ot verilsin bence hayvandan çıkan gübre ile bunlar alınabilir bu şekilde günde 11 kg slaj ve 8 kg sudan otu ile bir inek 365 gün bakılabilir mi
Böylelikle 1 dekar sulu yerden 1 inek beslenir

• Beğen
Tepkiler: Mihalgazi
Ben daha mucize bi bitki söylüyüm sudan otu bence seker sorgumuda ekilmez damlamanın topu olmuş 1500 tl o yüzden geçvo işi sudan otunda ise tak uzatmalı fiskiyeyi sula gitsin bağla kuru ota nasıl olur bilmiyorum behçet bey örnek bi rasyon paylaşırsa bilgileniriz özellikle et ırkında
besicilik yapan ya da sütçiftliğinde inek sürüsünü yemleme ile bakan çiftçilerimizin kendi rasyonlarını kendilerinin hesaplaması esastır.
bunu nasıl yapacaklar...
1-hayvanların ağırlığını tespit etmeli, hayvanlar tartılmalı ya da mezura ile ölçülerek ağırlıkları bulunmalı
2-hayvanların ne kadar kaba yem (silaj, saman, buğday otu, yonca, burçak/fiğ vs) yiyeceklerini hesaplamalı
bunu hesaplamak için yemlerin NDF (nötral deterjan lifi) değerleri dikkate alınır.

örnek
çiftlikte mevcut kaba yemler:
mısır silajı
saman
olsun...

650 kg ağırlık ortalamasında 10 inek bakılıyorsa,

inekler, ağırlıklarının %1,1 kadar NDF tüketir...

samanda (1,1 kg samanda) 810 gr NDF var (yem tablosuna bakılarak bulunur)
mısır silajında, 3 kg yaş silajda, 480 gr NDF var (yem tablosundan)

rasyonda, inek başına:
650/100 x1,1 =7,15 kg NDF olmalı...(7150 gr NDF)

inek başına 20 kg silaj veriliyorsa....
20/3 x480 =3200 gr

verilmesi gerek buğday samanı miktarı:
7150-3200=3950 gr NDF samandan

3950/810= 4,876 kg kuru saman
4,876 x1,1 =5,364 kg buğday samanı (balya saman)

650 kg ağırlıkta bir inek bir günde:
20 kg mısır silajı (%33kuru maddeli)
5,364 kg buğday samanı tüketebilir...

hayvanların sağlıklı yaşaması için rasyonlarında, yeterli miktarda kaba yem (kaba yemlerden gelen NDF) bulunmalı...

550 kg inek ne kadar saman ve silaj tüketir?

excel de yazılmış, basit bir yazılım kullanmak heabı kolaylaştırır...

daha çok kaba yem verilirse, hayvanın daha fazla kaba yemi tüketmeyeceği kabul edilir...
kaba yem sıkıntısı olan zamanlarda, daha az kaba yem verilebilir...
ilk sağma döneminde, 20-100 günlerde, temel rasyona (kabayem rasyonu) ilave edilecek 10-13 kg süt yemi ile rasyon teşkil edilir...
etırkı ineklerin yemlenmesi sütırkı ineklere göre, daha basittir...

bilgi amaçlı verildi...
sorumluluk kullananda

silajlarda, yemlerin su içerikleri önemli...
hasad sırasında, topraktan bulaşan ya da su birikintilerinden bulaşan mikroplar sıkıntı yapabilir...
enfeksiyon ya da toksinleri yoluyla...
salmonella, leptosipira, klostridia, listeria vb...
buzağılar, inekler aşılanmalı...veterinerinize danışın

Son düzenleme: