Ben daha mucize bi bitki söylüyüm sudan otu bence seker sorgumuda ekilmez damlamanın topu olmuş 1500 tl o yüzden geçvo işi sudan otunda ise tak uzatmalı fiskiyeyi sula gitsin bağla kuru ota nasıl olur bilmiyorum behçet bey örnek bi rasyon paylaşırsa bilgileniriz özellikle et ırkında
besicilik yapan ya da sütçiftliğinde inek sürüsünü yemleme ile bakan çiftçilerimizin kendi rasyonlarını kendilerinin hesaplaması esastır.
bunu nasıl yapacaklar...
1-hayvanların ağırlığını tespit etmeli, hayvanlar tartılmalı ya da mezura ile ölçülerek ağırlıkları bulunmalı
2-hayvanların ne kadar kaba yem (silaj, saman, buğday otu, yonca, burçak/fiğ vs) yiyeceklerini hesaplamalı
bunu hesaplamak için yemlerin NDF (nötral deterjan lifi) değerleri dikkate alınır.
örnek
çiftlikte mevcut kaba yemler:
mısır silajı
saman
olsun...
650 kg ağırlık ortalamasında 10 inek bakılıyorsa,
inekler, ağırlıklarının %1,1 kadar NDF tüketir...
samanda (1,1 kg samanda) 810 gr NDF var (yem tablosuna bakılarak bulunur)
mısır silajında, 3 kg yaş silajda, 480 gr NDF var (yem tablosundan)
rasyonda, inek başına:
650/100 x1,1 =7,15 kg NDF olmalı...(7150 gr NDF)
inek başına 20 kg silaj veriliyorsa....
20/3 x480 =3200 gr
verilmesi gerek buğday samanı miktarı:
7150-3200=3950 gr NDF samandan
3950/810= 4,876 kg kuru saman
4,876 x1,1 =5,364 kg buğday samanı (balya saman)
650 kg ağırlıkta bir inek bir günde:
20 kg mısır silajı (%33kuru maddeli)
5,364 kg buğday samanı tüketebilir...
hayvanların sağlıklı yaşaması için rasyonlarında, yeterli miktarda kaba yem (kaba yemlerden gelen NDF) bulunmalı...
550 kg inek ne kadar saman ve silaj tüketir?
excel de yazılmış, basit bir yazılım kullanmak heabı kolaylaştırır...
daha çok kaba yem verilirse, hayvanın daha fazla kaba yemi tüketmeyeceği kabul edilir...
kaba yem sıkıntısı olan zamanlarda, daha az kaba yem verilebilir...
ilk sağma döneminde, 20-100 günlerde, temel rasyona (kabayem rasyonu) ilave edilecek 10-13 kg süt yemi ile rasyon teşkil edilir...
etırkı ineklerin yemlenmesi sütırkı ineklere göre, daha basittir...
bilgi amaçlı verildi...
sorumluluk kullananda
silajlarda, yemlerin su içerikleri önemli...
hasad sırasında, topraktan bulaşan ya da su birikintilerinden bulaşan mikroplar sıkıntı yapabilir...
enfeksiyon ya da toksinleri yoluyla...
salmonella, leptosipira, klostridia, listeria vb...
buzağılar, inekler aşılanmalı...veterinerinize danışın