Şeker pancarı üreticisinde durum kötü.
Yeni ekonomi modeli deneniyor lakin üretim maliyeti kar marjı gibi durumlar şeker kanununa uygun model olmadığı açık.
4634 sayılı şeker kanunu Kemal derviş tarafından 2001 yılında getirilerek Dünya bankası ve IMF in finasman desteği verilmesine bağlı çıkarılması şart koşulan kanundu, netekim uygulanacak serbest piyasa dalgalı kur rejimi ve öngörülen dövizin belirli bant aralığında harketine uygun stabilizasyon koşullarında üretim ve tüketim dengeli poltika olarak iyi işlemesi beklenen, ülkenin uzun vadede istikrarlı üretim tüketimi fiyat istikrarı ortamında sürdürmesi için çıkarılmıştı.
Kanunun çıkarılması şart koşulan ve o zamanlar uygulanmaya başlanan ekonomi modelinin üzerine bardak bardak su içildi,
Tabi paranın değersizleştirilmesi, yeni ekonomi modeli deneyenlerin ortaya çıkması bu kanun çıkarılırken hesaba katılmamıştı,
Artık şeker kanunu öngörülen şartlar olmadığından zarar veren kanun durumuna düşüverdi.
Yeni ekonomi modeli deneniyorsa acilen kanun ortadan kaldırılmalı
Şeker üreticiliği bu kanunlar ve ekonomik modellerle devam ettirilemez, üretici sürekli her yıl büyük zararlar görecektir.
Şu an zaten artan enerji fiyatları, gübre fiyatları girdi ve işçilik fiyatlarına yetişerek üretim yapacak çiftçiler kara kara düşünüyor, aslında düşünmeye gerek yok, fiyat politikası değişen sürekli yeni ekonomi modelleri denemelerine bu şartlarda üreticiliğin ayak uydurması ihtimali sıfır, bu şartlarda üretici el elde başta çıkamaz bile, fiyat istikrarının sağlanamadığı yerde sürekli alım fiyatları dibe dibe çekilecek bahanelere başvuruluyor çok yazık.