Murat Abi, üzülerek söylüyorum bu adamların en az 35 fırın ekmek yemeleri lazım. Tek ahırla olsa.. Ama olmuyor.
Hayvanların durumu içler acısı. Ayrı ayrı 22-23 tane topallık sorunu olan hayvan saydım. Tek sebebi beton zemin. Hangi cins olursa olsun, küçükbaş hayvanların toynak yapısı beton zemine uyumlu değildir.
Hergün iş makinası çalıştırıp masraf yapacaklarına, hiç dokunmadan bıraksalar da hayvanlar kendilerine biraz olsun altlık yapsalar, ayak problemi kendiliğinden düzelecek. Bir de iş yapıyorlarmış gibi 5 şişe antibiyotiği 10 yerde göstermişler. (Gösterdikleri de pek matah şeyler değil
) Yok inat ederlerse, ahırı eczane değil, ecza deposuna döndürseler kar etmez.
Irk seçimi de yalnış. Çok iyi diye tutup da Afrika kökenli dorper ' ı Filipinler ' e getirirsen doğal sonuç bu. Onu geçtim, bir de kendi kendilerine yapağı atmalarını bekliyorlar. Daha çok beklerler. Hayvanların yapağıları köseleye dönmüş, bir sürü adam var, müdahale etmiyorlar. Izlerken sinirlendim. Yapağı ve dermatoloji açısından da durum kötü yani.
Istedikleri kadar canlı ağırlık artışından bahsetsinler. Zayiatları hesaplayınca, o bölgedeki en kötü yerli ırkın verimine ulaşamazlar.
Bakım sistemleri de yanlış. Özellikle 6 aya kadar olan genç hayvanları yaş ve canlı ağırlıklarına göre sınırlayın öyle beslemeleri gerekiyor. Onlar tek noktada besliyorlar. Sonuç: büyük hayvanlar, yem başta olmak üzere her alanda küçükleri eziyor. Videolarda 8-10 tane hayvan çarptı gözüme. 6 aydan büyük ve taş çatlasın 30 kilo. Kuzu iken yanmış ve bir daha sağlıklı bir gelişim gösterememiş, kötü yanı gösteremeyecek de.
Vitamin-mineral eksikliğinden sayısız hayvanda lokal yapağı dökülmeleri var. Daha saymakla bitmeyecek sorunlar, aksilikler.
Başta 35 demiştim. Her insan yanılır. 50 fırından aşağısı kurtarmaz bunları.
Çok değil, şöyle 3-4 saat verseler bana, bu adamlarla oturup İki kelam konuşma fırsatım olsa, 'bak filipinli kardeşim' diyerek hatalarını tek tek anlatsam bilmem ama bi 10 sene hayır duası ederler. Yok, böyle giderlerse, İsmail Abi ' nin de dediği gibi 3-5 sene sürmez vururlar kapıya kilidi.