Saman 1 liraya koşuyor

Ynt: Saman 1 liraya koşuyor

takmaklı link=topic=60210.msg654910#msg654910 date=1354089675' Alıntı:
alosmanda 5 sene önce vardı styer.ben seni biliyom bizim o tarafa gelince gel buyur.görünce bilirsin.
orda td65 var genelde basak olan sadece alı osman abıyı bılıyorum yada ismi yanlış hatırlıyorum Sizin ev Musaözüne cıkmadan sag taraf mı?

Nasrettin hoca gibi bindiğimiz dalı kesmekteyiz hep.
bizim buaradan şimdi 700 tl ' ye alıyorlar tonunu bence saman için çok para el insaf,ben alıcı değilim satıcıyım tonunu 500 den harmanda sattım bi çok kimse hala elinde bekletiyo dahada pahalasın diye, kar yağarsa tonunu 1000 tl ' den satalım diye.Allah kimseye fırsat vermesin.Bu şartlarda hayvancılık yapanda azalır ondan sonrada sap,saman tarlada kaldı diye hayıflanırız.Belki bundada bi hayır vardır,en azından hayvancılıkla ilgisi olmayıp sırf hayvan para etti diye bu işe soyunanlar ayıklanır.

keykubat link=topic=60210.msg654944#msg654944 date=1354102626' Alıntı:
Nasrettin hoca gibi bindiğimiz dalı kesmekteyiz hep.
bizim buaradan şimdi 700 tl ' ye alıyorlar tonunu bence saman için çok para el insaf,ben alıcı değilim satıcıyım tonunu 500 den harmanda sattım bi çok kimse hala elinde bekletiyo dahada pahalasın diye, kar yağarsa tonunu 1000 tl ' den satalım diye.Allah kimseye fırsat vermesin.Bu şartlarda hayvancılık yapanda azalır ondan sonrada sap,saman tarlada kaldı diye hayıflanırız.Belki bundada bi hayır vardır,en azından hayvancılıkla ilgisi olmayıp sırf hayvan para etti diye bu işe soyunanlar ayıklanır.
aynn bende burasına kızıyorum abi fırsatcılar hep dümen yapıyorlar ..
gözümüz doymuyor hiç hep daha fazlasını istiyoruz ama alıcılar yerine kendimiz olsak alabilcekmiyiz..

SmhGwz link=topic=60210.msg654946#msg654946 date=1354102861' Alıntı:
aynn bende burasına kızıyorum abi fırsatcılar hep dümen yapıyorlar ..
gözümüz doymuyor hiç hep daha fazlasını istiyoruz ama alıcılar yerine kendimiz olsak alabilcekmiyiz..
Yok yok kardeşim saman şöyle bi 1.200 1.300 leri filan kesinlikle görmeli çünkü ancak ozaman anlaşılır bu işi yapanla yapmayan...Şehirde cebine üç kuruş para koyan hemen koşup gelmesin köye inekçilik yapıcam diye...

1342 link=topic=60210.msg654947#msg654947 date=1354104263' Alıntı:
Yok yok kardeşim saman şöyle bi 1.200 1.300 leri filan kesinlikle görmeli çünkü ancak ozaman anlaşılır bu işi yapanla yapmayan...Şehirde cebine üç kuruş para koyan hemen koşup gelmesin köye inekçilik yapıcam diye...
ya o zmnda köyde adam 1-2 inek yapıp geçiniyor onlara yazık ya..
o iki kruş par abulupta yapanları görüyoruz hayvanları bırakıpta kaçıyorlar..
bişey para yaptımı hemen herkes onu yapıyor bizde herkes gerekli miktarda yapsa sorun olmıck işte

coyote26 link=topic=60210.msg654908#msg654908 date=1354089104' Alıntı:
Siz mi sokmadanız yoksa balyacımı gelmedi ?Genelde oraya gelen yabancılar bı kacgun durup işten randıman alamayınca baska yerlere gıdıyordu 10 senedır bağlatıyormusun güldürmeyin bence her yıl o arazilerde bulunurum hangı yıl ne olup bittiği konusunda konuya hakimim...ya arazınızdekı en buyuk parsel 40-50 donum oda sayılıdır geneli 5-10 ve 10-30donum arası doğru değil mi?...Eskişehirli balyacı oraya kolay kolay gelmez adamlar düz ovada buyuk parcalarda iş kaçırmak varken neden bılmedıklerı bır arazıye gelsınler ki....hatıra fln gelırler anca...Sakıncası yoksa isminizi sorabilirmiyim Orada BAŞAK traktörü olan Ali Osman Abi var ama 32 yasında değil o Siz onun oğlumusunuz?
ben 1000 dönüm yer ekiyom balyayı biçeri ben kendime getiritiyom kimseye ne biçtiririm ne bağlattırırım.onun için eskişehirli sokmam yabancı iyidir.güldürme falan diye yazmışın ayıp oluyo.sen git ovada bağla benimkileri bağlıyan bulunur.ne balyay mış arkadaş sakız ettiniz.

takmaklı link=topic=60210.msg654957#msg654957 date=1354108271' Alıntı:
ben 1000 dönüm yer ekiyom balyayı biçeri ben kendime getiritiyom kimseye ne biçtiririm ne bağlattırırım.onun için eskişehirli sokmam yabancı iyidir.güldürme falan diye yazmışın ayıp oluyo.sen git ovada bağla benimkileri bağlıyan bulunur.ne balyay mış arkadaş sakız ettiniz.
eskısehırlıde sana muhtac değil gelmez emın ol...bi gelen yabancı bir sonraki sene nedense gelmıyor neden acaba hıc dusundunuz mu....ama sıze laf anlatmak deveye hendek anlatmaktan zor...Siz kendı bıldıgınızı okumaya devam edin...Saygılar...

Arkadaşlar ben Biga da yem bayiliği yapıyorum.Kendim de ayrıca hayvancılık yapıyorum. saman sıkıntısı kendini göstere göstere geliyordu zaten ama kimse dikkate almıyor.Hayvancılığı öldürüyorlar yavaş yavaş bilginize sunuyorum belki biraz siyasi olabilir ama lütfen dikkate alın ve tartışın lütfen.
Ben iş yerimi açtığımda yem piyasada 15 tl idi. saman zateb bağlatma parasına alıyordun. şimdi yem oldu 45 lira saman araki bulasın.
10 sen önce mazot yaklaşık 0,9-1,2 arasıydı (sabit bir fiyat olmadığından net hatırlayamıyorum)gübre 10 -15 arasıydı.o zaman bile pahalı gelirken yine de herkes tarlasını boş bırakmıyor ve ekiyordu. sattıkları hububat fiyatı 300-400 lira civarıydı. şimdi mazot 4,5 lira,gübre 60-70-80 ne olursa hububat 0,45 ile0,55 arası harmanda yani zarar ki ne zarar o yüzden millet hububat ekimini bıraktı. BU sene inanın ki daha kötü yeni işte ekimden çıktık daha kendi köyümde buğday eken duymadım. artık sadece kendine ot olacak yulaf falan ekiyorlar,bakın satmak için değil kendine ota biçmek için,gerisi ALLAH ' tan sulak arazimiz var ve mısır silajı herkes yapıyor da. Bu sadece bizim köyde değil heryerde böyle. saman genelde Trakyadan gelirdi ama artık trakya çiftçisi de bıraktı saman işini.
Niye eksin ki adamlar. harmanda 0,55 liraya sattığı buğday şimdi tohum olark alsa 1,2-1,5 lira,harmanda sattığı arpa 0,5 lira şimdi tohum olarak aynı arpayı 1,3 liraya alacak. diyeceksini yulaf bedava mı, o da kendi tohumu altına emin olun gübre bile atmıyorlar artık. çıkınca biraz üre o kadar. yem zaten uçmuş.

Ha birde burada Birlikleri de kınamadan geçmicem belki en fazla birlik bizim biga da var. ama emin olun o kadar hayvancılığa darbe gelidi kimseden tık ses yok. bu işle uğraşan küçücük çocuğa sorsanız çözümü size söyler ama bizim birlikleri bırakın bakan bile bu işi bilmiyor sanki.
işin siyasi kısmına gelince bu benim naçizane düşüncem: Köylü sistemde küçük burjuvadır. yani bağımsızdır, kendi gelirini kendisi alır ve düzenler kendi malları vardır vs. yani bu kişiye hükmetmek zordur,sözünü kolya geçiremezsin. Ama bir fabrikaya ya da kuruma bağlı maaşlı biri olsan daha kolay söz dinlersin, daha doğrusu yönlendirilmesi kolay olur. Bu akıl kıtlığından değil tamamen duygusaldır aslında. o yüzden sistem hiçbir zaman kendinden bağımsız ve güçlü bir toplum istemez. o yüzden daha önce de vardı elbet şeker fabrikalarının kapatılması pancar ekimine ya da diğer ürünlere kota konulması gibi şeyler oldu ama özellikle son 10 yıldır amaç sadece köylüyü bitirmek üzerine kurulmuş sanki. Ne çiftçilikte para kaldı ne hayvancılıkta...
Bankalar sağ olsun borçlu bir kişiye söz daha kolay geçer...

saygılar...

coyote26 link=topic=60210.msg654962#msg654962 date=1354108863' Alıntı:
eskısehırlıde sana muhtac değil gelmez emın ol...bi gelen yabancı bir sonraki sene nedense gelmıyor neden acaba hıc dusundunuz mu....ama sıze laf anlatmak deveye hendek anlatmaktan zor...Siz kendı bıldıgınızı okumaya devam edin...Saygılar...
tamam uzatma senin zoruna giden ne anlamadım ben bende alcağınmı var yok.tarla taşlıymış parçaymış ben sana tarlalar taşsız yada büyük dedim mi yoo.tapusunu mu alcan .kendi bildiğimi okuycam zaten.parayla değilmi biçerci balyacı bana adamlar kendi geliyo ben aramıyom.köy dağda değil .çok şükür yer çok olunca kimseyle işin olmuyo.

takmaklı link=topic=60210.msg654965#msg654965 date=1354109518' Alıntı:
tamam uzatma senin zoruna giden ne anlamadım ben bende alcağınmı var yok.tarla taşlıymış parçaymış ben sana tarlalar taşsız yada büyük dedim mi yoo.tapusunu mu alcan .kendi bildiğimi okuycam zaten.parayla değilmi biçerci balyacı bana adamlar kendi geliyo ben aramıyom.köy dağda değil .çok şükür yer çok olunca kimseyle işin olmuyo.
senın gorduklerın tarlacıktır benımkılerı bılmessın dıyen sensın Bılıyoruz kı konusuyoruz dimi Uzatanda sensın Hıc 32 yasında bırı gıbı degıl kullandıgın ıfadeler...Her yazılanı farklı algıyanda sensın hayır neyın pesındesınkı anlamıs degılım...Senınle ısım olmaz benım zaten...Ben yöre hakkında ızlenımlerımı ıfade ettım ozgurce Bunu ne dıye kendı tarlan olarak algılıyorsun kı senın arazınle yada senle ıs yapmıslıgım mı var sankı uzerıne alınıyorsun sen....Genel olarak yazılanları bıreysel algılamandakı mantık nedır....Sen arazi görmemişsin konusuyorsun yer çokta vs diye kabarıyorsun ne hıkmetse bılmesem oraları bısey sanacam gercekten...Bı laf vardır ya Neyın kafasını yasıyorsun dıye aynen oyle anlamıs degılım.....Size laf anlatmak konu kalabalıgı yapmaktan baska bırsey değil...

bu sene para yapacağını bildiğimiz halde balyeleri hemen verdik hemde 4.5 liraya 25 kg balyayı. şimdide kalkmış o adamlar bize yamuk yapıyo... bizmi eneyiyiz yoksa insanlık mı öldü :S

arkadaş herkese iyi niyetli yaklaştık olmadı.burası çoluk çocuk yeri olmuş adam kafayı bulmuşun falan diye anlatıyo.bu bölümlere kim karışıyosa kimin ne dediği ortada baksın doğruyu yanlışı söylesin.bu iş böyle olmuyo.he güzel kardeşim kafam iyi,

geçen sene saman boldu samancıya dedik gel 900 dönüm yere 1000 tl ver yok dedi dedik gel sadece evin samanını yap diğerleri senin olsun olmaz dedi sonra evin samanını parayla yaptırdık dedik gel bedava topla bir düşüneyim dedi.bu da fırsatçılıktı adama bedava dedik toplamadılar arkadan gidip gizli gizli çaldılar sonra.bu sene hepsi yalvarıyordu saman saman diye verdim 3.500 tl ye 800 dönüm yeri. yani geçen sene saman satılmıyormuydu yine satılıyordu ama bol diye malın ayağına vurup düşürüp ölü fiyattan almaya çalışanları da kınıyorum bugünkü fırsatçıları da kınıyorum.mal para etsin diye bekletip satmak fırsatçılık olarak değerlendirilmemeli.esas fırsatçılar bunlar değildir.

Aslında burda fırsatçılık yok bence,durumu göre herkes tatminsizlikten en fazlasına ulaşmaya çalışıyor.Bol olduğu sene mümkün olduğunca ucuza getirmeye çalışıyor millet,yokken de böyle sıkıntıya giriyor.Aslında hayvancılık yapan biri yer sıkıntısı yoksa illaki bir senelik değil iki senelik falan samanını balyasını ayarlaması lazım.Çünkü böyle sıkıntılı senelerde 10 liraya balya almaktansa,varken 1-2 liraya yaptırıp kenara koymak en güzeli.Bizim senelik 2000 balya olmasa da ona yakın bir tüketimimiz oluyor.Geçen seneden artan balyalarımız olduğu için bu sene sap aramadık.Hem elindeki malı bekletmek niye fırsatçılık ben de onu anlamıyorum? Elinde kalırsa ne olacak,yazık elinde kaldı gel bize 10 liradan sat mı denecek :)

firsatcilik demeyelim.. arz talep meselesi. gecen sene hic lazim degilken 400 balye attim iceri. 350 donum yeride 600 tl ye sattim. 400 balyeyi temmuzda 5 liradan sattim. bu sene herkes donumunu 7 liradan verdi ben tanesini 8 den verdim. sapin varsa az cok stok yapmak lazim.. kalanina duruma gore degerlendirilmeliki tarla temizlensin.. yoksa yaksan olmuyo yakmasan tarlayi suremion..

Hayvancılık yapıp kaba yemi dışarıdan temin edenler için zor bir yıl ama herzaman bu şekilde yürür kervan ne zaman bir ihtiyaçta kıtlık olursa onun fiyatı yükselir,alıcı yüksekliğinden yakınır satıcıda fırsat bu fırsat der,arkadaşlar elimde 800 adet civarında fazla yonca balyesi var ortalama 18-20 kgr civarında ağırlıkları,toplu şekilde ton hesabı 700 tl ye satmayı düşünüyorum almayı düşünen olursa irtibata geçsin belyelerim kuru ve kapalı yerde muhafaza ediliyor ve oldukça kaliteli yonca balyesi.

anayurtlu 3105d link=topic=60210.msg655135#msg655135 date=1354135306' Alıntı:
ulan bizim sahtekar balyacı daha paraları vermedi dürzü..
aynı durumu yasayan bır cok kısı var....burda bı köyun saplarını komple almıs 5 kurus vermemış hala üstüne bıde kırkayak cekıp tekrar baglamıs gıtmıs :) En ıyısı guvenılır bırıne verıcen yada peşin satacaksın son care kendın degerlendırceksın ınsh oder yakın zamanda....