Ynt: Saman 1 liraya koşuyor
Arkadaşlar ben Biga da yem bayiliği yapıyorum.Kendim de ayrıca hayvancılık yapıyorum. saman sıkıntısı kendini göstere göstere geliyordu zaten ama kimse dikkate almıyor.Hayvancılığı öldürüyorlar yavaş yavaş bilginize sunuyorum belki biraz siyasi olabilir ama lütfen dikkate alın ve tartışın lütfen.
Ben iş yerimi açtığımda yem piyasada 15 tl idi. saman zateb bağlatma parasına alıyordun. şimdi yem oldu 45 lira saman araki bulasın.
10 sen önce mazot yaklaşık 0,9-1,2 arasıydı (sabit bir fiyat olmadığından net hatırlayamıyorum)gübre 10 -15 arasıydı.o zaman bile pahalı gelirken yine de herkes tarlasını boş bırakmıyor ve ekiyordu. sattıkları hububat fiyatı 300-400 lira civarıydı. şimdi mazot 4,5 lira,gübre 60-70-80 ne olursa hububat 0,45 ile0,55 arası harmanda yani zarar ki ne zarar o yüzden millet hububat ekimini bıraktı. BU sene inanın ki daha kötü yeni işte ekimden çıktık daha kendi köyümde buğday eken duymadım. artık sadece kendine ot olacak yulaf falan ekiyorlar,bakın satmak için değil kendine ota biçmek için,gerisi ALLAH ' tan sulak arazimiz var ve mısır silajı herkes yapıyor da. Bu sadece bizim köyde değil heryerde böyle. saman genelde Trakyadan gelirdi ama artık trakya çiftçisi de bıraktı saman işini.
Niye eksin ki adamlar. harmanda 0,55 liraya sattığı buğday şimdi tohum olark alsa 1,2-1,5 lira,harmanda sattığı arpa 0,5 lira şimdi tohum olarak aynı arpayı 1,3 liraya alacak. diyeceksini yulaf bedava mı, o da kendi tohumu altına emin olun gübre bile atmıyorlar artık. çıkınca biraz üre o kadar. yem zaten uçmuş.
Ha birde burada Birlikleri de kınamadan geçmicem belki en fazla birlik bizim biga da var. ama emin olun o kadar hayvancılığa darbe gelidi kimseden tık ses yok. bu işle uğraşan küçücük çocuğa sorsanız çözümü size söyler ama bizim birlikleri bırakın bakan bile bu işi bilmiyor sanki.
işin siyasi kısmına gelince bu benim naçizane düşüncem: Köylü sistemde küçük burjuvadır. yani bağımsızdır, kendi gelirini kendisi alır ve düzenler kendi malları vardır vs. yani bu kişiye hükmetmek zordur,sözünü kolya geçiremezsin. Ama bir fabrikaya ya da kuruma bağlı maaşlı biri olsan daha kolay söz dinlersin, daha doğrusu yönlendirilmesi kolay olur. Bu akıl kıtlığından değil tamamen duygusaldır aslında. o yüzden sistem hiçbir zaman kendinden bağımsız ve güçlü bir toplum istemez. o yüzden daha önce de vardı elbet şeker fabrikalarının kapatılması pancar ekimine ya da diğer ürünlere kota konulması gibi şeyler oldu ama özellikle son 10 yıldır amaç sadece köylüyü bitirmek üzerine kurulmuş sanki. Ne çiftçilikte para kaldı ne hayvancılıkta...
Bankalar sağ olsun borçlu bir kişiye söz daha kolay geçer...
saygılar...