şalgamlılar 18 inç 3lü

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Ynt: şalgamlılar 18 inç 3lü

nailyetek link=topic=24550.msg204737#msg204737 date=1250335690' Alıntı:
Paylaşım için teşekkürler Anıl kardeş..Pulluğun boyu konusunda Ozan beyle hemfikirim..Derin sürüm konusunda ise hala deneme yanılma yöntemiyle birşeyler öğrenmeye çalışıyoruz..Mesela; traktör ve pulluk büyüklüğünden dolayı ben diğer arkadaşlardan hayli fazla derin sürüyorum..arpa ve buğday ekiyoruz..derin sürülen yerleri kazayağı ile hazırlarken ben daha fazla zorlanıyorum..ayrıca ilaç ve gübre atarkende benim sürdüğüm tarlalara traktör daha fazla battı..bir diğer eksi ise çok fazla taban suyu biriktirdiğinden toprak ısınamadı ve benim ekinlerim hayatımda ilk defa bu kadar zayıf oldu...bence derin sürüm; ayçiçeği, mısır ve şeker pancarı gibi ürünler için önemli ve gerekli diye düşünüyorum..tabi burda ürünlerde; saçak köklü veya kökleri derine giden (nohut, fiğ ) çeşitlerin göz önünde bulundurulması gerekli diye düşünüyorum
bizim burda bi tabir kullanılır abi....yazlık derin yeri kışlık yufka yeri sewer diye...söylediğinle birebir aynı...
 
Ynt: şalgamlılar 18 inç 3lü

3 ' lü den sonrası tekerlek istiyor diye düşünüyorum.Ayarlamak zor oluyo.Bizim buralarda 3 ' lüye bile tekerlek koyuyolar.Nail_59 arkadaşımıza katılıyorum.Derin sürmek en iyisi.Biz de ayçiçeği ekiyoruz.Bu sene 18 ' li üçlü pullukları sonuna kadar batırıp sürdük yerleri.Derin sürünce ayçiçeği hakikaten verim yapıyor.Ayçiçeği ekmesen de derin sürmek lazım sonuçta.Derin sürünce ot çıkmıyor.
 
Ynt: şalgamlılar 18 inç 3lü

nailyetek link=topic=24550.msg204737#msg204737 date=1250335690' Alıntı:
Paylaşım için teşekkürler Anıl kardeş..Pulluğun boyu konusunda Ozan beyle hemfikirim..Derin sürüm konusunda ise hala deneme yanılma yöntemiyle birşeyler öğrenmeye çalışıyoruz..Mesela; traktör ve pulluk büyüklüğünden dolayı ben diğer arkadaşlardan hayli fazla derin sürüyorum..arpa ve buğday ekiyoruz..derin sürülen yerleri kazayağı ile hazırlarken ben daha fazla zorlanıyorum..ayrıca ilaç ve gübre atarkende benim sürdüğüm tarlalara traktör daha fazla battı..bir diğer eksi ise çok fazla taban suyu biriktirdiğinden toprak ısınamadı ve benim ekinlerim hayatımda ilk defa bu kadar zayıf oldu...bence derin sürüm; ayçiçeği, mısır ve şeker pancarı gibi ürünler için önemli ve gerekli diye düşünüyorum..tabi burda ürünlerde; saçak köklü veya kökleri derine giden (nohut, fiğ ) çeşitlerin göz önünde bulundurulması gerekli diye düşünüyorum
biz ayçiçeği karpuz kavun mısır vs su ihtiyacı çok ekime kadar suyu tutması gerek
ama buğday arpa kanola vs bunları ekmeden önce goble yeterli oluyor bazıları aysan çeker yada 4 lü pullukla kazıtırlar
 
Ynt: şalgamlılar 18 inç 3lü

Bu sene no farkının amacını net anladım mısır yerlerini biçtikten sonra anızı yakmadan 12 no pulluk ile süremedik tıkandı. Eğer pulluklar 16 no olsa idi sanırım tıkanmadan sürebilecektik. uzun olması yani aralarının açık olması tıkanmayı önlüyor. şimdilerde bu sorun için diskli pulluk ile sürüm yapma üzerinde duruyorum ama net bi karar da veremedim çünkü onunda artıları olduğu gibi eksileri var. mesela fazla yer götürmemesi..
 
Ynt: şalgamlılar 18 inç 3lü

Derin sürümün bir diğer avantajı da işlenen toprağın daha fazla olmasıdır. Yani üstüne gübre atıldığında daha fazla derine doğru gübrenin işlenmesi sonucunda fazla toprak gübrelenmiş olur. Ben Bolu ' luyum bizim için önemli çünki patates ekiyoruz. Ekerken toprak derin olmaz ise patatesler çizilere ekilince açıkta kalabiliyor. Bu da kayıp demek.
 
Ynt: şalgamlılar 18 inç 3lü

bende derin sürümden yanayım otlanma daha az oluyor ayrıca toprak yüzüne gülüyor
 

Ynt: şalgamlılar 18 inç 3lü

Ayrıca toprağa hayvan gübresi atılmış ise tarlayı bir kere sürmek yetmiyor. Çünki hasattan sonra gübre erimemiş oluyor. Onun için en az 2-3 kez sürmek te fayda var. Gübre ne kadar çok toprak ile karıştırılırsa verimde o kadar artıyor.

Bu konuda düşüncesi olan arkadaşlar lütfen paylaşsın...
 
Ynt: şalgamlılar 18 inç 3lü

nail arkadaşımında dediği gibi buğday ekilecek yerler genelde o sene ayçiceği ekilmiş yerler olduğu için ayçiceği saplarını kıymak için ciguli çekeriz ya da direk gobleyle hazırlanır duruma göre üzerine aysan çekilip ekilir. yani buğday yerleri derin sürülmez. ama baharda ekilecek yerler yazdan pullukla sürülür. derin sürmek kişiye kalmış ama taban suyunu tutması için derin sürülmesi şart bence de...
 
Ynt: şalgamlılar 18 inç 3lü

Bizim burada da pek derin sürüm yapılmaz, pulluklarda zaten ona göredir. En bütük pulluk 16 numaradır, o da çok nadir vardır. Özellikle biz tahıl ektiğimiz için hiç derin sürmüyoruz.

Ayrıca, uzun süredir böyle fikir alışverişi görmemiştim, ilgiyle okudum. İşte sitenin asıl amacı bu olmalı bence. Yardımlaşmak...
 
Ynt: şalgamlılar 18 inç 3lü

Derin sürüm konusunda bazen yabancı video sitelerinde ki videolara bakıyorum da; adamların traktörleri bizimkilerden çok büyük ama pullukları kısa mesela 4 lü ama pulluğa bakıyorsun nerdeyse 18 - 20 inç belki daha büyük. Onlarda derin sürüyor ama neden bilmiyorum. Daha yumuşak toprak için mi yoksa, daha fazla havalanmış olsun diye mi anlayamadım. Bazı videolarda tek pulluk ama numarası büyük ve adam derin sürüyor. Özellikle yapılmış pulluklar kullanıyorlar.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt