Rusyanın 500 bin ton tavuk talebi için üretici 2 dolar fiyat verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın Rusya Başbakanı Vladimir Putin ' i ziyaretinde gündeme gelen, 'Türkiye ' den 500 bin tonluk tavuk ithalatı' talebi ete kemiğe bürünmeye başladı. Uzun yıllardır Rusya pazarının açılmasını bekleyen sektör, Rusya ' nın 500 bin tonluk tavuk talebini duyunca fiyat konusunda hamleye geçti. Önceki gün Tarım Bakanı Mehdi Eker ' e resmi bir yazı gönderen ve '2010 yılı için 60 bin, bir sonraki yıl için ise 120 bin ton ihracat yaparız' açıklamasını yapan sektör temsilcileri, söz konusu ihracatın gerçekleşmesini ise 'kilo başına 2 dolar fiyatı şartına' bağladı.

'Sektör zarar edecekse ihracat yapmanın bir anlamı yok' diyen BESD-Bir Genel Sekreteri Yüce Canoler, 'Rusya 2 dolar fiyatını uygun bulmazsa devlet desteği bekliyoruz. Rusya ' nın vereceği fiyatın açığını kapatacağız sözü alırsak, bu yıl 60 bin ton tavuk Rusya ' ya gider' açıklamasında bulundu.



Şap hastalığı pazarı kapatmıştı

Uzun yıllar Avrupa Birliği pazarını zorlayan ve geçen aylarda işlenmiş ürün çeşitleri ile bu pazarda hedefine ulaşan beyaz et sektörü, şimdi de Rusya pazarına girmeye hazırlanıyor. Bu konuda, geçen eylül ayında 11 kişilik heyet gönderen ve işletmeleri inceleyerek ilk adımı atan Rusya; Şeker Piliç, Banvit, Keskinoğlu, Er Piliç, CP, Şenpiliç ' ten oluşan 6 Türk firmasından ihracat yapılabileceğini açıkladı. 1990 ' lı yıllarda şap hastalığı nedeniyle Türkiye ' den hayvansal ürün ihracatına yasak getiren Rusya, bu vize ile söz konusu yasağı beyaz et üzerinden kaldırmış oldu. İhracat konusunda son gelişme ise Başbakan Erdoğan ' ın Rusya gezisinde yaşandı. Rusya, Türkiye ' den 500 bin ton tavuk alabileceğini duyurdu. Talep edilen miktarın beklentinin çok üzerinde olduğunu açıklayan Yüce Canoler, 'Bu rakam telaffuz edildiği zaman acaba bir tercüme hatası mı var diye tekrar ettiriliyor. Miktar doğru telaffuz edilmiş. Ancak Rusya bu miktarı kesin bir kota olarak belirtmedi. Aslında 500 bin tonluk alım yapacağını duyurmuş oldu' diye konuştu.



500 bin ton şu anda gerçekçi değil

500 bin tonun hepsinin Türkiye ' den talep edilmesi durumunda bile bu kadar büyük çaplı ihracatın ilk etapta gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Canoler, 'Bu oranda ihracat yapabilmek uzun vadeli programlama gerektirir. Firmalar bu yılki damızlık programlarını hazırladı. Şu andan itibaren damızlık sayıları artırılsa bile bunların ete dönüşmesi en az 10 ayı alır. Mevcut planlara göre bu yıl 60 bin ton ihracat yapabiliriz' dedi.

Rusya ' nın talebinin ardından Tarım Bakanlığı ' nın acilen kendilerinden ne kadar ihracat yapabilecekleri konusunda bilgi istediğini açıklayan Canoler, konuya ilişkin şunları söyledi: 'İhracat yapacak 6 firma ile görüştük. Bu yıl için 60 bin, 2011 için de 120 bin ton ihracat yapacağımız bilgisini verdik. Bakanlık bu konuyu Bakanlar Kurulu ' na taşıyacak. Rusya ' ya resmi bilgi verilecek. Önümüzdeki bir-iki hafta içinde Rusya bizden ne kadar ürün alacağı konusunda kesin kota bilgisini iletecek.'



Fiyatta anlaşmak gerek

Rusya pazarını önemsediklerini belirten Canoler, ayrıca ihracatın gerçekleşmesinin önemli kriterlerinden birinin fiyat olacağını açıkladı. Rusya ' nın 2009 yılında ABD ' den kilo başına 1.3 dolara ithalat gerçekleştirdiğini anlatan Canoler, '1.3 geçen yılın fiyatı. Bu yıl fiyatlar ne olacak kesinlik yok. Ancak Rusya, ABD ' den alımını azalttığını açıkladığı andan itibaren fiyatlarda yükselme olduğu belirtiliyor. Bizim bu konuda belirlediğimiz referans fiyat 2 dolar. Fiyatta anlaşılırsa ihracat gerçekleşir' dedi. Fiyat konusunda devlet desteğine ihtiyaç duyulabileceğine de vurgu yapan Canoler, 'Bu konuda devletin tavrı da önemli. Rusya ' nın verdiği fiyat ile bizim sunduğumuz fiyat arasında açık oluşursa, destek gündeme gelebilir. Destek alırsak ihracat gerçekleşir. Aksi durumda kimsenin zararına ihracat yap deme hakkı yok' diye konuştu. Canoler şu anda Irak pazarına 1.9 ile 2 dolar arasında fiyatlarla ürün gittiğini belirterek, 'Bu pazarı destek olmadan götürebiliyoruz. Ancak Rusya için devlet desteği gerekebilir' dedi.

CP Piliç Türkiye Genel Müdürü Nezih Gencer de fiyatın önemine dikkat çekti. 2 dolarlık referans fiyatın kâr amaçlı belirlenmediğini açıklayan Gencer, 'Bildiğimiz kadarıyla Rusya 1.2 ile 1.3 dolar arasında ithalat yapıyor. Ancak bizim bu fiyatta ihracat yapmamız mümkün değil. Çünkü Rusya pazarında daha çok but ve bütün et tüketiliyor. ABD tüketicisi but etine rağbet etmediği için üretici but etini daha düşük fiyata verebiliyor. Türk pazarında ise hem but eti hem de göğüs eti değerli. Bu fiyatlara ihracat yapma şansımız zayıf. 2 dolar bile kâr ettiğimiz bir rakam değil' dedi.





TALEBİN ADI BİLE ŞİRKETLERİ BORSADA KANATLANDIRDI

Rusya ' dan gelen 500 bin tonluk beyaz et siparişi borsada tavukçuları uçurmaya yetti. Tarım Bakanı Mehdi Eker ' in '500 bin tonluk talep var' açıklamasının ardından borsada işlem gören Şeker Piliç ve Banvit ' in hisseleri artmıştı. Yıllık 1.2 milyon tonluk ithalatı ile sektörün önemli alıcılarından biri olan Rusya pazarına yönelik beklentiler sektörde olumlu hava estirdi.

 

Benzer Konular