ROTOVATOR YAN VE DİK ARASIN DA NE FARK VAR

Ynt: ROTOVATOR YAN VE DİK ARASIN DA NE FARK VAR

Rotovatör ile ilgili yabancı kaynaklı tarım sitelerin de öncelikle yatay peşinden dikey olan ile bazı çiftçilerin uzun vadeli kulanım sonun da gözlemleri şu şekilde,
1,Topragın aşırı ufalandıgı yüzeyin tamamen otsuz kaldıgı (%30 35 civarındaki kontrollü yabani otun gerekliligi konusu)bunun da rüzgar ve su erezyonuna yol açtıgı
2,bıçakların boylarından dolayı sürekli 20 25 cm derinlikte işlendiginden bu derinlikte zeminin sertleştigi yani taban yaptıgı

Yönün de şikayetler mevcut sizlerin gözlemleriniz bu konuyu dogrular niteliktemi.

cem50 link=topic=85783.msg1026598#msg1026598 date=1444729220' Alıntı:
Rotovatör ile ilgili yabancı kaynaklı tarım sitelerin de öncelikle yatay peşinden dikey olan ile bazı çiftçilerin uzun vadeli kulanım sonun da gözlemleri şu şekilde,
1,Topragın aşırı ufalandıgı yüzeyin tamamen otsuz kaldıgı (%30 35 civarındaki kontrollü yabani otun gerekliligi konusu)bunun da rüzgar ve su erezyonuna yol açtıgı
2,bıçakların boylarından dolayı sürekli 20 25 cm derinlikte işlendiginden bu derinlikte zeminin sertleştigi yani taban yaptıgı

Yönün de şikayetler mevcut sizlerin gözlemleriniz bu konuyu dogrular niteliktemi.

25 santime rotovatör ulaşmaz en babayiğit dik rotovatörün ulaşçağı 15cm civarı o da anıza direkt ekim yaparsa minimum 150 hp motor gücüne sahip bir traktörle. Deneyim alabilmek için bu traktöre ve bu ekipmana sahip kaç kişi var Türkiye ' de ? rotovatör tabanı sıkıştırmaz tohum yatağı hazırlayıp onu sıkıştırır.

Yabancı kaynakları paylaşırmısınız burda beyin fırtınası yapıp yorumlayalım.

Bahsi geçen yabancı siteye ulaşamadım ancak el tipi rotovatörüm de kendi gözlemim çapalanmış ve çapalanmamış yan yana aynı özellikteki aynı egimdeki toprakta yagmur da akma çapalanan alan da mevcut iken çapalanmayan alan da su topragın akmasına sebep olmuyor.

cem50 link=topic=85783.msg1026641#msg1026641 date=1444738867' Alıntı:
Bahsi geçen yabancı siteye ulaşamadım ancak el tipi rotovatörüm de kendi gözlemim çapalanmış ve çapalanmamış yan yana aynı özellikteki aynı egimdeki toprakta yagmur da akma çapalanan alan da mevcut iken çapalanmayan alan da su topragın akmasına sebep olmuyor.

Çapalanmamış yeri neyle işliyosunuz ?

Bizler rotovatörler de hep makinanın gidiş yönüne bıçak agızlarını getirerek ve gidiş yönüne çevirim saglayarak çalışıyoruz,
şimdiler de gidiş yönünün tersine çevrim ve bıçak agzı kullanımını tartışıyor yabancı kaynaklar,
gerekçe olarak geriye dogru olan bıçak agzı ve geriye dönüş hem otun toprak altın da kalarak yeniden çıkışını önlemek hemde çürüyerek yeşil gübre olarak kullanımı.
Bu şema mytractor form dan alınma

Bu resim backwoods home dan alınma sol da bıçak ve dönüşgeri sag da bıçak agzı ve dönüş ileri yani hepimizin şu an kullandıgı gibi

dustero link=topic=85783.msg1026642#msg1026642 date=1444738970' Alıntı:
Çapalanmamış yeri neyle işliyosunuz ?

Bütün zamanımı araziye ayıramadıgım için belirli alanı motorlu el çapası ile çapaladım kalan alanı motorlu tırpan ile biçtim,
motorlu çapa artık yorucu oldugu için bir traktör edindim onun arkasına rotovatör yapmak için araştırmalarım da ulaştıgım bilgileri paylaşmaya çalışıyorum.

cem50 link=topic=85783.msg1026646#msg1026646 date=1444739913' Alıntı:
Bizler rotovatörler de hep makinanın gidiş yönüne bıçak agızlarını getirerek ve gidiş yönüne çevirim saglayarak çalışıyoruz,
şimdiler de gidiş yönünün tersine çevrim ve bıçak agzı kullanımını tartışıyor yabancı kaynaklar,
gerekçe olarak geriye dogru olan bıçak agzı ve geriye dönüş hem otun toprak altın da kalarak yeniden çıkışını önlemek hemde çürüyerek yeşil gübre olarak kullanımı.
Bu şema mytractor form dan alınma

Bu resim backwoods home dan alınma sol da bıçak ve dönüşgeri sag da bıçak agzı ve dönüş ileri yani hepimizin şu an kullandıgı gibi

sebazios Yılmaz abi nediyosun ? Ben yorumumu senden sonra yapçam.

Şimdi rotovatör kullanacaksak, bunun amacı çok önemli.

Zeytinlik-bağ gibi dikili alanlarda ot ile mücadele ecedek, üstüne bahçenizde ayrık, kanyaş, su otu gibi inatçı olar varsa, dediğiniz gibi ters istikamatte çalışan rotovatörler (kökü sökme refleksi ile çalıştıkları için), normal rotovatörlere göre nispeten daha iyi iş yapabilirler.

Ama yakıtınız öyle bir artar ki, 'vurduğunuz kuş, attığınız taşı kurtarmaz'

Keza bahsettiğiniz rotovatörler tabiri caiz ise 'traktörü kopartır'.

Şu noktayı iyi düşünün: 'koparmanız gereken şey, bir ot' 3-5mm kalınlığında, elinizde çok rahat kopartabileceğimiz bir basit bir ot.

Daha önemlisi, yukarıda saydığım 'çok inatçı' otlar dışındakilerin neredeyse tamamı, toprak yüzeyinden kesildiği anda ölür.

Bu (tarımsal) açıdan gereksiz diyebiliriz. Asfalt yada yol sökme makinalarında işe yarar ama ot için bu kadar güç harcamak kesinlikle gereksiz.

Eğer amaç, ekim için tohum yatağı hazırlamaksa, o noktada da derin ve yoğun işlemeye gerek yok. Otun toprak üzeri kısmını kestiğinizde, hatta kök bölgesinden zedelenmesi dahi yeterli olur.

Çünkü ot, tekrar çıkış yapıp yeşerene kadar, araziye ekilmiş kültür bitkisi dominant hale geliyor. Onun üstüne daha kimyasal mücadele yada ara çapa var.

Bu nedenle, tohum yatağında kullanılacak bir rotovatörün birinci önceliği, iyi bir tohum yatağı hazırlamak olmalı.

Bu yıl bağların sürümü geç kaldı. Korkunç ot bastı. Ben de bir deneme yapayım dedim.

Rotovatör ile 1-5 ve 10 cm ' den sürdüğüm alanlar oldu. 10 ve 5 cm ' den sürülenlerde tek ot kalmadı. Aralarında fark da olmadı. 1 cm ' den sürülenlerde ise, çapa arasından tek yük kaçanlar kalmış. Yüzey işlenmemiş gibi görünse dahi 10 gün sonra hepsi tertemiz oldu.

Şimdi 1 cm ' den dahi yapılan bir işleme, ot ile mücadelede olumlu sonuç veriyorsa, bu rotovatörü 15-20 cm ' den, üstüne 'ters istikamette' çalıştırmanın, 'angarya ve hammalık' dışında hiç bir açıklaması olmaz.

Önemli not: paylaşılan son resimde, işlenmiş her iki alanda da en küçük bir canlı bitki kalmadığına emin olun. Yani Aradaki farkın, sadece 'görüntü farkı' olduğundan şüpheniz olmasın. 1 hafta sonra, hangisinin alanın, hangi ekipman ile işlendiğini ayırt dahi edemezsiniz.

Şimdi de ben bir soru sorayım: sonuç aynı olduktan sonra, 2 kat güç ve emek harcamanın, ne gibi bir esprisi olabilir?

cem50 link=topic=85783.msg1026641#msg1026641 date=1444738867' Alıntı:

Bu konu da, rotovatörden öte, toprağın üzerindeki bulunan bitki ve bitki artığı popülasyonu ve dikey su hareketi ile alakalıdır.

Bu bakımdan işlenen her arazide erozyon meydana gelir. Bunu önlemenin bir çok yolu vardır ve vu yollardan biri de, işlenen arazi yüzeyinde bitki artığı bırakmaktır. Toprak yüzeyinde %30 dahi bitki artığı olduğunda, erozyonu %95 ' e kadar engellersiniz.

Bu bakımdan da, örnek resimdeki standart rotovatör, çok daha çevre dostudur :)

[video=youtube;SzhZUnwku1I]https://www.youtube.com/watch?v=SzhZUnwku1I[/video]

[video=youtube;csO0zZ26TjM]https://www.youtube.com/watch?v=csO0zZ26TjM[/video]

[video=youtube;Mu0ntAZ-jPM]https://www.youtube.com/watch?v=Mu0ntAZ-jPM[/video]

Merhaba Arkadaşlar;

Geçtiğimiz aylarda Ata Makinadan 11 bin liraya aldığımız 7'li duyargalı tam otomatik rotavatörü ihtiyaç fazlası olduğu için satıyoruz.

İlgilenen arkadaşlar var ise 8 bin liraya bırakıcaz, sadece bir kaç saat çalıştı tertemiz sıfır gibi duruyor.

Şehir dışından gelecek olanlar için ise ekstradan nakliye indirimi de yaparız.

Yer: Uşak merkez
Telefon: 0535 816 63 54

1.PNG

Arkadaşlar ben yatık ve dik tabir ettiğimizden kullanıyorum her ikiside mevcut önce yatık kullanıyordum daha sonra dik bıçaklı alınca yatığı kenara bıraktım dik bıçakdan çok memnunum tabiki toprakdan toprağa ve kuruda suluda kullanımları farklılık yaratıyor...