Şimdi rotovatör kullanacaksak, bunun amacı çok önemli.
Zeytinlik-bağ gibi dikili alanlarda ot ile mücadele ecedek, üstüne bahçenizde ayrık, kanyaş, su otu gibi inatçı olar varsa, dediğiniz gibi ters istikamatte çalışan rotovatörler (kökü sökme refleksi ile çalıştıkları için), normal rotovatörlere göre nispeten daha iyi iş yapabilirler.
Ama yakıtınız öyle bir artar ki, 'vurduğunuz kuş, attığınız taşı kurtarmaz'
Keza bahsettiğiniz rotovatörler tabiri caiz ise 'traktörü kopartır'.
Şu noktayı iyi düşünün: 'koparmanız gereken şey, bir ot' 3-5mm kalınlığında, elinizde çok rahat kopartabileceğimiz bir basit bir ot.
Daha önemlisi, yukarıda saydığım 'çok inatçı' otlar dışındakilerin neredeyse tamamı, toprak yüzeyinden kesildiği anda ölür.
Bu (tarımsal) açıdan gereksiz diyebiliriz. Asfalt yada yol sökme makinalarında işe yarar ama ot için bu kadar güç harcamak kesinlikle gereksiz.
***
Eğer amaç, ekim için tohum yatağı hazırlamaksa, o noktada da derin ve yoğun işlemeye gerek yok. Otun toprak üzeri kısmını kestiğinizde, hatta kök bölgesinden zedelenmesi dahi yeterli olur.
Çünkü ot, tekrar çıkış yapıp yeşerene kadar, araziye ekilmiş kültür bitkisi dominant hale geliyor. Onun üstüne daha kimyasal mücadele yada ara çapa var.
Bu nedenle, tohum yatağında kullanılacak bir rotovatörün birinci önceliği, iyi bir tohum yatağı hazırlamak olmalı.
***
Bu yıl bağların sürümü geç kaldı. Korkunç ot bastı. Ben de bir deneme yapayım dedim.
Rotovatör ile 1-5 ve 10 cm ' den sürdüğüm alanlar oldu. 10 ve 5 cm ' den sürülenlerde tek ot kalmadı. Aralarında fark da olmadı. 1 cm ' den sürülenlerde ise, çapa arasından tek yük kaçanlar kalmış. Yüzey işlenmemiş gibi görünse dahi 10 gün sonra hepsi tertemiz oldu.
Şimdi 1 cm ' den dahi yapılan bir işleme, ot ile mücadelede olumlu sonuç veriyorsa, bu rotovatörü 15-20 cm ' den, üstüne 'ters istikamette' çalıştırmanın, 'angarya ve hammalık' dışında hiç bir açıklaması olmaz.
Önemli not: paylaşılan son resimde, işlenmiş her iki alanda da en küçük bir canlı bitki kalmadığına emin olun. Yani Aradaki farkın, sadece 'görüntü farkı' olduğundan şüpheniz olmasın. 1 hafta sonra, hangisinin alanın, hangi ekipman ile işlendiğini ayırt dahi edemezsiniz.
Şimdi de ben bir soru sorayım: sonuç aynı olduktan sonra, 2 kat güç ve emek harcamanın, ne gibi bir esprisi olabilir?