tohum hırsızlığı yapalım..
gidelim ingilizlere. 1 avuç cebe indirdikmi o iş tamam
gidelim ingilizlere. 1 avuç cebe indirdikmi o iş tamam
Tek yıllık.
Yani bizim ihracatcılarımız Her sene çiftçinin kanını biraz daha eme bilmek için tek yıllık olanı getiriyor. İngilterede bu otun 15 yıllık olanı nı duydum. Orada mera lara dikiliyormuş genelde. Şu an onu araştırıyorum.
Tek yıllık bile olsa, yeterli arazisi olmayan çiftçi için bulunmaz bir nimet. Verim in çok iyi olduğu söyleniyor.
15 Yıllık olanını bilmiyorum ama 2-3 yıllık olanlarını duydum.Ama onların tek yıllık olanlara göre verimi daha az diye duydum.Ne derece doğru bilmiyorum.Hadi verimi daha çok olsun bir sorun var.yazın şiddetli sıcaklarında bitkinin kökünü kurutmayacak kadar yağmur nerede?Bugün meralar bile ağustos eylül aylarında yağmur olmadığından otlar gücünü yitirmeye, kurumaya başlıyor.Onun için tek yıllık reygrass bile çiftçimiz için çok faydalı.
4 yıllık mera otu olan yonca otundan, protein olarak daha zengin ve 15 yıllık olan reygrass mera için daha iyi değil mi?
Bugün yulaf otu çok kaliteli bir yembitkisi olmasına rağmen 1 kere biçilir, gerisi yok. Ama raygras, yüksek yağış oranı ve sulanabilir bir arazi ve sahil kuşağı bir bölgede yaşıyorsanız 1-2-3-4-5 belki de 6 defa biçmek demektir.Bu paha biçilmez bir nimettir.
ekim ayında ekiliyor ilk bahar yağmurlarında ilk biçimi için uygun hale geliyor ilk biçimi kurutmak imkansız gibi yeşil biçip yediriliyor genelde sonrası iki biçim daha oluyor ama kurutulup balya yapılıyor üçüncü biçimi biçmeyip bırakınca tohum yapıyor yaz sonu iyice tohumlar olup kuruyunca biçince tohumlar dökülüyor yeniden ekmeden gayette iyi çıkıyor.bir dahaki yıla bişey çıkmıyor herhalde tek yıllıkmı ??
ekim ayında ekiliyor ilk bahar yağmurlarında ilk biçimi için uygun hale geliyor ilk biçimi kurutmak imkansız gibi yeşil biçip yediriliyor genelde sonrası iki biçim daha oluyor ama kurutulup balya yapılıyor üçüncü biçimi biçmeyip bırakınca tohum yapıyor yaz sonu iyice tohumlar olup kuruyunca biçince tohumlar dökülüyor yeniden ekmeden gayette iyi çıkıyor.
tohum döktürme olayını bizim köylülerde ikinci yıl için yapıyor. dediğiniz kelleşme oluyor üçe kimse zorlanıyo.Yabanci universitelerin sitelerinde epeyce arastirdim. Cok yillik icin sizin soylediginiz sistem var, zaten 10-15 yil denenler bu sistem. Arazide bozulan, kellesen yani ot cikmayan kisima yeni tohum atiyorlar.
Bastan cok yillik denenler iki yillik, bunlari satan tohum firmalari garanti vermiyor, toprak analizi ve hava sartlarina gore tek yillik verim olabilir diyor hatta Amerika`nin guney eyaletleri icin bile iki yillik eksen de tek yillik olur diyorlar.
Bu olay bitkinin yapisindan, dipten surgun vererek cogalmadigindan kardeslenme ile cogalmiyor. Tohuma birakip dokulmesini saglamak, olmayan kisimlara yeni tohum atmak gerekiyor.
Tur olarak birkac senelik olan var, ancak bunlar yesil alan tipi yani otlak-mera tipi degil. Bu tip tohum satanlar uyariyor, bu ot hayvana verilmez hasta eder diyorlar.
Paketlerin uzerinde pasture yani otlak-mera tipi yaziyorsa tamam. Ama lawn yaziyorsa bu yesil alan cimmenlik demek ve bunun icerisinde zararli unsurlar var hayvani kesinlikle otlatmayin diyorlar. Bunlar golf sahasi. park gibi yerlere yesillik olsun diye ekilen tipler.
Oralarda merada 10-15 yil dayaniyor denen olay kellesen kisimlara tohum atip, son bicimi yapmadan tohum dokturup cikartiyorlar ama sulama ve uygun gubreleme yapiliyor, hatta mera otlari, bugday, arpa dikiliyse arasina tohum atip yapan da var, buna da overseeding, yani ustune tohum atma diyorlar. Ekili olan neyse onun cikis zamanina gore tohum atiyorlar ki birisi buyuyup digerini engellemesin diye.
tohum döktürme olayını bizim köylülerde ikinci yıl için yapıyor. dediğiniz kelleşme oluyor üçe kimse zorlanıyo.
Tek yıllık.
Yani bizim ihracatcılarımız Her sene çiftçinin kanını biraz daha eme bilmek için tek yıllık olanı getiriyor. İngilterede bu otun 15 yıllık olanı nı duydum. Orada mera lara dikiliyormuş genelde. Şu an onu araştırıyorum.
Tek yıllık bile olsa, yeterli arazisi olmayan çiftçi için bulunmaz bir nimet. Verim in çok iyi olduğu söyleniyor.
ustam bu eşref şekerliyi tarımsal işlerin üstadı gibi görmeyin. köylünün üzerinden para kazanan mantalite yanında görünüp arkaya geçenlerden pahalı ama dediğin yer sözün bittiği yerdir. zibil gibi tohum satan yer varken niye bu adam. çokmu zor arayıp sorma gereksinimi duyuyorsunuz.Madem ilk defa ekeceksiniz Esref Sekerli ile konusun derim, digerlerinden pahali ama enazindan karsinda deneyen birisi var, sizin orada kime sattiysa soyler gidip konusursun falan...
bu reygrassı bayağı tuttum.
bir deneme yapmak lazım..tutturmuşuz bir ürüne bağlı kalmayı..
başka şeyler denemek lazım
ustam bu eşref şekerliyi tarımsal işlerin üstadı gibi görmeyin. köylünün üzerinden para kazanan mantalite yanında görünüp arkaya geçenlerden pahalı ama dediğin yer sözün bittiği yerdir. zibil gibi tohum satan yer varken niye bu adam. çokmu zor arayıp sorma gereksinimi duyuyorsunuz.
...Paketlerin uzerinde pasture yani otlak-mera tipi yaziyorsa tamam. Ama lawn yaziyorsa bu yesil alan cimmenlik demek ve bunun icerisinde zararli unsurlar var hayvani kesinlikle otlatmayin diyorlar. Bunlar golf sahasi. park gibi yerlere yesillik olsun diye ekilen tipler...
Ot silaj makinasi şartEkim 25'te ektim durum bu keşke dahada geç ekseydim biçmeye giremiyoz. Yer Sakarya
Yeşil biç yedir abi [emoji243] [emoji243] [emoji271]Ot silaj makinasi şart