PULUK SÜRÜM DERİNLİĞİNİ İDALİ NE OLMALI


Arkadaşlar bizim burada 10 numara ile 16 numara arasında bir sürü pulluk kullanan var.Ama hasada gelindiğinde 10 numara pulluk kullananda 16 numara pulluk kullananda hemen hemen aynı verimi alıyor.Bunu ben çözemedim. Bençe en ideal 12-14 numara pulluk gibi geliyor.
Ayrıça sizden bir konu hakkında bilgilerinize itiyaç var.Bizim buranın toprak yapısı biraz sert yani bizim burada 5 li 14-11-12 numara pulluk kullanan yok.Bende yeni same expolorer 85 4*4 aldım.Önceden 285 S vardı buna 3 lü 12 numara dik ok pulluk kullanuyordum.Acaba buna kaç numara ve kaçlı pulluk kullanmalıyım.

MESAJLARINIZI BEKLİYORUM. arab-*-* şerf-*s de--*-s
 
Ynt: PULUK SÜRÜM DERİNLİĞİNİ İDALİ NE OLMALI

Sameye 4 lü 14 numara gider bizim burdada 285 lere sizin ordaki pulluklardan takıyorlar TD85D DT ye 14 lü 14 numara takıyoruz rahatlıkla çekiyor.
 
Ynt: PULUK SÜRÜM DERİNLİĞİNİ İDALİ NE OLMALI

same ni gülegüle kullan toprağam. bence eski pullukların iyiyse bitane daha ilve ettir 4 lü 12 in olsun yada 3 lü 14 al derim

Sağolasın topram.benim dayımda kumrular köyünden orayı çok gidip gelirim.
 
Ynt: PULUK SÜRÜM DERİNLİĞİNİ İDALİ NE OLMALI

ranger link=topic=19934.msg171581#msg171581 date=1239274941' Alıntı:
Sameye 4 lü 14 numara gider bizim burdada 285 lere sizin ordaki pulluklardan takıyorlar TD85D DT ye 14 lü 14 numara takıyoruz rahatlıkla çekiyor.
toprağım o td 85 in pulluk 4 lü 14 numara olmasın yaw
 
Ynt: PULUK SÜRÜM DERİNLİĞİNİ İDALİ NE OLMALI

grall link=topic=19934.msg172669#msg172669 date=1239634465' Alıntı:
arkadaşlar bizde bi inanış var ,'anız bozarken pulluk tabağı ne kadar büyük olursa o oranda büyük kesek olur'.
katılıyormsunuz?
katılmyorum çünkü kesek olan toprak serttir şu video gördüğün pulluk 5 li ve inç i baya büyük fakat kesek yok ok-*-s
http://www.youtube.com/watch?v=e6m3qJSFWeM
 
Ynt: PULUK SÜRÜM DERİNLİĞİNİ İDALİ NE OLMALI

lordmstf link=topic=19934.msg172671#msg172671 date=1239635616' Alıntı:
katılmyorum çünkü kesek olan toprak serttir şu video gördüğün pulluk 5 li ve inç i baya büyük fakat kesek yok ok-*-s

katılıyorum sana aynen.mesela biz yazın herg yaptığımız zaman büyük kesekler kalkabiliyor.ama martta yapılan hergte kesek olayı yok.toprağın nemli oluşuna bağlıyorum ben bunu.
 

Ynt: PULUK SÜRÜM DERİNLİĞİNİ İDALİ NE OLMALI

_FaTıH_ link=topic=19934.msg173836#msg173836 date=1240143903' Alıntı:
katılıyorum sana aynen.mesela biz yazın herg yaptığımız zaman büyük kesekler kalkabiliyor.ama martta yapılan hergte kesek olayı yok.toprağın nemli oluşuna bağlıyorum ben bunu.


abi yanlış anlama var kastettiğim şey yazın yada güzün anız bozarken,toprakta tav yokken
 
Ynt: PULUK SÜRÜM DERİNLİĞİNİ İDALİ NE OLMALI

Pullukla sürüm derinliğini etkileyecek bir çok faktör vardır.
Birincisi toprağın ne kadarının kullanılabilir olduğuna bakacaksın.Bazı topraklarda derinliklerde çorak toprak çıkabilir.Bu tür topraklarda küçük gövdeli derin işlemeyecek pulluklar seçmelisiniz.
İkincisi toprağın yapısı çok sert ve ağır bir toprak yapısına sahip olan arazilerde büyük kesek çıkmasını engellemek için küçük gövdei pulluklar tercih edilmelidir.Ama toprağın tavında sürülmesi ile bu durum kurtarılabilir.
Üçüncüsü traktör faktörleridir.traktörünüzün beygür gücü göz önüne alınarak pulluk seçimi yapılmalıdır.Ama toprak yapısı yüzünden küçük gövdeli pulluk seçmek zorunda kalmış olabilir ve traktörünüzün beygir gücü de fazla olabilir.Böyle durumlarda küçük gövdeli pulluklar seçilerek gövde sayısı artırılmalıdır.Mesela 4 ' lü 16 no yerine 6 ' lı 12 no seçmek gibi.
Traktörün önemli olduğu diğer bir faktör de traktörün teker taban genişliğidir.Traktörünüzün tekerlek genişliği pulluğun açmış olduğu çiziye sığabilmelidir.
traktörünüzün teker taban genişliği 50 cm ise sizin alacak olduğunuz pulluk en az 14 - 16 numara olmalıdır.Çünkü 14 no pulluk 35 cm çizi açar 16 no pulluk 40 cm çizi açar ve böylece traktörünüzün tekerleği sürülmüş yeri çok fazla çiğnemeyecektir.

Eğer toprağınızın küçük gövdeli pulluklarla yüzeysel sürülmesi gerekiyor ve traktör tekeriniz geniş tabanlı ise imalatçı firmalarla görüşüp gövde yüksekliği alçak ve gövde uzunluğu fazla olan özel pulluklar yaptırabilirsiniz.

Bu faktörler önemli olan faktörlerdir.Bunların yanısıra yetiştirecek olduğunuz bitkinin etkili kök derinliği mesafesininde bilinmesi gerekmektedir. Pulluk toprağı en az yetiştirilecek olan bitkinin etkili kök derinliği mesafesi kadar işleyebilmelidir.
Toprak yapınız buna müsade etmiyorsa arazi mutlaka çizel veya dipkazanlarla sık sık patlatılmalıdır.
Pulluğumuz kaç numara ve kaçlı olursa olsun sezon boyunca tarlada bir araç-ekipman trafiği olduğu için mutlaka arazilerde taban taşı oluşmaktadır.Bu yüzden toprak çizel veya dipkazanlarla derinden patlatılmalıdır.Bu patlatma işlemi tercihen toprağın en kuru olduğu dönemlerde yapılmalıdır.
Uzun bir yazı oldu ama umarım faydalı olabilmiş ve sizleri sıkmamışımdır.

Mustafa GÜÇLÜ
ALPLER ZİRAAT ALETLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
 
Ynt: PULUK SÜRÜM DERİNLİĞİNİ İDALİ NE OLMALI

dün ingilredeki mf leri inceledim.135 likden 175 liğe kadar o çekmeyen mfler ince teker takılıydı hepsinde dikkat çekici traktörler güçlerine güç katıyor arkalrındaki pulluklar aletler bir harikaydı.
 
Ynt: PULUK SÜRÜM DERİNLİĞİNİ İDALİ NE OLMALI

onu bunu bilmem buğday vs. kışlık mahsul yüzeysen sürüm yapılarak ekilir..nedeni bu tür bitkilerin toprağa saldıkları kökün az olmasından dolayı ekilen yerin sert olması lazım ki mahsul fazla yağmurdan etkilemip zarar yapmasın.....yazlık mahsul ise mısır vs. yeresaldığı kökün derinleri inmesinden dolayı yerin derin sürülmesi gerekirki kökünü toprağa rahatça salabilsin...sürürken toprak kadar ekeceğimiz mahsulde önemlidir we mahsule görede sürüm yapmalıyız derim .....
 
Ynt: PULUK SÜRÜM DERİNLİĞİNİ İDALİ NE OLMALI

biz genellikle buğday anızını yazın derin pulluklarlarla süreriz (2li 24 no).çünkü topaç çıkmalı ki yağan yağmur toprağın altına işlesin ve taban suyu oluşsun.daha sonra gündendi ektiğin zaman senn gündendin kuraktan fazla etkilenmez çünkü biriktirdiği suyu kullanaır.bizim yanımızdaki komşu tarlayı hiç sürmedi gündendi ekimine 1 ay kala tarlayı sürdü ve ekti.eğer yakında yağmurlar yağmasaydı saat kapağı gibi kelle olurdu
 
Ynt: PULUK SÜRÜM DERİNLİĞİNİ İDALİ NE OLMALI

İkileme olarak tabir edilen sürüm uygulanacaksa ilk sürüm derin olmalı ikinci sürüm biraz daha yüzeysel olmalıdır.İkileme yapılacaksa ikinci sürümde ilk sürümde gömülmüş olan anızın tekrar yüzeye çıkartılmamasına dikkat edilmelidir.Çünkü bazı ürünlerin sapları ve kalıntıları çok çabuk çürüyerek toprağa karışmayabilir.Onun için ikinci sürümler daha yüzeysel olmalıdır.
Yağan yağmurun toprağa işleyerek taban suyu oluşturmasını sağlamak istiyorsak araziyi kesekli bırakmanın çok bir faydası olmayacaktır. Burada asıl önemli faktör arazide taban taşının olması yada olmamasıdır. Sezon içerisinde tarlalarda sürekli bir trafik söz konusudur. Bu trafik ve yapılan sulamalar neticesinde torağın işlenen derinliğinin altında sert bir tabaka oluşur. Bu tabaka yani taban taşı çizel veya dipkazanlarla patlatılmazsa yağmur suyunun tabana işlemesini ve taban suyunun oluşmasını engelleyecektir. Ayrıca toprağın kurak olduğu dönemlerde de derinlerdeki suyun bitki kök bölgesine çekilerek kullanılmasını da engelleyecektir. Taban taşı bitki köklerinin derinliklere inmesini engelleyeceği için bitki topraktan yeterince faydalanamayacaktır.
Neyse gine uzun bir yazı oldu ve farklı bir yere kaydı. Taban taşı başlı başına tartışılması gereken mühim bir konu.
 

Ynt: PULUK SÜRÜM DERİNLİĞİNİ İDALİ NE OLMALI

yani tarlalara beli aralıklarla 2 senede bir patlatma mı çekmemiz gerekiyo..alltta oluşan sert tabakayı dahatmak için...
 
Ynt: PULUK SÜRÜM DERİNLİĞİNİ İDALİ NE OLMALI

Taban taşı diye tabie ettiğimiz tabaka; toprağın işlenen deriniliği altında oluşan sertleşmiş, geçirgenliği azalmış bir tabakadır. Bu tabakayı oluşturan faktörlerin başında tarlada sezon içerisindeki araç-ekipman trafiğidir.Bunun yanı sıra toprak yapısına bağlı olarak sulama ile de taban taşu oluşabilmektedir.

Taban taşı oluşmuş arazilerde yağmur ve sulama suları derine sızamazlar.Bitki kök bölgesinde kalırlar. Bu dönemde arazideki mahsülün kök bölgesinde yeterince hava kalmadığı için bitkide kök boğulması meydana gelir ve verim düşer. Bu dönemde toprak içerisinde yararlı bakteri böcek ve solucanlar da ölürler.Ayrıca sular derine sızamadığı için derinliklerde tutulacak su miktarı azalır. Bitki kurak dönemde derinde su olmadığı için sulamada çok az bir gecikme bile sıkıntı yaratabilir. Aynı şekilde derinde su olsa bile taban taşı bu suyun yüzeye yükselmesini engelleyeceği için bitki derindeki sudan faydalanamayacaktır.
Taban taşı oluşmuş arazilerde bitki kökleri de olması gerektiği gibi gelişemediği için bitki beslenmesi de yeterli seviyede olamaz. Kökler gelişemediği için toprağa vermiş olduğumuz gübreler de tam olarak bitki tarafından kullanılamaz.

Taban taşı oluşmuş arazilerde tuzun yıkanması da söz konusu olmadığı için arazi kısa sürede çoraklaşır.

Taban taşının oluşmasını engellemek için traktör ve ekipmanlara mümkün olduğunca geniş tabanlı tekerlekler takılarak birim alana düşen ağırlık minimuma indirilebir. toprak hazırlığından hasada kadar kullanılan ekipmanlar ne kadar kombine edilirse arazideki trafik o kadar azaltılmış olur ve böylece sezon içerisinde arazi minimum çiğnenmiş olur.

Oluşan taban taşı, toprak yapısı göz önünde bulundurularak en geç iki ya da 3 yıla bir çizel veya dipkazanlar ile patlatılmalıdır.

Toprak çizel veya dipkazanlar ile işlenirken toprağın en kuru olduğu dönemler tercih edilmelidir. Çünkü toprağın çok nemli olduğu dönemlerde ekipmanlar taban taşını patlatılamaz ve sadece çizgiler şeklinde çizilir. Ama toprağın en kuru olduğu yani temmuz-ağustos dönemlerinde toprağın en kuru olduğu dönemde uygulanırsa taban taşı tamamen patlatılmış olur.

Çizel veya dipkazan ile taban taşı patlatılırken tarla sadece tek yönde patlatıldığında toprak yapısına göre yeterli olmayabilir. Böyle arazilerde tarla boyuna işlendikten sonra bir de çapraz olarak işlenmelidir. İkinci kat işlenirken ilk sefere göre tam 90 derece olarak ilerlenmek istenirse traktör zıplayacak ve rahat ilerleyemeyecektir. Bunun için ikinci kat işlenirken ilk kata 50 - 60 derece açılı işlenirse traktör zıplamayacaktır.

Bu şekilde taban taşı mücadelesi yapılmış arazilerde verim gözle görülür seviyede artacaktır.
Çiftçi arkadaşlar yetiştirdiğiniz ürünlerin kökleri ne kadar derinliklere ulaşıyor lütfen bunu araştırın. Mesela mısır köküyle ilgili bir resim ekleyemedim ama kazılmış olan çukur bir insan boyundan daha fazla.

Arkadaşlar şimdilik benden bu kadar.Umarım faydalı bilgiler verebilmişimdir.
 

Benzer Konular