Ynt: PULUK SÜRÜM DERİNLİĞİNİ İDALİ NE OLMALI
Taban taşı diye tabie ettiğimiz tabaka; toprağın işlenen deriniliği altında oluşan sertleşmiş, geçirgenliği azalmış bir tabakadır. Bu tabakayı oluşturan faktörlerin başında tarlada sezon içerisindeki araç-ekipman trafiğidir.Bunun yanı sıra toprak yapısına bağlı olarak sulama ile de taban taşu oluşabilmektedir.
Taban taşı oluşmuş arazilerde yağmur ve sulama suları derine sızamazlar.Bitki kök bölgesinde kalırlar. Bu dönemde arazideki mahsülün kök bölgesinde yeterince hava kalmadığı için bitkide kök boğulması meydana gelir ve verim düşer. Bu dönemde toprak içerisinde yararlı bakteri böcek ve solucanlar da ölürler.Ayrıca sular derine sızamadığı için derinliklerde tutulacak su miktarı azalır. Bitki kurak dönemde derinde su olmadığı için sulamada çok az bir gecikme bile sıkıntı yaratabilir. Aynı şekilde derinde su olsa bile taban taşı bu suyun yüzeye yükselmesini engelleyeceği için bitki derindeki sudan faydalanamayacaktır.
Taban taşı oluşmuş arazilerde bitki kökleri de olması gerektiği gibi gelişemediği için bitki beslenmesi de yeterli seviyede olamaz. Kökler gelişemediği için toprağa vermiş olduğumuz gübreler de tam olarak bitki tarafından kullanılamaz.
Taban taşı oluşmuş arazilerde tuzun yıkanması da söz konusu olmadığı için arazi kısa sürede çoraklaşır.
Taban taşının oluşmasını engellemek için traktör ve ekipmanlara mümkün olduğunca geniş tabanlı tekerlekler takılarak birim alana düşen ağırlık minimuma indirilebir. toprak hazırlığından hasada kadar kullanılan ekipmanlar ne kadar kombine edilirse arazideki trafik o kadar azaltılmış olur ve böylece sezon içerisinde arazi minimum çiğnenmiş olur.
Oluşan taban taşı, toprak yapısı göz önünde bulundurularak en geç iki ya da 3 yıla bir çizel veya dipkazanlar ile patlatılmalıdır.
Toprak çizel veya dipkazanlar ile işlenirken toprağın en kuru olduğu dönemler tercih edilmelidir. Çünkü toprağın çok nemli olduğu dönemlerde ekipmanlar taban taşını patlatılamaz ve sadece çizgiler şeklinde çizilir. Ama toprağın en kuru olduğu yani temmuz-ağustos dönemlerinde toprağın en kuru olduğu dönemde uygulanırsa taban taşı tamamen patlatılmış olur.
Çizel veya dipkazan ile taban taşı patlatılırken tarla sadece tek yönde patlatıldığında toprak yapısına göre yeterli olmayabilir. Böyle arazilerde tarla boyuna işlendikten sonra bir de çapraz olarak işlenmelidir. İkinci kat işlenirken ilk sefere göre tam 90 derece olarak ilerlenmek istenirse traktör zıplayacak ve rahat ilerleyemeyecektir. Bunun için ikinci kat işlenirken ilk kata 50 - 60 derece açılı işlenirse traktör zıplamayacaktır.
Bu şekilde taban taşı mücadelesi yapılmış arazilerde verim gözle görülür seviyede artacaktır.
Çiftçi arkadaşlar yetiştirdiğiniz ürünlerin kökleri ne kadar derinliklere ulaşıyor lütfen bunu araştırın. Mesela mısır köküyle ilgili bir resim ekleyemedim ama kazılmış olan çukur bir insan boyundan daha fazla.
Arkadaşlar şimdilik benden bu kadar.Umarım faydalı bilgiler verebilmişimdir.