Potasyumlu Gübreleme | Potas Obur Bitkiler

Toprakta yeterli potasyum olsa bile bazı bitkiler “potasyum obur” oldukları için ek potasyum gübrelemesi desteğine pozitif yanıt vermektedir. Bu bitkilere meyve bahçelerinde muz, üzüm ve ceviz örnek verilebilirken; tarla bitkilerinde ise yağlı tohumlu bitkiler olarak bilinen ayçiçeği ve kanola örnek verilebilir.

1625492396438.png



Tarla bitkilerine; eğer topraktan gübreleme yapacaksak, 5-15kg/dekar arasındaki K2O’i klasik yöntemle ekimden önce veya havalı mibzer ile banda yarısını, diğer yarısını ise 2.çapada veririz. Sulama imkanının olduğu tarlalarda ise potasyumun 2.yarısı 3.damla sulama veya 2-3. Yağmurlama sulama ile verilebilmektedir. Bir diğer deyişle; Konya bölgesinde bitkinin ön döneminin son gübresi potasyum olarak en geç 5-15 Ağustos’ta verilmelidir. Bahsettiğimiz 5-15kg K2O/dekar doz; toprak şartlarına göre farklı ölçüde verilecektir. Örneğin toprak analizi sonuçlarını göz önüne alarak; kumlu, organik maddesi düşük, Ca veya Mg’u aşırı yüksek topraklarda üst düzey potasyum gübrelemesi yani 15kg K2O/dekar gübrelemesi yapılır.



Peki hangi potasyum kaynağı gübreyi kullanmalıyız? Eğer toprağımız Konya genelindeki gibi yüksek pH ve yüksek kirece sahipse toprak gübrelemelerinde Potasyum sülfat (%44 K2O) kullanması tavsiye edilir, orta düzeyde maliyetlidir. Potasyum klorür (%52 K2O) gübrelemesi en ucuz potasyum kaynağıdır ancak klora karşı hassas olan patates ve tütün bitkilerinde sırasıyla nişasta depo mekanizmasını ve yanma kalitesini olumsuz etkilediği için önerilmemektedir. Potasyum nitrat (%46 K2O) ise; organik maddesi %0,5’in üzerinde topraklarda sülfat eksikliği görülmeyeceği kabul edildiği için, gereksiz yere potasyumla beraber sülfat gübrelemesi yapılmaması ve yerine azot desteği sunmak için tercih edilebilir ancak potasyum gübreleri içinde en pahalı olandır. Bu gübrelerin tamamı suda %100 çözündüğünden, sulama ile de verilebilmektedir. Özet olarak ekilecek bitki çeşidi, maliyetler, toprak analizini göz önünde bulundurarak tercih yapılmalıdır.

1625492438782.png
1625492450736.png
1625492472862.png


Tarla bitkilerinde toprak şartlarının kötü olduğu durumlarda, daha hızlı etki alabilmek için yapraktan da potasyum; bitkinin gelişme dönemi başında, 300gr/dekar Potasyum sülfat, Potasyum Nitrat, Potasyum Klorür ’den (klora hassas bitkilerde kullanmayarak) herhangi birini; pülverizatöre yayıcı yapıştırıcı katıp homojen şekilde karıştırılmasını sağladıktan sonra, tercihen yelpaze memeler ile, çok ince zerrecikler haline getirmeyecek kadar basınçta, akşamüstü serin ve rüzgarsız koşullarda verilir. Uygulama 1-2 hafta ara ile tekrarlanabilir.

1625492522624.png


- KAYNAKLAR -
-Prof. Dr. Mehmet ZENGİN. BİTKİ BESLEME ve GÜBRELEME kitabı. Konya, 2021
-Prof. Dr. Mehmet ZENGİN’in Bitki Besleme ve Gübreleme dersi anlatımı.
-Doç.Dr. Aynur ÖZBAHÇE. TÜRKİYE TOPRAKLARININ BAZI VERİMLİLİK ve ORGANİK KARBON (TOK) İÇERİĞİNİN COĞRAFİ VERİTABANININ OLUŞTURULMASI. Ankara, 2018.
 

Benzer Konular