Peynir yapımında püf noktaları nelerdir?


Selamlar...

Dün evde peynir yapmak için deneme yaptım 5 litre inek sütüne hazır bir mayadan 1 kapak kullandım. Termometre olmadığı için sıcaklık kontrolünü sağlıklı yapamadım ama tahminen 35-40 C arasında mayaladım. sonuç yaklaşık 850 gr peynir ve peynir altı suyundan ise 500 gr lor elde ettim.

Bana kaliteden de ödün vermeden verimli peynir elde etmenin püf noktalarını anlatabilir misiniz

Keçi sütü düşündüğüm için Keçi ve İnek sütleri arasında verim farkı oluyor mu?

Piyasada en çok hangi peynir çeşitini satabiliriz? tulum salamura vs.
 
5 Lt. sütten 850-Gr. peynir elde ettiyseniz sanırım MONTOFON yada SİMENTAL ırkından elde ettiniz. Zira HOLSTEİN'dan ancak 750-.Gr elde edilebilir.
Size tavsiyem JERSEY'den peynir üretmeye bakın. Zira 5 Lt.'den 1000-1100 gr. civarında peyniri olur.
 
  • Beğen
Tepkiler: Bolkar33
Murat bey sütün ne olduğunu bilmiyorum çünkü sütçüden deneme için aldım :)

Şöyle söyleyeyim size Yılbaşından sonra 10-12 kadar Halep keçisi alacağım. Aşağı yukarı pazarlıkta bitti gibi. Ben Keçi sütünün süt olarak satılmasından ziyade peynir yaparak satılmasının daha iyi olacağı için peynir yapmayı en ince ayrıntısına kadar öğrenmek istiyordum.
 
Selamlar...

Dün evde peynir yapmak için deneme yaptım 5 litre inek sütüne hazır bir mayadan 1 kapak kullandım. Termometre olmadığı için sıcaklık kontrolünü sağlıklı yapamadım ama tahminen 35-40 C arasında mayaladım. sonuç yaklaşık 850 gr peynir ve peynir altı suyundan ise 500 gr lor elde ettim.

Bana kaliteden de ödün vermeden verimli peynir elde etmenin püf noktalarını anlatabilir misiniz

Keçi sütü düşündüğüm için Keçi ve İnek sütleri arasında verim farkı oluyor mu?

Piyasada en çok hangi peynir çeşitini satabiliriz? tulum salamura vs.

Bu konuda (peynir, tereyağ vs. yapımı) youtube de yüzlerce videolar var. Üstelik konu sahibine, kafana takılan soruyu sorduğunda hemen cevaplıyor.

Çiftçilerimiz; maalesef ham ürünü işleyip daha değerli ürün haline getirmeyi düşünmedikleri için bu konu hakkında efektif yardımı buradan alabileceğini düşünmüyorum. Senin derdini youtube çözer.

Peyniri yaptıktan sonra sonuçlarını buradan paylaşır san sevinirim.

Kolay gelsin...
 
  • Beğen
Tepkiler: Bolkar33
Devrim bey cevabınız için teşekkür ederim.

Youtube üzerinden epey video izledim elbette baya birşeyler öğrendim o bir gerçek. Ancak her mesleğin hani püf noktaları olur ya onu öğrenmek istiyorum.

Mesela bir örnek vereyim Youtube'da Obruk Tulum peynirinin anlatıldığı bir video var. Üretici her aşamayı anlattı ancak bir yerde peynirin tuluma basılmadan önce PH değerine ulaşması için 7-8 saat bekletiyoruz dedi. O PH değerinin kaç olduğunu söylemedi.

Bunun gibi püf noktaları kastettiğim.
 

Benzer Konular