Patinajın zararları ve faydaları

02.01.2016
2,334
3,122
Ateşli motorlarda en baştaki yani motordaki güç lastiklere ulaşana kadar doğal olarak bazı kayıplara uğrar.
Söz konusu motor gücü olunca tabi ki ilk akla gelen transmisyon sistemidir.
Transmisyon olmazsa güç olmaz,transmisyon ağır dişli gruplarıyla donatilirsa bu sefer güç kazanırken hızdan feragat etmiş oluruz.
Öyleyse motorlu araçlar şunu söyleyebiliriz
"Hızlı bir iş makinesi güçsüz olur, güçlü bir iş makinesi yavaş olur".
Yüksek beygir gücündeki makinelerde kademesiz aktarımlar elektronik ve hidrolik destekli olarak kusursuza yakın bir iletim sağlanırken aktarım organlarıda üst düzeyde korunmuştur. Daha çok alt segment olan makinelerde ise aktarım ve debriyaj (kavrama) sistemi mekanik olduğu için güç aktarımı sırasında bazi kayıplarla beraber sisteme yük bindiği için çeşitli zararlara yol açmaktadır.
Ağır bir ekipmanla zor arazi şartları altında çalışan makinemiz;normalin dışındaki bir çeki gücü isteğine cevap veremediği durumda güç kaybı başlar ve bunun sonunda bayılma yaşanır,makine hareketi sona erer. Mevcut şartlar altında Ağır çeki gücüne makineden cevap verse bile boyundan büyük işlere kalkıştığı için aracın ağırlığı yürütmeye yetmediği için patinaj olayı başlar. Patinaj sırasında çoğu zaman traktörlerde zıplama olur ve bu sayede lastikler dönüşünü sağlar. Fakat bazı durumlarda zıplama daha az olabilir ve ya aralıklı olabilir. Bu durumda ise güç aktarım organları ve ozellikle debriyaj kavraması ciddi bir zararla karşılaşıp kırılma ya da devamlı tekrar sonucunda aşınmalara yol açarak maliyetli zararlarla karşı karşıya kalırız.

Çalışır durumdaki bir makine ya da ekipmanın bakımları zamanında yapılmalı ve kendi segmentinin üstündeki ekipmanlar yüklememeli!
 

Benzer Konular