Patates ekimi

S.a abiler kardesler. Uzun suredir forumdan faydalaniyorum. Agziniza yureginize saglik. Simdi efendim once ben kendimi biraz tanitayim.
Ben istanbulda yasiyorum. Son 4 yildir kendi isimi yapiyordum once gezen tavuk ciftligi kurdum onu kapattim dogal urun satan dukkan actim servis agi felan kurdum. Aslinda iyi gidiyordu ama ortak yuzunden tepetakla oldum. Kucuk yasta kiza tecavuzden hapse girdi. Dukkani actigimiz bolge yogunlukla onun hisim, topragi vs idi. Parasini verdim cikardim ama kurtaramadim. 6 ayda sifirladim. Verdigim parada bosa gitti.
Yani anlayacaginiz baris atayinda dedigi gibi o kadar boka battim ki basim dik.

2 cocugum var, memlekete donemk gibi durumum olamaz.
Ancak tarim hayvancilik vs elimden gelir. 20 donum tek parca sulak arazim var. Daha var ama parca parca is gormez. Ancak koyun hen hemen butun arazileri bos yatiyor.
Gonlumde ve aklimdaki aslinda 500-1000 baslik bi keci ciftligi kurmak. Peyniri tereyagi sutu vs yapmak ama guc yok.

Bankalarla basim dertte ktedi vs alamiyorum, devletten destek alamam. Devlet baba issiz adama bagkur borcu dolayisi ile icra gonderiyor o derece.

Simdi 3 asamali bir plan yaptim becerebilirsem.
1. 20 donumluk tarlayi patates ekmek istiyorum. Sagi solu bos tarla 8-10 donumde sogan. Diyeceksiniz ki ne var bunda. Ancak soyle ki ben devamli koye yerlesemedigim icin ve artik yas icabi 38 yasindayim devlet ve ozel sektorde cop konumunda oldugumdan adam gibi iste bulamadigimdan nisan-ekim arasini koyde mahsulun basinda ekim-nisan arasini istanbulda urunu satmakla gecirecegim. Yani kendi urettigim urunu istanbula getirip pazarlarda tezgahta satmak istiyorum. Tezgah bulmakta sikintim yok. Fizibilite yapamdim daha uretim maliyetlerini bilmedigim icin arastirmam lazim. Getirme, tezgah vs giderlerini cikaririm ama 1 kg patates bize neye gelir bilmiyorum. Bu sene patates fiyatlari dusuk olsada pazarda 2.5 liranin altinda satildigini pek gormedim. Bizim memlekette cok guzel patates olur tam yeri. Satisim arttikcada uretimi arttiririz.
2.
Parca tarlalari kardeslerle amca cuklari ile degiserek 10 donum kadarlik kismini uzum bagi yapacagim. Salamura yaprak icin. Salamura, uzum olursa pestil, pekmez, sirke urunleri elde edebilirim.
3. Amcaoglu koyde koyun otlatiyor 300 yakin koyunu var. Oda antalyadan kafayi kirip koye dondu. 300 koyuna cikti 40 lardan. Alabilirsem 20-30 koyun alip onune verecegim. En az 3 sene onda cogalmasini bekleyrcegim.
4. Bizim koye tokat yakin orda 8-10 tane meyvesuyu fabrikasi var. Basta dimes. Cogu ile gorustum. Kusburnu tarlasi kursam alirmisiniz diye. Daha ekim yapmadan sozlesme yapabilecekler i soyluyorlar. Tikatta bir uretici var kusburnu fidesi. Islah etmis fideyi. Tescillemis. Donumde 2 ton kadar sulama ile kusburnu aldigini soyluyor. Tabi 7-8 yillik fidanlardan. 3. Yilda urun randiman kazaniyor. Bu kusburnunu da tarlanin ustundeki makilik orman vasfini kaybetmis alana dikecegim. Kusburnu ve alic. Kiralayabilirmiyim devletten bilmiyorum ama kiralamasamda kiralayabilecek maddi duruma kadar bir sikinti cikarmaz koyumun insani.

Yani anlayacaginiz 3 yil boyunca nisan-ekim koyde ekim-nisan istanbulda bu urunleri satmakla gececek bi hayat kurmak istiyorum. Ancak benim bunlari finanse edecek param yok ne yazikki.
Ama ilk yil patates ekimi isini kivirabilirsem digerleri corap sokugu gibi gelir.
Patateste asamadigim kisim ise su patates tohumlari cok pahali. Donume 200 kg desek 20 donumde 4 ton yapar. Traktor abimde var o konuda sikintim yok. Bu patates tohum isini nasil asariz. Malsul satisina endeksli tohum veren yerler varmidir.
Bide planlarim konusunda beni uyaracaginiz noktalara ihtiyacim var. Aslinda istanbulu kafamda bitirdim ama hanim memlekete gelmez. Bende boyle on hazirlikla 3 yil kendime vererek 3 yil sonunda tamamen donmeyi planladim. 3 yil sonra salamura yapragim, kusburnum olursa 8p-100 koyuna ulasmis olursam bide traktor alirsam benim icin muazzam olur
Biraz uzun oldu kusura bakmayin

Başkan duruma göre 20 ila 50 dönüm ekeriz patatesi ama masraf fazla patates hasas bakım ister sulama ilaç bugün tohumluk iki TL kg si patates işi hep pesindir en kötü patates sökme makinasını 5 bin TL'ye alırsın ikinci elini oda
Sözleşmeli ancak cipslik çeşitlerde var oda 1000 dönüm ekmen lazimki fabrikayı tatmin etsin buda senin için zor
Bunun yerine sana kuru fasulye tavsiye ederim
Kuşburnu yerine sumak da bir düşün
Koyun işin eğer bakarlarsa köyde iyi olur
Ne diyim Allah gönlüne göre versin
Sende hayatın boyunca çalışmış ama şans hiç yüzüne gulmemis birine benziyorsun

• Beğen
Tepkiler: RamazanAkman
Eyvallah sagolasin abi. Calistik ama nasipte yoksa olmuyor. Bir turlu ayaklanamadik. Nasip.
Abi patatesi sogani kendim satmak icin ekecegim. Bizim oralarda oyle 100, 200 donumluk araziler yok. Toplanir koyluden ama zor isler. 100 donum ekecegime 30 donum eksem urunu kendim pazarda satsam istanhulda yeter bana.
Bilirim patatesi cok ektik. Tabi buyuk capli ticari olarak degil aile icin. Baba rahmetli olunca kaldi oyle.
Zaten bizim orda patates, yonca, bugday ve sekerpancari iyi verim olur. Sekerpancari altindi bizim icin ama bitirdiler. O bitti koyler bosaldi.

Sen benden büyük abi benim yaş 26 ya yaklaştı ama 14 yaşından buyana patesciyim
patates de tecruben varsa ayrı ekim sokum makinan ve en önemlisi bilgi ve deneyim
Var etrafımızda geçen sene para etti adam ekmiş gelmiş bana ee benim patates niye sarardı şu oldu bu oldu falan fıstık
Sökme makinasını ister ver kesin paleti iptal 2 bin TL komplesi o demir çubukların
Pancarda ekiyoruz da seni için 20 dönüm degmez hiç tavsiye bile etmedim onun için
Param da yok diyince ona göre tavsiyeler söyledim bide Sivas'ın hangi köyünden sin ilçe falan

Patates; tohumu, gübrelemesi ve sulaması bakımından ciddi maliyetli bir iş hocam. Tohum satışı da, 'cipslik vs sözleşmeli ekim dışında' peşindir. Size tavsiyem; tohumu niğde, afyon, nevşehir gibi illerdeki üreticilerden satın almanız. Daha ucuza alabilirsiniz.

Patates işi tecrübe ister, çok iyi gözlem ister, ben bu işi yıllardır yapıyorum deyip sezonun birinde iflas eden yığınca insan var çevrede, hasadıda oldukça zahmetlidir. Özellikle de elde sermaye olmadan borçlanarak ekipte mahsul para yapmadı mı bilinki topu attınız iflas ettiniz.

Tohum isi beni dusunduruyor su problem degil golet basinda
Tohumluk işinde sağlam, güvenilir bir yerden tohumluk alırsın hani bu ikinci ekim tohumluk deyipte beşinci ekim tohum veren yerlerden değil. Tohum döngüsünüde şu şekilde yapın Örneğin 20 dekar yer ekeceksiniz gider 5 ton sıfır veya ikinci ekim tohumluk alırsınız ilk yıl böyle ekersiniz sonra hasat zamanında patatesin tohumluk olacaklarını diğer yıl ekmek için ayırırsınız ve diğer yıl ekersiniz. Ayrıca ekilecek zaman gider gene sıfır veya ikinci ekim tohumluk alırsınız fakat bu sefer 500kg veya 1ton alırsınzı 20 dekerın 2 dekerına tohumluk ekersiniz diğer yılın tohumu çıkarmak için.böylece hem tohumluklarınız taze olur hemde gidip her yıl 5 ton alıp 10 bin ödemez 1 ton alır 2 bin ödersiniz.

Onceden biz patatesin tohumunu ayirirdik bidahaki seneye ekerdik. Artik boyle birsey yok sanirim. Her sene tohum almak zorundamiyiz
Yok her yıl almanıza gerek tohumluğun cinsine göre belli ekim sezonlarında yenilemeniz gerekir. Örneğin1 agria tohumluğu 3 sezon ekersiniz 4 sezonda çatlak veya şekil bozukluğu yapar 3 sezonda veya 2 sezonda tohumluğu yenilemek gerekir. Örnek2 grano tohumluğu 1 ve 2 sezonda çok verim yapar 15 yumru varsa 8si büyür 7si ufak kalır, 3 ve 4 sezonda verim 10 yumru verir 8i büyük olur 2 si ufak kalır ve bu tohumluğu korkmadan 5 sezonu da ekebilirsiniz hata yapmaz. Örnek Melody 3 sezondan sonra ekmeyin hatta bana kalırsa kendini hiç ekmeyin çünkü yeşil aksamına bakarsın 80 santim çok iştahlı fakat alt kısmı hiç büyütmez yani sizi üst kısmı ile aldatır. Örnek Madaly 4 sezona yani 4. ekime kadar ekebilirsiniz hata felan yapmaz ve şöyle iyi bir özelliği vardır diğer tür patates çeşitlerin yumruları daha bilye ceviz kadarken madalynin ki yumruk kadar olmuştur patateslere hastalık gelse diğer çeşitlerin yumruları ufak kalırken madalynki çoktan büyümüştür ve zarar etmezsiniz ayrıca madalyn yeşil aksamı fazla büyümez bol bol güneş görür böylece mantar yapmaz.Meledoy yeşil aksamı çok büyür yaprakların altları güneş görmez ve çok mantar yapar.

• Beğen
Tepkiler: h.ilerigiden
Yok her yıl almanıza gerek tohumluğun cinsine göre belli ekim sezonlarında yenilemeniz gerekir. Örneğin1 agria tohumluğu 3 sezon ekersiniz 4 sezonda çatlak veya şekil bozukluğu yapar 3 sezonda veya 2 sezonda tohumluğu yenilemek gerekir. Örnek2 grano tohumluğu 1 ve 2 sezonda çok verim yapar 15 yumru varsa 8si büyür 7si ufak kalır, 3 ve 4 sezonda verim 10 yumru verir 8i büyük olur 2 si ufak kalır ve bu tohumluğu korkmadan 5 sezonu da ekebilirsiniz hata yapmaz. Örnek Melody 3 sezondan sonra ekmeyin hatta bana kalırsa kendini hiç ekmeyin çünkü yeşil aksamına bakarsın 80 santim çok iştahlı fakat alt kısmı hiç büyütmez yani sizi üst kısmı ile aldatır. Örnek Madaly 4 sezona yani 4. ekime kadar ekebilirsiniz hata felan yapmaz ve şöyle iyi bir özelliği vardır diğer tür patates çeşitlerin yumruları daha bilye ceviz kadarken madalynin ki yumruk kadar olmuştur patateslere hastalık gelse diğer çeşitlerin yumruları ufak kalırken madalynki çoktan büyümüştür ve zarar etmezsiniz ayrıca madalyn yeşil aksamı fazla büyümez bol bol güneş görür böylece mantar yapmaz.Meledoy yeşil aksamı çok büyür yaprakların altları güneş görmez ve çok mantar yapar.

Hepinize versiginiz degerli bilgiler icin tesekkur ederim.
Oncelikle sunu tekrar belirmeliyim ben patatesi buyuk tuccar olayim yada surumden kazanayim diye ekmeyecegim. Ben patatesi kendim parekende olarak satabildigim kadar ekecegim. Niye patates derseniz is kolu olarak istanbulda devamini yapabilecegim ve surumu kolay urun. Araba arkasinda kalabalik caddelerde dahi dursam ektigim patates biter.
Kabaca su sekilde hesap yapiyorum. Arastirmalarima gire 0.60 gibi kg ekim maliyeti var. Ekimi, tasimasi, pazar kirasi osu busu derken bunu 0.90 lira aliyorum hadi 1 lira olsun. Parekendede ortalama satis fiyatinin 2.5 lira altina inecegini dusunmuyorum
Iner 2 olur 2 hafta sonra 3 olur ortalama 2.5 dan aliyorum.
Yine olusturmaya calistigim uzum bagindan salamurayi tezgahta satabilirim, pekmezini, kusburnusunu vs vs.
Istanbulda toptan ve petakende satis yapiyordum. Nisandan ekime kadar koyden ne buldu isem pekmezi, yumurtasi, tarhanasi, fasulyesi , alici, kusburnusu, sirkesi ve bir suru urun var. Yabani kekiginden tutun, isirrgana kadar. Yaz boyu bunlari internet uzerinden satisini yapabilirim kargo ile. Musterim hazir cunki. Onceden kapiya perakende satis yapiyordum simdi kargo ile gonderim olacak. Facevook sayfam instegram sayfam , eticaret sitrm oylece duruyor.
Yine asma yapragi ve olursa kusburnu ileride biz gidince cicuklarin koye gelmesi icin bir vesile olacak. Siz oralardan pek farkinda degilsiniz ama cocuklarimizin toprakla kalan tek bagi bizleriz. Bizler bu cocuklara tekrar toprakla bag kurmasini saglayamazsak butun bilgiler yok olup gidecek. Olurda yarin kitlikta, savasta, afette bu cocuklar hayatta nasil kalacagini bilmeyrcekler. Cunku omurleri boyunca marketten alip eve getirmek disinda bir sey bilmeyrcekler. Yine sehirde sizin ordan gordugunuzdencdaha zor hayat. Bizler hepvek gelirimiz olmadigi icin zorlandik. Ama hepsini gectim 10 donum kusburnu tarlasindan 8-10 ton kusburnu ciksa sulama ile tabi. Bugun yesilini 5 liradan verse 50 bin lira yillik ek geliri olacak. Ustelik cok az bakim ve zahmetle.

Ben 38 yasindayim isimi kapattim 8 aysir is ariyorum. Cv beni degerlendirmeye alan adamdan bile fazla ama gel gor ki 35 yas sonrasinda copsun. Acaip maaslar veriyorlar. Vardiya amiri ol diyor 2500 lira, kalite sorumlusu ol diyor 2500 lira. Depo sorumlusu ol diyor 2700 lira. Kufur eder gibi. 60 yasinda emekli olacagiz. 5000 gunden fazla odenmis sigorta var ama 22 sene emekliligi bekleyecegim. 60 yasina kadar calisabilecekmiyiz. 3-5 gun sonra colugun cocugun ustune yuk olacagiz. Halen diri iken iki ayakli koy-sehir hayatini kurmali yada koye donus icin zemini hazirlamali. Yarin donuyorum diyince gelirin olmazsa koydede yasayamazsin.
Bunlari neden yazdim efelenmis aklina biseyler yazmis gibi gorunmeyim diye. Istanbul gibi yerler biz alt-orta seviye gelire sahip olanlar icin bitmis durumda. Hala tutunmak icin inatla ugrasiyoruz.

Yine soyle dusunuyorum 300 koyunla koyde baslasan. 4. Yilda o kadar erkegi satmis olmana ragmen assagi yukari 800-1000 anac koyunun oluyor. Her sene bu hayvanlar en az 1000 yavru yapar oda 1 milyon demek. Yada baska ornek amca oglu antalyadan koye dondu. 50-60 koyunla sanirim bu 3. Seneye girdik. 250 civari koyunu vardi. O kadar kurbanlik vs satmasina ragmen.
Sozun ozu neresinden bakarsan mantikli ama biz buralarda sermayeyi cop ettik. Patates bunlar icin tetik olacak. Her sene ektigimiz icinde fiyat dalgalanmalari pek zarar vermez. Istedigin fiyat olusursa toptan verir cekilirsin.
Rahmetli babam patatesleri dilerek ekerdi. Ona ragmen donumde 3 ton gibi alirdi. Yapraklara gelen bocek disinda pek hastalikta olmazdi. Tabi yerli tohumdu bu