Ynt: pancar
Arkadaşlar burada bu açıklamayı yapmaya kendimi zorunlu hissettim.
Öncelikle şeker pancarından şeker elde etmek şeker kamışına göre 6 kat pahalıdır. Ne hikmettir bilinmez ama şeker kamışı şekeri de ülkemizde pancar şekerinin bir kaç misline satılır. Ülkemizde şeker tekel iken şeker kamışı tarımı yaptırılmıyordu. Bunun yerine gübre, su, işçilik canavarı şeker pancarı pompalanıyordu. Şimdi yavaş yavaş bu kırılıyor. Artık bundan sonra yavaş yavaş şeker kamışına dönüleceğini düşünüyorum. Onun için şeker pancarına çok da bel bağlanmamalı diye düşünüyorum. İlle de şeker pancarı şekeri yenecekse de bu da ithal kökenli olabilir, çünkü küresel ısınma sonucu kuzey bölgelerde daha bakir arazilerde, daha sulak olan topraklarda şeker pancarı tarımı elverişli hale gelmiştir. Onyıllarca devlet tütüncüden tütün aldı ve yaktı. Sonra da bu sistem terk edildi. Şeker pancarında da ister istemez son budur. Ta ki şeker fabrikaları yapılanmalarını şeker kamışına döndürene kadar. Şeker kamışı tarımını internetten araştırın şimdiden. Eğer iklim istekleri sizin yerinize uygun ise ileride mutlaka şeker kamışı tarımı yapacaksınız demektir. 6 kat maliyet farkı durumu bu çizgiye çekecektir. Şeker kamışını inceleyince tarımı açısından da çok masrafsız olduğunu göreceksiniz. 10-15 sene sonra bu satırları hatırlayınız.