***Pancar Yasak, NBŞ Serbest***


Ünlü kalp cerrahından hükümete NBŞ uyarısı!

Ünlü kalp ve damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, nişasta bazlı şekerler konusunda hükümeti uyardı. Nişasta bazlı şekerlere tanınan yüksek kotadan dolayı hata yapıldığını belirten Sönmez, "Pancar şekeri ekimine kota konuyor, mısır şurubu şerbeti artırılıyor. Avrupa'da mısır şurubu şerbetinin kotası yüzde 1-2 iken bizde yüzde 15'lerde. Bu hem ülkenin çiftçisi açısından hem kalp sağlığı açısından çok büyük bir hata oluşturmakta" dedi.

Ünlü kalp ve damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, nişasta bazlı şekerler konusunda hükümeti uyardı. Türkiye'de nişasta bazlı şekerlere Avrupa'dan daha yüksek oranda kota tanındığını belirten Sönmez, devlet politikasında ciddi hata bulunduğunu bildirdi.

Haber Türk televizyonunda katıldığı bir programda nişasta bazlı şekerlerin zararlarına dikkat çeken Kalp ve damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalbi yoran nedenlerin arasında mısır şurubunu da gösterdi. Şeker yerine kullanılan endüstriyel mısır şurubu şerbetinin çok ciddi şekilde damar sertliği yaptığının altını çizen Sönmez, şunları kaydetti:

“Çocukluk yaşında başlayan fasfoot yiyecekler gerçekten bütün kolesterol metabolizmamızı bozuyor. Ayrıca şeker yerine kullanılan, endüstriyel şeker olan mısır şurubu şerbeti çok ciddi şekilde damar sertliği problemi yaratıyor.

BÜTÜN GIDALARDA KULLANILIYOR

Çocuğunuzun kahvaltısından başlayın; bisküvisinden, gofretinden, reçelinden, akşam yiyeceği her şeyin içinde mısır şurubu şerbeti var.

DEVLET POLİTİKASINDA CİDDİ HATA VAR!

Ve bu konuda çok ciddi bir devlet politikasında hata var. Pancar şekeri ekimine kota konuyor, mısır şurubu şerbeti artırılıyor. Avrupa'da mısır şurubu şerbetinin kotası yüzde 1-2 iken bizde yüzde 15'lerde. Bu hem ülkenin çiftçisi açısından hem kalp sağlığı açısından çok büyük bir hata oluşturmakta"

https://www.tarimdanhaber.com/haber...er/unlu-kalp-cerrahindan-hukumete-nbs-uyarisi
 
Cargill için kotaların kaldırılmasını istediler!

Mısırdan yapılan şeker lobisi yine devreye girdi. Piyasa gerçekleri ile örtüşmeyen iddialarla NBŞ kotasının artırılmasını talep eden nişasta bazlı şeker lobisi, ülkede nişasta bazlı şeker açığı bulunmamasına rağmen NBŞ kotalarının artırılmasını talep etti.

ABD'nin gıda devi Cargill'in Türkiye'de kotasız üretim yapması için ortak basın açıklaması yaptılar. Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD), Susam, Tahin, Helva ve Reçel İmalatçıları Derneği (SUTHER) ve Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) ortak bir basın açıklaması yaparak, nişasta bazlı şekerlerin kotasının kaldırılmasını talep etti. Açıklamanın zamanlaması ise dikkat çekti. Nişastacılar yine her yıl olduğu gibi bu yıl da kotaların yüzde 50 oranında artırılmasını talep ederken, ilgili talep Bakanlar Kurulu gündeminde bulunuyor.



GÖZLERİ ŞEKER PANCARINDA

Tütünde olduğu gibi Türkiye'nin şeker pancarı üretiminden elini çekmesi için her yol deneniyor. Ülkede şeker açığı bulunmamasına rağmen nişasta bazlı şeker lobisi yine hareke geçti. 2016 ve 2017'de şeker pancarı açısından çok verimli geçmesinden dolayı beklentilerin üzerinde şeker üretildi. Bu gerçeği görmezlikten gelen nisaşta bazlı şeker lobisinin ülkede şeker açığı varmış gibi gösterip mısırdan üretilen NBŞ'nin kotalarının artırılmasını talep etmesi dikkat çekti.



BAKANLAR KURULU ÜZERİNDE BASKI OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORLAR!

Nişasta bazlı şeker lobisinin ortak açıklamayı, NBŞ'de kota artış talebinin Bakanlar Kurulu'nun gündeminde olduğu bir dönemde yapması ise anlamlı bulundu. Bu yolla sektörle örtüşmeyen bilgilerle kamuoyu baskısı oluşturularak NBŞ'de kota artışının Bakanlar Kurulu'ndan çıkartılması amaçlanırken, şeker pancarına da büyük bir darbe vurulacak.

LOBİNİN İDDİALARI PİYASA GERÇEKLERİ İLE ÖRTÜŞMÜYOR!

Ülkede şeker kotalarında bir belirsizlik bulunmamasın rağmen yapılan açıklamada “Türkiye'nin şeker üretiminde uygulanan kotalardaki belirsizliğin başta nişasta bazlı şeker sanayi olmak üzere gıda ve içecek sanayinde üretime büyük sekte vurduğu iddia edildi. Diğer yandan kota artışının gecikmesinin de fabrikalarda üretimi yavaşlattığı ileri sürüldü.

Bakanlar Kurulu'nun kesinlikle NBŞ lobisinin oyununa gelmemesi gerekiyor. Lobinin etkisinde kalınarak NBŞ kotalarının artırılması, pancar üreticisine ve Türk Şeker'e büyük bir darbe vuracak. Cargill'e ise büyük bir kıyak geçilecek.

Türkiye, pancardan şeker üretiminde çok verimli bir kampanya dönemini geride bırakırken, kamuoyu Bakanlar Kurulu'nun bir ilke imza atarak, NBŞ kotalarının artırılmamasını bekliyor.
HER YIL AYNI OYUNU OYNUYORLAR!

Bilindiği üzere ülkede nişasta bazlı şeker açığı bulunmamasına rağmen nişasta bazlı şeker lobisi, her yıl bu tür iddialarla kotaların artırılması talep ediyor. Bakanlar Kurulu da sağlıklı bilgilere dayanmayan bu iddialar doğrultusunda kotaları artırıyor.

BOSNA HERSEK'TEN YÜKSEK MİKTARDA NBŞ İTHAL EDİLMİŞTİ

Mısırdan yapılan şekerin kotası yine bu iddialar doğrultusunda artırılırsa Türkiye bundan büyük bir zarar görecek. Bosna Hersek üzerinden yüksek miktarda NBŞ ithal edilirken bir de içeride kotaların artırılması şeker pancarı üretimine büyük bir darbe vuracak. Türk Şeker ise NBŞ kotalarının artırılmasından dolayı ürettiği pancar şekerini satamayacak ve zarar edecek.



BAKANLAR KURULU ÜLKE GERÇEKLERİNİ DİKKATE ALMAK ZORUNDA

Bundan dolayı Bakanlar Kurulu'nun NBŞ kota artışını değerlendirirken ülke gerçeklerini dikkate alması gerekiyor. Lobinin etkisinde kalınarak kotaların artırılması pancar çiftçinin ve şeker fabrikalarının aleyhine, Cargill'in ise lehine bir karar olacak.

https://www.tarimdanhaber.com/haber...rgill-icin-kotalarin-kaldirilmasini-istediler
 
  • Beğen
Tepkiler: dernekkirili
şeker pancarının kısaca pancarın hayvancılık açısından önemi.

pancar posası, melas pancarın şekeri alındıktan sonra ortaya çıkan iki yan ürün.

rasyonlara 1 kg (KM) pancar posası katılması işkembede dengeleyici etki yapmakta, ayrıca %100 sindirilen selüloz kaynağı. besi ve sağılan hayvanların yemlenmesinde önemli.

rasyonlarda 1-3 kg (5-15 kg yaş) kullanılır...

melas, enerji kaynağı, tüm karma yemler (süt yemi, besi yemi, pelet yem) yapılırken kullanılır. tuz, mermer, vitamin'in yemde uygun karışımı-dağılımı için gerekli, lezzet verici.

ihtiyaç: şimdiki üretimin 2-3 katı

yani yıllık pancar üretiminin 2-3 kat artırılması gerekir.

herkesin dikkatine...

bilindiği gibi şeker fabrikası %100 yerli kurulmaktadır,

istihdam/insanlara iş bulma (işşizliğin önlenmesi)...

insanların sağlıklı beslenmesi...

çiftlik hayvanlarının beslenmesi...

ekonomik canlanma...

pancar şekeri, sağlıklı tatlılar, şekerli ürünler (baklava, lokum, reçek, şeker, gofret, çikolata vs)

köyden kente göçün önlenmesi...

kısaca, ülkede istikrar demek...


trakkulup.net
 
gerek silajlık mısır, gerekse tanelik mısır çok, çok üretilmelidir...

%32-35 km mısır silajı
besicilikte, rasyonlara 5-20 kg
sağılan hayvanların rasyonlarında 15-30 kg kullanılır

yüksek enerjili, tane mısır kanatlı yemlerinin büyük kısmını teşkil eder...

mısırın işlenmesiyle ortala çıkan distilers grain, mısır gluteni, mısır kepeği iyi yemler

insan sağlığına zararlı olduğu söylenen nişasta bazlı şeker denen (şurup, glikoz), insan-özellikle çocuk yiyeceklerine, şekerli ürünlere (bal, baklava, lokum, bisküvi, çikolata, gofret vs) katılması durdurulmalı, başka kullanma yerleri/sahaları bulunmalı, alkol sanayisi vs

trakkulup.net
 
  • Beğen
Tepkiler: bstever
Son yıllarda bizim burada şeker pancarı ekimi azaldı şeker mısırı ekimi çoğaldı pancar kazandırmayınca çiftçi mısıra yöneldi üreticiye dolaylı yoldan pancar ekimini bıraktırıp mısır ekimine yönlendiriliyor.
 
Bu mısır şurubu daha çok çocukların yediği şeker, çikolata gibi ürünlere katılıyor. Üç kuruş para için kendi çocuklarının sağlığı ile oynayan bir devletin ömrü çok uzun olmaz. Bundan önce sanki millet açlıktan kırılıyordu neyse bu para hırsı anlamış değilim!
 
Kaliteli pancardan çıkan şekeri dışarı verip şeker kamışı ithal ediyorlar. Glukoz fruktoz şurubu vb ürünleri gıdaya katıyorlar ondan sora anne karnındaki çocuk ameliyata alındı çeşitli hastalıklar arttı deniyor. İlaç firmaları etken maddeleri düşürdü daha çok mal satmak için. Abd'den sonra dünyada en çok ithalat yapan 2. Ülkeyiz yazzık.
 
Meyve Sularının içeriğine bakıyorum Glikoz Şurubu
bütün reçellere baktım içinde Glikoz Şurubu
Gofret, çikolata, şekerleme vs. hepsinde Glikoz Şurubu

Torku Şeker'in ürünlerini bile bazılarında Glikoz Şurubu var.
Olmayanları reklamlarda söylüyor "glikoz şurubu olmayan şekerleme" diye ama
çoğu gofret, bisküvi vs. onlarla ilgili öyle bir reklam yapmıyor, içeriğine bakmak lazım.

Tatlıcılar bile, şeker yerine daha ucuz olduğu için glikoz şurubu kullanmaya başlamış,
farkındalık yaratmak için tatlı almak için pastaneye gittimde
bunlarda "glikoz şurubu var mı, genizimi yakıyor, sağlıklı değil vs." diye söylüyorum.
tabi kullanan da kullanmıyorum diyor ama en azından "millet bu konuda duyarlı" deyip kullanmaktan vazgeçerler...
 
  • Beğen
Tepkiler: ilhan_mkp
Meyve Sularının içeriğine bakıyorum Glikoz Şurubu
bütün reçellere baktım içinde Glikoz Şurubu
Gofret, çikolata, şekerleme vs. hepsinde Glikoz Şurubu

Torku Şeker'in ürünlerini bile bazılarında Glikoz Şurubu var.
Olmayanları reklamlarda söylüyor "glikoz şurubu olmayan şekerleme" diye ama
çoğu gofret, bisküvi vs. onlarla ilgili öyle bir reklam yapmıyor, içeriğine bakmak lazım.

Tatlıcılar bile, şeker yerine daha ucuz olduğu için glikoz şurubu kullanmaya başlamış,
farkındalık yaratmak için tatlı almak için pastaneye gittimde
bunlarda "glikoz şurubu var mı, genizimi yakıyor, sağlıklı değil vs." diye söylüyorum.
tabi kullanan da kullanmıyorum diyor ama en azından "millet bu konuda duyarlı" deyip kullanmaktan vazgeçerler...

Ben meyveli sodaları araştırdım. Sadece bir markada yapay tatlandırıcı var gerisi hep fruktoz.
 

anladıgım kadarıyla hıc bırınız olaya hakım degılsınız
2002 de seker kanunu cıktı akapeden oncekı koalısyon hukumeı tarafından yapıldı buna gore nbş yanı nısasta bazlı seker kullanımı /10 la sınırlandı ama bu oran meclıs degılde sadece bakanlar kurulu kararıyla /50 arttırabılır veya dusurulur ıbaresı konuldu (/10 kısma /50 ındırım veya bınırım)
akape ıktıdara geldı bakanlar kurulu kurulur kurulmaz u oran arttırıldı ve uretıcının kotasından / 5 gıddı
bunu saglayan zamanın abd baskanı buş mudur buştmudur karacabeyde glıkoz fb kurmak ve bırkac ac bakana rant saglamakdan gectı yanı zamanın bakanı geberesıce unakıtan sayesınde bu kota falazıyla asıldı
sonra yandaslar turedı ülker gibi kendı bunyesınde mısır sıkma fb sı kurdu mısır zaten gdo lu ıthal ınsan hayatının onemı var yeterkı yandas para kazansn gostermelık cezalar torba yasalarla affa ugruyor buyuk uretıcıler servetlerıne servet katıyor
kota a b c dıye 3 e ayrılıyor
a kotası sana aıt olan tonaj mıktarı
b kotası a kotasına ılaveten yuzdelık fazla uretım kotası demek yıllara uretıme gore degısıyor fıyatlandırma ona gore degısıyor
fıyat konusu 16 polara kadar taban fıyat ustune her polar ıcın fb kendı acıkladıkları fıyat uygulanıyor
ckotası tamamen uretım fazlası c kotasından uretılen seker yurt ıcınde satılamaz ıhracata tesvık ıcın devlet subvanse eder ama taban fıyatın yarısı kadardır
asıl konu uretmekte degıl pazarlamakda ve pazarlarken bunu 3 bes serefsız rantcıya peşkek cekmemekte
hukumet pancar fıyatını acıklarken yurt dısındakı ıslenmıs seker ton fıyatına bakar ortalama 600 usd arasında oynar bu fıyat ama ne hkmetse cıftcıye malıyet hesabı masa basında yapılır
mısalen
mazot
gubre
sulama (kendım adıma konusuyum 80 yuz fıskıye basan kuyunun saat malıyetı 27 ıla 30 lıra arası degısıyor)
ıscılık naklıye vs eksıklerıde pancarcı arkadaslar tamamlasın
 
  • Beğen
Tepkiler: ParaMiliter