arkadaşlar bizim burada yazın ot çok oluyor meyve bahçelerinde falan bayağı ot çıkıyor bu otlardan slaj yapsak olur mu
Bunlar hep nem ile alakalı bknz...sebazios link=topic=74695.msg879558#msg879558 date=1397413175' Alıntı:Ottan silaj olur ama hangi ottan?
Yoncagil ve baklagilleri muhafazası en zor olanlardır. Çok kolay bozulur. Diğer dar yapraklılar ve hububatlar, silo olarak saklamaya daha dayanıklıdır.
En garanti olanı rulo bayla yapıp streçe sarılarak yapılanlardır ama onlar dahi mısır silajı gibi 2 yıl bekletilemezler. Yığın yapıldığında bozulma olmamasını istiyorsan içerisine:
Inokulant,
Melas,
Hububat kepeği, (arpa buğday vs)
Hububat kırığı (arpa buğday vs)
Gibi maddeleri katmak bozulmayı azaltıyor.
Yada otla birlikte ekilecek çok az miktarda danelik mısır da bozulmayı azaltıyor.
Tecrübeye sabit.
HassaN20 link=topic=74695.msg879567#msg879567 date=1397414134' Alıntı:Bunlar hep nem ile alakalı bknz...
Ömer Matlı Akademi Eğitim Uzmanları:
Silajı yapılacak bitkinin nemi % 60-65 seviyelerinde olmalıdır. Bunu şöyle anlayabiliriz: bir tutam otu avucumuza alıp sıkarız eğer 2-3 damla su çıkıyorsa çok nemlidir ya da hiç su çıkmayıp avucumuzu gevşettiğimizde otlar eski haline dönüyorsa çok kuru demektir. Eğer baklagil ( fiğ, yonca, bezelye vb.) otlarından silaj yapacaksak olgunlaşmayı sağlamak için melas, tahıl veya olgunlaşma bakterileri kullanılması faydalı olacaktır. Baklagil otlarından silaj yapacaksak herhangi bir katkıya gerek yoktur. Buğdaygil otlarının tanelerinde hamur olum dönemi olması silajın besleyici değerini arttıracak bir diğer faktördür. Otların parça uzunluğu da 4-6 cm. civarında olmalıdır. Tüm silajların yapımında ezme işleminin silajın içinde hava kalmayacak şekilde ve örtme işleminin de silajın hava ile temasını kesecek şekilde yapılması çok önemlidir.