Ortak Makine Kullanım Kooperatifleri


Uygulanması zor. Hasat sezonu gelince yağmur yağmadan buğdayı biçmek için parasıyla bile biçerdöver bulamıyoruz, kooperatif malı olunca millet aynı anda kullanmak için birbirini yer. Masraflar için aidat almak zorundasın, herkes aidat ödemez, icraya versen düşman olursun. En Güzeli her Koyunun kendi bacağından asılması. Amcaoğlu dayıoğluyla bile Ortaklık yapamıyorsun bütün Köyle Ortaklık mümkün değil
 
Uygulanması zor. Hasat sezonu gelince yağmur yağmadan buğdayı biçmek için parasıyla bile biçerdöver bulamıyoruz, kooperatif malı olunca millet aynı anda kullanmak için birbirini yer. Masraflar için aidat almak zorundasın, herkes aidat ödemez, icraya versen düşman olursun. En Güzeli her Koyunun kendi bacağından asılması. Amcaoğlu dayıoğluyla bile Ortaklık yapamıyorsun bütün Köyle Ortaklık mümkün değil

Uygulama sı imkansıza yakın (kültürel yapımız), uygulandığında yine hatırı sayılır bir ücret ortaya çıkacak. Muhtemel başkan olan kişi, imkanları şahsına kullanacak, valla ben çalmadım diyecek...
Ben pek ihtimal vermiyorum,yapan olursa saygı duyarım, takdir ederim....
 
Süt birlikleri altında belki bazı şeyler yapılabilir. Ortak sağım merkezleri gibi. Çünkü oraya millet süt veriyor, aidatını alacağından kesebilirsin. Silaj paketleme makinası falan olabilir belki. VArolan bir organizasyon üzerinden bazı şeyler denenebilir ama sırf makina paylaşmak için kooperatif kurmanın astarı yüzünü geçer. Sulama kooperatifleri bile bazen para toplamakta zorluk yaşıyor.
 
biseyin olup olmayacagina teknik-matematik verilerden ziyade orda yasayan insanlarin niyeti-ihtiyaci-beklentisi karar verir son noktada..

sanildigi gibi kalkınmanın temeli para degil "insan"dır..

bekleyip görelim mutlaka kötü örnekler gibi iyi örnekler de olacaktır..
 
Benim hep dile getirdiğim şey bu hatta daha da yayginlaşıp kooperatifleşmek yani malzemeyi de traktörü de tohumu da gübreyi de toplu alım toplu satım yapılmalı ozaman avrupada olupta bizde olmayan ekipman olmaz verim artar
 
hep derim bi şeyin olup olmayacagina matematik-uzmanlar değil o şeyin içindeki insanlar karar verir..

yani yeterki istensin.. şimdi aklımıza gelmeyecek kadar genisletilip.. hayal edilemeyecek kadar başarılı bile olur..

ihtiyaç varsa istek olur.. peşine zaten başarı gelir..

gözümüzede çok buyutmeyelim.. istense neler yapılır.
 
Teoride çok güzel ve maliyetleri düşürecek aynı zamanda ihtiyaç duyacağımız tüm aletlere ulaşabiliriz.Ama uygulamaya gelince her kez aynı zamanda gereksinim duyacak ayrıca bakım ve tamirlerini kim yapacak.İhtiyaç duyulduğunda parça ve nakit ihtiyaçlarını kim karşılayacak.İki ortağın anlaşamadı Günümüzde uzun süreli yürümeyaceği düşünüyorum..

Toprağıma katılıyorum, Trakya da bunu yapabilmeniz oldukça zor
 
makineyi vermiyecen..

mesela 100 ton hayvan gubren var.. kooperatife alo diyecen.. kepceli motor+10 tonluk gubre dagitma romorku kooperatifin kadrolu maas+prim ile çalışan uzman operatörü gelecek..

piyasası 125 tl/Römork olan işi üyeye 75 tl/romorktan 1 günde güle oynaya yapacak..

herkes kazancak:)

-taş toplama
-Gübre dagitma
-kepceli motor işleri başta olmak üzere çok is var..

O şekilde olur yoksa bütün ekipmanın hurdası çıkar. Bu işin en iyi tarafı şudur; Bazı tarımsal makinalar hem çok pahalıdır hemde yılda sadece bir kaç defa ihtiyaç olur.

Böyle ekipmanları kiralayan bir kuruluşun olması her zaman toplumun menfaatinedir.

Geçen haftalarda kepçeye ihtiyacım oldu, çağırdım sağ olsunlar tarlaya kadar geldi saati 100 liraymış iki saatte işi bitirdi gitti. Üstelik kredi kartı geçerliymiş..:)

Mantıklı düşünürsek böyle hizmetler bizim için büyük nimettir.
 
Bizim burda yürümez makinanın anasını ağlatırlar getirir bırakırlar bir akşam. Ne yağına bakan olur ne tuzuna.
Bu iş anca sadece piyasa çalışacak ekipmanlı şöförlü firmalar becerirler, tarımsal hizmetler şirketleri mi ne adı dışarıda bol bol mevcut. gerisi hikaye...
 

Yakın çevremde ortak ekipman alıp sıkıntısız kullananlar oldu, ama kendimden örnek vermek gerekirse amcamlarla ortak kullandığımız ekipmanlardan artık rahatsızlık duymaya başladık. Birkaç hayati öneme sahip ekipmanı kendimiz satın alıp kullandık, diğerlerinden ise kullanırken istemeye istemeye kullanıyoruz. Ama bakım zamanı payımıza düşen miktarda masrafı üstleniyoruz. Buna rağmen iş zamanı makine arızalandı vs. zamanlarda 'sen çok kullandın, senin tarlanı işlerken arızalandı, makineyi korumuyorsun' tarzında zerzenişler olduğu oluyor. Yani böyle bir sistemin taraftarı değilim. Bence makine parkından önce ortaklık bilinci oluşması lazım.
 
herkezin ortak kârına olan şeylerde bile uzlasamiyorsak.birakalim bu işi biz yapmayalim.ulusal firmalar yapsın .kimsede boşuna ah vah etmesin..elin gavuru bunu nasıl yapıyor 100 yıllık ortak çiftlikleri var.
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt