Geçen gün dağdan baktık her yer mısır soğan pancar ayçiçek vs, eskiden gençlik yıllarımda bakardık uçsuz bucaksız gözalabildiğine arazide tek tük ağaç ve hiç yeşillik yoktu, ancak akar suyun aktığı havzada suyun sağında solunda tarlalarda pancar yonca olurdu, ayçiçek mısır bile olmazdı, yeşillik eklen yerler uzaktan bakınca görünmez çünkü akarsuyun aktığı havza daha alçakta olduğundan uzaktan baksanda göremezdin , sadece ağaçların ucu görünürdü, sadece kupkuru bozkır gözalabildiğine anız görürdün.
Arkadaşım dediki buna yeraltı suyumu yetermiş ben bizim buralarda bu kadar yeraltı sulama olduğunu bilmiyordum, şuna bak yemyeşil ege gibi olmuş buralar, sayalım anız tarla ekin yok dedi, saydık 10 tane sarı renkli yer yok, anız yok ekin yok bu ne dedi yaaa, böye olmaz bu yeraltı suyu falan kalmaz dedi, evet haklısın dedim sonumuz yakın, gözümüzün görebildiği yer en az 250 bin dekar arazi yemyeşil ve daha çok mısır sonra ayçiçek sonra pancardı.
Tabi sene 1985 li yılar mısır falan ekilmezdi, denemeye ekmiştik hatırlıyorum, şurda 15 yıl önce bile kupkuru arazi görürdük bakınca, şimdi ne hale geldi.
Global devlere bağlı firmalar sözleşmeli mısır ektiriyor, dikkatimi çekiyor bunlar genele olarak ülkede mısır açığı var palavrasına iş yapıyor bence, çünkü eskiden zaten mısır falan yetiştirilmezdi neyin açığı olacak böyle, buğday arpa para ettirilmez, pancara kota olur ekilmez, yeraltı suyu sürekli mısıra çalışacak ve onlarda mısır şurubu elde edecek dünyaya ihraç olacak para kazanacak, velhasılı tarımsal ürün iracatımız kısıtlanmaz ise birileri kazanırken bizim yeraltı sularımız bitecek ve kalacağız susuz, onlar dünyanın başka yerine gider ama biz gidemeyiz, bu topraklar vatanımız hep burada yaşayacağız, iyide ileride sıkıntılarla başbaşa kalınca ne olacak halimiz?
Bu yeraltı suyu bitmez diye bişey yok, burada ucuza elde edilen tarımsal işlenmiş yada işlenmemiş ürün dünyada iyi paraya satılır, buna uyanmak lazım, herşey ucuz olunca iyimi sanıyoruz, koltuk mevkidekiler öyle düşünebilir, fakat kazın ayağı öyle eğil, hemde hiç değil.
Bakın değil yeraltı suyu koca aral gölünü kuruttu bu insanoğlu, bu kadar aşırı yeraltı suyu kullanımı bir şekilde milli irade ile kontrol altına alınmalı, yoksa iş işten geçmek üzere, vakit kalmadı bence, 250 metredeki yeraltı suyu çabuk biter, sonra 450 ye sonra 750 metreye inmek zorunda kalınır, oda heryerde olursa, 250 metredeki yeraltı suyu 1000 yılda oluşuyor, evet yeryüzüne yağan yağışın falan yeraltı suyuna bir faydası yok, bittimi 1000 yıl bekleyemeyiz vesselam.