normal bir ine 1 günde kaçkilo süt vere bilir?


Ynt: normal bir ine 1 günde kaçkilo süt vere bilir?

Çok yükset süt alan işletmeler var doğru besleme ve modern bakımda bence pek fazla sorun yaşanmaz temizlik ve sağım kurallarına tam uyulacak Arkadaşlar ben ham düvelere doğuma 2-3 ay kala 8-10 kilo süt yemi veriyorum zamanında doğum yaparsa ilk doğumda 28-29 litreler görülüyor ve diğer doğumlardada yükseliyor bu miktar yani 30-35 ler rahat alınıyor birde bir ineğin en çok süt verdiği dönem 70 ile 140 gün arası diye biliyorum
 
Ynt: normal bir ine 1 günde kaçkilo süt vere bilir?

Merhabalar,
tam olarak söylemek gerekirse, güzel bir süt ineği sahibi olmaktan öte güzel bir yetiştirici olmak daha iyidir arkadaşlar... ırk standartlarında verim almak ve sorunsuz bir işletme sahibi olabilmek için yetiştirici olmanın kurallarından hayvan hastalıkları ve başa çıkabilmenin yollarını bilmek gerek.

bizim köyde 3 simental inek var.. ikisi şu anda doğum yaptı.. ama ikisinde de sorun eksik olmadı.. sebebi ise bana kalırsa kuruda ineklere süt yemi değil besi yemi verilmesi. ve kalsiyum, fosfor eksiğini tamamlamaları için yalama taşlarının verilmemesi.. kemik gelişimi için tane kırmasına, ezmesine gerekli vitamin, protein karışımının karıştırılmaması, en önemlisi de pek dikkat edilmese de mermer tozudur. mermer tozu direk olarak kemiklere katılabiliyor arkadaşlar.. hayvanların kemik gelişmesinde ve tavukların yumurtalarının kabuk gelişmesinde mermer tozu etkilidir. yemlerin içeriğini de kontrol ederseniz %2 gibi bir miktarda mevcuttur.
 
Ynt: normal bir ine 1 günde kaçkilo süt vere bilir?

Haklısın arkadaşım meremer tozu katıyorlar yem rasyonlarına aslında işin doğrusu kuru dönemde kuru dönem yemi vermek son bir ay kalada süt yemi vermek günlük 6-7 kilo ama herkez başka başka söylüyor mesela veterinerin biri diyor doğum öncesi kalsiyumlu potasyumlu yemle beslemeyin vücut alışır tembellik yapar doğum sonrası kalsiyum üretmez ve felç olur diyorlar başka bir veterinerde direkt kalsiyum veriyor (50-100 gr) bunu doğum öncesi vur kalsiyum depolasın hayvan diyor tabiki bunlar araştırılarak bir sonuca varılmış kanılar ama bence kendi deneyimlerimizde önemli.
Mesela benim deneyimlerim bende yonca balyesi çok yiye bildiği kadar döküyorum kuru dönemdede aynı şekilde döküyorum düvelere 2-3 ay kala ineklere 1 ay kala günlük ortalama 8-10 kgr süt yemi döküyorum yoncada potasyum oranı çok yonca tüketimi fazla olduğu için doğum sonrası hayvanların göğsünde ödem oluşuyor (sertlik) ödem oluştuğu için ilk günler (yaklaşık bir hafta)göğüsten süt az geliyor sağım az yapıldığı için bence yani süt az çıktığı için felç riski azalıyor karşılaşmıyoruz.Ama bir hafta günde 4-5 defa sağım yapılıyor ve göğüse losyonla süreklimasaj yaptırıyoruz birde göğüs büyüdüğü için süt verimi yüksek oluyor.
Deneyimlerimi paylaşmak istedim arkadaşlar sizinde varsa paylaşın.
 
Ynt: normal bir ine 1 günde kaçkilo süt vere bilir?

Arkadaşlar sizlere diğer söylemek istediğim önemli bir husus ise hayvanların önlerinde sürekli olarak yalama taşı bulundurmanız. ve suyu serbest bırakmanız.. donmaz şamandıralı suluk yani.

doğumdan sonra erken kızgınlık gösterme, eksik olan bir takım vitamin ve minerallarin takviyesini bu şekilde sağlayabilirsiniz.
 
Ynt: normal bir ine 1 günde kaçkilo süt vere bilir?

13.2. HİPOKALSEMİ (SÜT HUMMASI)

Yeni doğum yapmış süt ineklerinde kandaki kalsiyum ve fosfor miktarının düşmesi sonucu ortaya çıkan ve hayvanın yatıp kalkamaması ile karakterize bir hastalıktır. Çoğunlukla süt verimi yüksek, fazla doğum yapmış ve yaşlı ineklerde genellikle doğumdan hemen sonra görülmektedir. Hastalık gebeliğin son iki haftası ile doğumdan sonraki 3 gün içerisinde de görülebilir. Jersey ırkı ineklerde daha fazla görülür.

Hastalığın başlangıcında baş ve ayaklarda titreme, sallantılı yürüyüş vardır, hayvan ayakta durmakta güçlük çeker ve kolayca yere düşer. Hastalığın ileri döneminde hayvan yerde göğüs üstü yatar, baş boyun üzerine kıvrılmış, kalp atışları hızlanmış, kulaklar düşmüş ve soğumuştur. Bu dönemde hayvanda dışkı ve idrar yapma ortadan kalkmıştır. Hastalık tedavi edilmezse kısa sürede ölüm meydana gelir, tedavi edilen hayvanlar ise 1-2 saat içerisinde ayağa kalkarlar. Tedavide damar içi serumlar ve vitamin takviyeleri verilir. Tedavi için bir Veteriner Hekime müracaat edilmelidir.

Hastalıktan korunmak için gebe inekler doğuma 60-70 gün kala kuruya alınmalı ve yeşil kaba yemlerle beslenmelidir. Sağmal hayvanlara ister sağım döneminde, isterse kuru dönemde olsunlar daima süt yemi verilmeli, besi yemi verilmemelidir. Hayvanların önlerinde kalsiyum içeren yalama taşları ve tuz bulundurulmalı, yemlerine kemik unu veya mermer tozu katılmalıdır. Daha önce hastalığı geçirmiş ya da hastalığa yakalanma riski olanlara vitamin takviyesi yapılmalıdır. Doğumdan sonra 2-3 gün memeler iyice boşaltılmamalı, riskli hayvanlarda sadece yavruya yetecek kadar süt alınmalıdır.
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt