Bizim burada pulluk üstü mibzerler var onunla ekilir genelde hede el ile yolarken kolay kopar işçi nizah etmez
https://www.trakkulup.net/showthread.php/86073-havali-mibzerle-nohut-ekimi/page3
En iyi verim 30*10 cm olarak denenmiş, fakat tane büyüklüğü dikkate alınırsa 35*10 ortalama ekim sıklığı görülüyor.Biçerdöver her türlü biçer, yalnız aşırı kuru olursa tane dökme olmaması için hafif çiğli zaman tercih edilebilir.
Biz ekermak ile tum gozler acik hic kapatmadan normal bugday eker gibi ekiyoruz cokta guzel oluyor hatta normalde 15 kilo ekiyoduk bunu 20 ye cikartacagiz kirma falan hepsi hikaye nohut mibzeri tarla sapli ise is gormez gecen sene nohut mibzeri ile ekenler bizimkini gorunce gerek yok dediler dekari 10 liraya ekiyolarmis hububat mibzeri kirsa bile dekarda 10 liralik nohut kirmaz ancak silindir cekmek sart hatta biz bu sene kirkayak dedigimiz 40-100 ayakli tirmik arkasina tapan takip duzleyecegiz nohutun sik olmasi daha iyi zaten kurakliga dayanikli ve bu sayede dikine buyuyerek hem hasatta kolaylik hemde ot ile mucadelesini bi nebze kendi yapiyo. Her yigidin yogurt yiyisi farkli. Ama camurda ekmeyin topragin tavi iyi olsun erken ekmeye gayret edin azkan ise birde size tavsiyem bir bicerci olarak nohut hizli bictirilir dokulmemesi icin bugdaya akliniz gitmesin
Biz ekermak ile tum gozler acik hic kapatmadan normal bugday eker gibi ekiyoruz cokta guzel oluyor hatta normalde 15 kilo ekiyoduk bunu 20 ye cikartacagiz kirma falan hepsi hikaye nohut mibzeri tarla sapli ise is gormez gecen sene nohut mibzeri ile ekenler bizimkini gorunce gerek yok dediler dekari 10 liraya ekiyolarmis hububat mibzeri kirsa bile dekarda 10 liralik nohut kirmaz ancak silindir cekmek sart hatta biz bu sene kirkayak dedigimiz 40-100 ayakli tirmik arkasina tapan takip duzleyecegiz nohutun sik olmasi daha iyi zaten kurakliga dayanikli ve bu sayede dikine buyuyerek hem hasatta kolaylik hemde ot ile mucadelesini bi nebze kendi yapiyo. Her yigidin yogurt yiyisi farkli. Ama camurda ekmeyin topragin tavi iyi olsun erken ekmeye gayret edin azkan ise birde size tavsiyem bir bicerci olarak nohut hizli bictirilir dokulmemesi icin bugdaya akliniz gitmesin
Peki ekim ayarı kaçta olmalı. Bozkurt mibzer ile ekeceğim. 15 kg atsın istiyorum. Tüm gözler açıkken kaça ayarlamak gerekir sence.
Ben de kalecik te ekeceğim. Kırıkkale den farklı değil bizim oralar. İki göz de açıkken ektiğiniz nohuttun verimi nasıl oldu? Sıklıktan kaynaklanan bir sorun oldu mu? Sanırım buğday ayarıyla 14-15 ektiğim zaman 14-15 kg tohum düşer diye tahmin ediyorum. Tabi iki göz de açıkken
tam aksıne nohutta 1 göz kapatıp 1 göz açtığınız zaman aynı sıra üzerine ekımde aynı miktarda(15 kg mesela) tohumu attıgınız zaman sıra üzerindeki kı pay yarıya düşmüş olacak sıra arasındada iyi gelişen yabancı ot kökleri tohumu sıkıntıya sokacak ve sık ekim bu sekılde gerçekleşmiş olur ve sıra arası otlanır çapa bitkisi gibi çapa yapmayacağınıza göre tarla otlanır verım kaybı olur. sıra arasını açık tutmanın nedenini topragın güneş görerek nem kalmamasından dolayı antraknoz gibi hastalığa yakalanma riski az deseniz anlarım. aslında hangi metodla ekilirse ekilsin yapılan işçilik önemli fırfırla ayarı tutturabılırım derınlıgı tutturabılırım dersenız neden olmasın. bızım orda nohut mıbzerı ıle ekenlerde hububat mıbzerı ıle ekenlerde aynı verımı aldı ama onlar ayrıca mıbzer sırası bekleyıp dekara 10 lıra verdıler. verım ölçmek bıraz zor birçok etken oluyo nohutta
Sonuc olarak gozleri kapatma. Bugday eker gibi ek diyorsun yani. Ben de bicerdovere bictirecegim cunku.
1000 adet 650 gr nohut pek olmaz normal/ortalama değerler 350/450 gr arasındadır...https://arastirma.tarim.gov.tr/ktae/Belgeler/brosurler/Nohut Tarımı.pdf
Dekara bitki sayısı önemlidir.30*10 ölçüsünde dekara(1000 m^2) yaklaşık 33 300 bitki düşer, uygun bir kapta 100 adet tohumu tartıp, gerekli kg hesabı yapılır, sonrada mibzer kalibrasyon ayarı yapmalısınız.
1000 dane ağırlığı ortalamaları 650 gr imiş, siz tartsanız iyi olur, 33300 dane yaklaşık 21,5 kg yapar, serpme ekim için 20 kg normal değerlerdir.Mibzer ile 13 kg denenebilir, linkte gerekli detaylar mevcuttur.
bizde buyıl ilk defa ekeceğiz havalı mibzer ile akim yapacağiz kaç santime kaç santim ekmaliyiz birde ektikten sonra hangi gübreleri atmamızı önerirsiniz devletin dağıttığı tohumu ekecez allahın izniyle