Niğde Ulukışla'da Mısır Ekilir mi ?

Ynt: Niğde Ulukışla'da Mısır Ekilir mi ?

mehan01 link=topic=59322.msg687195#msg687195 date=1358406035' Alıntı:
Dönümü evet 55000 m2. Kuyu tarlaya ait değil ilerisinde bahçe var ordan çekeceğiz. Kuyunun saat maliyetini bende bilmiyorum. Elektirik Çekili var. Tarla sahibi ile görüştüm 10 yıl kiralamaya bile gönlü var eğer ödemede anlaşırsak Allahın izni ile anlaşma yapacağım.

55 dekar yerden, Geçit bölgesinde en iyi ideal şartlarda (,toprak hazırlığı, bakım, tohum, sulama, iklim) DEKARında =1500-1600kg 15-17 nem alınabilir....

Hermiyas link=topic=59322.msg687234#msg687234 date=1358415670' Alıntı:
55 dekar yerden, Geçit bölgesinde en iyi ideal şartlarda (,toprak hazırlığı, bakım, tohum, sulama, iklim) DEKARında =1500-1600kg 15-17 nem alınabilir....

Çok zor...

Hermiyas link=topic=59322.msg687234#msg687234 date=1358415670' Alıntı:
Abi şiir gibi yazmışsın dekara 1500-1600 kg olan kısmı okurken bile heyecanlandım. Şimdi heyecanlandırdın beni be abi :) İnşallah bu dediğin rakamlara ulaşırım.

mehan01 link=topic=59322.msg687331#msg687331 date=1358426604' Alıntı:
Neden çok zor abi.

Tohumluk Tescil Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü (Türkiye`de resmi çeşit tescil denemelerini yürüten kurum) 2010 faaliyet raporundan bazı rakamları vereyim.
Ana ürün verim sonuçları kg/dekar, lokasyon ortalaması: Adapazarı 1634, Adana 1196, Antalya 1064, Samsun 1246, Bursa 1667.
II. Ürün verim sonuçları kg/dekar, lokasyon ortalaması: Adana 978, Maraş 810, Adapazarı 1276, Antalya 762, Urfa 1207.
1400 rakımı olan (yüksek bölge = kısa büyüme dönemi) Ulukışla`da ana ürün (FAO 700 grubu / geçci çeşit) ekemezsiniz. Dolayısıyla yukarıda verdiğim II. ürün rakamları (orta erkenci çeşitler/ FAO 500 grubu) daha gerçekci olacaktır. Ki bunlar çok küçük deneme parsellerinde alınan rakamlardır. 55 dekar tarlada / çiftçi şartlarında verim daha da düşer.

Ümidinizi kırmak istemem, ama size tavsiyem hesabınızı 800-900 kg/dekar üzerinden yapmanız. Fazlası size kar kalsın.

Faaliyet raporunu bedeli mukabili TTSMM`den istiyebilirsiniz. Tel: 0 312 315 46 05. Raporda sadece mısır değil, buğday`dan zeytin`e kadar bir çok bitkiye ait deneme raporları mevcut.

atila link=topic=59322.msg687341#msg687341 date=1358429497' Alıntı:
Tohumluk Tescil Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü (Türkiye`de resmi çeşit tescil denemelerini yürüten kurum) 2010 faaliyet raporundan bazı rakamları vereyim.
Ana ürün verim sonuçları kg/dekar, lokasyon ortalaması: Adapazarı 1634, Adana 1196, Antalya 1064, Samsun 1246, Bursa 1667.
II. Ürün verim sonuçları kg/dekar, lokasyon ortalaması: Adana 978, Maraş 810, Adapazarı 1276, Antalya 762, Urfa 1207.
1400 rakımı olan (yüksek bölge = kısa büyüme dönemi) Ulukışla`da ana ürün (FAO 700 grubu / geçci çeşit) ekemezsiniz. Dolayısıyla yukarıda verdiğim II. ürün rakamları (orta erkenci çeşitler/ FAO 500 grubu) daha gerçekci olacaktır. Ki bunlar çok küçük deneme parsellerinde alınan rakamlardır. 55 dekar tarlada / çiftçi şartlarında verim daha da düşer.

Ümidinizi kırmak istemem, ama size tavsiyem hesabınızı 800-900 kg/dekar üzerinden yapmanız. Fazlası size kar kalsın.

Faaliyet raporunu bedeli mukabili TTSMM`den istiyebilirsiniz. Tel: 0 312 315 46 05. Raporda sadece mısır değil, buğday`dan zeytin`e kadar bir çok bitkiye ait deneme raporları mevcut.
Geniş açıklamandan dolayı teşekkür ederim abi. Bu sene kısmet olursa buğdayın arkasına mısırı ekeceğiz 2. ürün olarak seneye 1. ürün olarak ekeceğiz. Tabii ki Allah izin verirse. Allah kimsenin emeğini boşa çıkarmasın abi.

mehan01 link=topic=59322.msg687352#msg687352 date=1358431277' Alıntı:
... Bu sene kısmet olursa buğdayın arkasına mısırı ekeceğiz 2. ürün olarak ...

Nasıl yani?
Ulukışla`da buğday hasatından sonra danelik mısır mı ekeceksiniz?
O hiç olmaz!!!

atila link=topic=59322.msg687371#msg687371 date=1358434683' Alıntı:
Nasıl yani?
Ulukışla`da buğday hasatından sonra danelik mısır mı ekeceksiniz?
O hiç olmaz!!!
atila abi birileri bu arkadaşa niğde iklimini nasıl anlatmış bende anlamadım.
arkadaşım buğday arkası belki sılajlık mısır olabilir ama danelik imkansız bence.

Adana Tarım il müdürlüğüne gittim (Niğde tarım müdürlüğüne telefonla bile ulaşamadım) olan biteni anlattım sağolsunlar ilgilendiler. Adam orayı iyi biliyorum dedi buğday haziran sonuna doğru hasat olur hemen sen ekersin eylülde de hasat edersin korkma dedi.

mehan01 link=topic=59322.msg687403#msg687403 date=1358437488' Alıntı:
Adana Tarım il müdürlüğüne gittim (Niğde tarım müdürlüğüne telefonla bile ulaşamadım) olan biteni anlattım sağolsunlar ilgilendiler. Adam orayı iyi biliyorum dedi buğday haziran sonuna doğru hasat olur hemen sen ekersin eylülde de hasat edersin korkma dedi.
danelik mısır olduğuna emin misiniz ? 3 ay bile değil nerdeyse ???

Ben son defa fikrimi yazayım da, günah benden gitsin...
Aksaray`da arpa haziran sonu hasat edilir ve yerine ekilen silajlık mısırlar genelde olgunlaşmaz...

Tarım İl Müdürlükleri / Bilgi konusuna hiç girmek istemiyorum... (istisnalar kaideyi bozmaz)

Başarılar dilerim.

arkadaşım bak bu il tarım müdürünün söylemisiyle olcak bişey deyil mantıken düşün .sen adanayla asla kıyaslama iklimide toprak yapısınıda .n,ğdeli arkadaşlara sor forumdan .haziran sonu temmuz başı hasat olur .sen hazırlayım ekeyim de temmuz 15 bulur .nasıl yetişcek.bu yetişir ama dane tutmaz bence .ance slajlık olur oda verim olarak mayıs ekiminden az olur
yine yazıyorum iyi araştır.
atila abinin tafsiyelerine uy o daha iyi bilir.

Kardeşim Adana il tarım müdürü kendi bölgesini biliyormu ki niğdeyi bilsin.Güldürmesin adamı.
Buğday ekili ise buğday hasadından sonra hemen 1-2 gün içinde anca slajlık mısır ekimi yaparsın ama ondan da verim bekleme.
Eğer uzun yıllar için kiralayacaksan kesinlikle önerim damla sulama sistemi kurman.İlk yatırım maliyeti biraz yüksek gelebilir.Tarlada sulama yapacak işçi bulamıyoruz.24 saati 160 tl artık en az iki paket sigarası ekmeği çayı çorbası içinde.Ama adamlar beğenmiyor bu parayı.Eğer bu işi yapacaksan kesinlikle damla sulama sistemini döşe tarlaya kardeşim.
Birde sağdan soldan verilen yalan yanlış bilgilerden ziyade bölgedeki köydeki çiftçilerden bilgi almalısın.Ayrıca su işinde mutlaka kuyu sahibiyle sözleşme imzalayarak muhtara ve azaya imzalattır.Dilin kemiği yok verdiği sözü tutan adamlar azaldı bu devirde.Elinde resmi belgen olsun.
Bölge şartlarında hem verim hem de piyasa açısından en iyi ürün danelik mısırdır.Toprak analizi yaptırarak 3-4 yıl boyunca sorunsuz ekebilirsiniz.Verim açısından 900-1000 kg olarak hesabını yap fazlası zaten senin açık verme yeter ki.İlerleyen zamanda bu sitedeki değerli arkadaşların fikir ve görüşlerini, her türlü konuda alabilirsin.

atila link=topic=59322.msg687239#msg687239 date=1358415951' Alıntı:

Atilla hocam en iyi ideal şartlarda demek istemiştim ki, Konya hawalisinde dekarda ana üründe kg olarak yaklaşan tanıdıklarım mewcut, önemli olan rutubetin optimum olması, 1000kg 13nem ile 1400kg 18nemin arasındaki farkı siz tabiki çok iyi bilirsiniz...

Selam we Saygılarımla...

Bölgemizdeki 1. ürün danelik mısırlardan daha biçilmeyen çok mısır var geçen yıl sezonunda ekilen bazı mısırlar ta baharın biçildi diğer abi ve arkadaşlarında bahsettiği gibi bu bölgede buğday arpa arkası 2. ürün danelik mısır kesinlikle yetişmez sılajlık ekerseniz şayet daneler tam olgunlaşmadan hsat edilir ama 2012 yılının güzü gibi geçerse mevsim don olayı geç oluşursa sılajlığın daneliği biraz olgunlaşabilir.

icar parasını ödemediysen vazgeç bu sevdadan
ne kendini yor nede tarlayı
ama paran varsa adana ve ilçelerinde su olan yerlerde yapabilirsin bu mısır işini
tabi icar parası ve devletin el koyup il özel idarelerine devrettigi sulama birliklerinin buyıl belirledikleri su parasını ödemeye gözün kesiyorsa

Fikirleriniz için herkese çok teşekkür ederim. Faydalı bilgiler aldım.peki hazirandan sonra 2. ürün olarak niğde ulukışlada ne ekebilirim. (rakım 1200)

mehan01 link=topic=59322.msg689358#msg689358 date=1358763694' Alıntı:
Fikirleriniz için herkese çok teşekkür ederim. Faydalı bilgiler aldım.peki hazirandan sonra 2. ürün olarak niğde ulukışlada ne ekebilirim. (rakım 1200)
Adi fiğ ekip sılaj yada balye yaptırabilirsiniz,sılajlık mısırda olur ma mevsim uygun gitmesse dane pek tutmaz,yağlık ayçiçeğide olabilir.

herşey kazanılırda en çok ömürden kaybettik...bu dönemde..