Ne yapmalı

Herkese merhaba sizlere danışmak istediğim bir konu vardı. Eskişehir de nadasa bıraktığımız, Nisan da sürüp Haziran da Vanvey ile ikileme yaptığımız 120 dönüm arazimize yaz boyu koyun sürüsü sokmuşlar, şehir dışında olduğumuz için takip edemedik. Dün toprak analizi için numune almaya gittiğimizde farkettik, tarlamız koyun patikaları ile dolmuş, toprak sertleşmiş, Ekim 20 civarında ekiliş yapmayı düşünüyoruz. Bu tarlaya şimdi kazayağı çekip arkasından borana ile işlem yapsak mı, yoksa sadece borana yeterli olurmu. Normalde ekiliş ten önce borana çekip ekerdik. Şimdi Eylül de kazayağı çekersek tarlaya zararı olur mu

• Beğen
Tepkiler: Serhat45
Ot yoksa tırmık çek derim tav olmadığı için fazla sert olmamıştır birde iyice kum olmuştur artık işledikçe daha kötü olur bence yağmurdan sonra kazayak olur kuruda kabartmak daha kötü olur
Ot başyastıklarında bir miktar getirmiş, dün analiz için toprak örneklerini bel ile alırken belin 10 cm lik kısmı ancak saplandı. Yumuşak olan yol olmayan yerden 30 cm kadar olan yerden aldım. Toprağın nemi vardı. Az önce mibzer ayarları için polatlıya geldim. Ekermak ta durumu anlattığımda kazayağı önce çekin sonra borana tavsiyesinde bulundular. Toprağı biraz gevşetmem lazım gibi geliyor.

Ot başyastıklarında bir miktar getirmiş, dün analiz için toprak örneklerini bel ile alırken belin 10 cm lik kısmı ancak saplandı. Yumuşak olan yol olmayan yerden 30 cm kadar olan yerden aldım. Toprağın nemi vardı. Az önce mibzer ayarları için polatlıya geldim. Ekermak ta durumu anlattığımda kazayağı önce çekin sonra borana tavsiyesinde bulundular. Toprağı biraz gevşetmem lazım gibi geliyor.

Sert tohum yatağı iyidir ekermak derin ekmedigi için tohumların üstte kalma olasıgı var yayları basıp ekersin yada kazayak ile kabartma yaparsın kolay gelsin

• Beğen
Tepkiler: çiftçi sam
Ben olsam Trakya deyimiyle Aysan ile halletmeye calisirdim. Hem bir miktar derin gidip dövük topragi kabartir , hem otları kökler hemde merdanesi topragin kabaligini alir hala kaba olursa uzerinede tırmık cekerdim. images+%282%29.jpg

En iyisi kültivatör çekin hem toprak havalanır ot varsa onları da keser
DSC_0720.JPG

DSC_0721.JPG

DSC_0722.JPG

Tüm öneri ve yorumlar için teşekkürler 11 li hafif tip kazayağı ile toprağı 20 cm civarında kabarttık yaz döneminden kalan birkaç keten dikenin de icabına bakmış olduk, bu tarlamız 125 dönüm kıraç, 250-300 kg verim alıyoruz, babamın usulleri ile, bu yıl abimle ortak trakkulüp ailesinden kazandığımız tecrübe toprak işleme metotları ile daha fazla verim artışı hedefliyoruz. Diğer 175 dönüm kıraç araziyi eski usuller ile işledik..Aradaki farkı gölemliyeceğiz. Bu yıl ilk defa sağlıklı numune alarak özel laboratuvar da analiz yaptırmaya karar verdik. Bunun için tarlayı 3 gün önce toprak analizi için 2 ye bölüp her 60 dönemden 2 numuneyi en az 20 farklı yerden internette tarip edildiği şekilde numune aldım, ankarada özel bir laboratuvar da analize verdim, bakalım sonuçlarına göre 2-3 lt dekara humikcan kullanıp tırmık çekmeyi 15 civarında da geçen yıl sertifikalı alıp bu yıl tohumluk olarak tuttuğumuz protein oranı 13 hektolitresi 80 civarında çıkan sönmez buğday çeşidini ekeceğiz. Maliyet analiz kayıtlarınıda tutarak attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değecek mi onu gözlemliyeceğiz. Çiftçiliğe yeni ısınan birileri olarak umarım emekler zahiy olmaz.

İnşallah bu yıl yüce mevlam hepimizin emeklerini bol bereketiyle ödüllendirir...

Herkese iyi akşamlar kazasız belasız bol kazançlar...

Ekli dosyayı görüntüle 21280

Ekli dosyayı görüntüle 21281

Ekli dosyayı görüntüle 21282

Tüm öneri ve yorumlar için teşekkürler 11 li hafif tip kazayağı ile toprağı 20 cm civarında kabarttık yaz döneminden kalan birkaç keten dikenin de icabına bakmış olduk, bu tarlamız 125 dönüm kıraç, 250-300 kg verim alıyoruz, babamın usulleri ile, bu yıl abimle ortak trakkulüp ailesinden kazandığımız tecrübe toprak işleme metotları ile daha fazla verim artışı hedefliyoruz. Diğer 175 dönüm kıraç araziyi eski usuller ile işledik..Aradaki farkı gölemliyeceğiz. Bu yıl ilk defa sağlıklı numune alarak özel laboratuvar da analiz yaptırmaya karar verdik. Bunun için tarlayı 3 gün önce toprak analizi için 2 ye bölüp her 60 dönemden 2 numuneyi en az 20 farklı yerden internette tarip edildiği şekilde numune aldım, ankarada özel bir laboratuvar da analize verdim, bakalım sonuçlarına göre 2-3 lt dekara humikcan kullanıp tırmık çekmeyi 15 civarında da geçen yıl sertifikalı alıp bu yıl tohumluk olarak tuttuğumuz protein oranı 13 hektolitresi 80 civarında çıkan sönmez buğday çeşidini ekeceğiz. Maliyet analiz kayıtlarınıda tutarak attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değecek mi onu gözlemliyeceğiz. Çiftçiliğe yeni ısınan birileri olarak umarım emekler zahiy olmaz.

İnşallah bu yıl yüce mevlam hepimizin emeklerini bol bereketiyle ödüllendirir...

Herkese iyi akşamlar kazasız belasız bol kazançlar...

Bereketli olsun topraginiza bizim burda kulensi derler normal yerlerden 2 3 kg fazla tohum atın dönüm e

Bu tarlaya kurakta ekim yapacaksanız attiginiz her tohum tanesi cikmayabilir. Tohumun katalogunda belirtilen degerden 2-3 kg fazla atın ki ideal ekim sıklıgına ulassın. Tarla cok kabarık görünüyor derin ekim riski olmamasi icin bu kabaligi alacak alet uygulamasi yapın tırmık gibi mesela. Bol bereketli bir sene diliyorum. Isinize cok karistiysak affola.

• Beğen
Tepkiler: çiftçi sam
Bu tarlaya kurakta ekim yapacaksanız attiginiz her tohum tanesi cikmayabilir. Tohumun katalogunda belirtilen degerden 2-3 kg fazla atın ki ideal ekim sıklıgına ulassın. Tarla cok kabarık görünüyor derin ekim riski olmamasi icin bu kabaligi alacak alet uygulamasi yapın tırmık gibi mesela. Bol bereketli bir sene diliyorum. Isinize cok karistiysak affola.
Estağfurullah bilgi paylaştıkça güzel, amacımız tecrübe aktarımı, yorumlarınız beni memnun etti. Teşekkürler, dediğiniz gibi biraz sık Ekim yapılacak, borana ile ekim öncesi bir işlem daha yapacağız, arkasından Ekim yapılacak, bakalım hayırlısı, inşallah iyi sonuçlar alırız.