ne önerirsinz hayvan olarak

Ynt: ne önerirsinz hayvan olarak

doganbey1 link=topic=43527.msg401764#msg401764 date=1305622762' Alıntı:
tanesi 950 tl :D koyun yerli cins, koç da ramonov cinsi herhal .
hm ben pekte anlmıyorm zaten bilgi alıyorm sizden :)
peder eskiden pek çobanlık yapmış anlar bu işlerdende ramonov fln bilmez :D akşam gelince bi soram

Rica ederim kardeş.
Şarole cinsi güzelmiş Doğancan, şarolenin ineği de iyi oluyormuş. Bunlardan alıp denenir aslında ama gel sen pedere anlat onu. :D

:D abi pederden gizli al 5 tane dişi 1 tane koç :D sal sonra sizinkilerin arasına koçu obbaaaa :D :D cümbüşü gür sonra

doganbey1 link=topic=43527.msg401813#msg401813 date=1305631633' Alıntı:
:D abi pederden gizli al 5 tane dişi 1 tane koç :D sal sonra sizinkilerin arasına koçu obbaaaa :D :D cümbüşü gür sonra

Şarolenin koçu tüm sürünün belini kütür kütür kırsın sonra de mi. :D Ayrıca bizim koyunlardan daha büyüktür bu, yani peder çakar köfteyi. Başka bi yol bulmak lazım. :D

:D abi koyuna destek verecen :D tasarlarız bir şey. Karın altına tahtadan minderle sargı yaparız destek amacıyla. teker teker koyunları sokarsın kotraya koçuda saldınmıydı tamamdır :D pedere de anlatırsın bea nolcak. Daha çok et yapacak :D yapağı vercek...

Bizdede vardı koyun 40-50 kadar ama sattık sonra bir daha oldu 10-15 kadar onlarıda sattık sakız diye tabir edilen cintendi çoğu en baştan zahmetli iş sürekli dolaşmak ister koyun ahır da iyi bir temizlik falan yapmak gerekiyor çok olursa tabi görüyoruz çok koyun bakanların avlusunu b..k tan girilmiyor.Özen isteyen bir iş biz süt sağmazdık hiç, yavrularsa sürekli onlar içerdi çabukta büyürlerdi.Koçlar çok büyük oluyordu çok büyük nasıl anlatıcam bilmiyorum ama ben hayretle bakıyordum o cüsseye korkuyordum da zaten :D Güzel iş zevkli iş ama çokda zahmetli iş.

doganbey1 link=topic=43527.msg401817#msg401817 date=1305632183' Alıntı:
:D abi koyuna destek verecen :D tasarlarız bir şey. Karın altına tahtadan minderle sargı yaparız destek amacıyla. teker teker koyunları sokarsın kotraya koçuda saldınmıydı tamamdır :D pedere de anlatırsın bea nolcak. Daha çok et yapacak :D yapağı vercek...

:D Karın altından yapılacak destek mantıklı olabilir, kotra kullanmayız biz ama onu da bu iş için yaparız. Baştan başlar sırayla gider koç efendi. grin-*-s
Ayrıca yapağıyı bilmem de et ile kandırabiliriz pederi. şety*-*

Holland link=topic=43527.msg401822#msg401822 date=1305632592' Alıntı:
:D Karın altından yapılacak destek mantıklı olabilir, kotra kullanmayız biz ama onu da bu iş için yaparız. Baştan başlar sırayla gider koç efendi. grin-*-s
Ayrıca yapağıyı bilmem de et ile kandırabiliriz pederi. şety*-*
zuha-*-s
DqN 58 link=topic=43527.msg401823#msg401823 date=1305633043' Alıntı:
çoban yıldızı :D

şöyle 20 hayvanı bi seferde tohumlayacak bir kotra yaptın mıydı oooo :D :D koç coşar. 100-160 kg ya çıkıyomuş koçları :D abi peki bir ırk ne kadar sürede kar elde edebileceğin bir kiloya gelir ve kesime gnderilir?

doganbey1 link=topic=43527.msg401828#msg401828 date=1305633459' Alıntı:
şöyle 20 hayvanı bi seferde tohumlayacak bir kotra yaptın mıydı oooo :D :D koç coşar. 100-160 kg ya çıkıyomuş koçları :D abi peki bir ırk ne kadar sürede kar elde edebileceğin bir kiloya gelir ve kesime gnderilir?

:D Coşar ki ne coşar.
Et verimi epey yüksek bir ırk, bu şaroleyi düşünmek lazım. Bir koçta 150-160 kg canlı ağırlığa ulaşmak çok iyi bir verim.
Biz hiç kuzu besleyip kesime gönderecek şekilde yapmadık bu işi kardeş, o yüzden pek bilmiyorum açıkçası. Yani bizde Temmuz ayı sonuna doğru, ihtiyacımız olan kadar dişi damızlık kuzu ayrılarak kalan kuzular satılır. Ama alan kişiler ne kadar zaman besler ne zaman kesime gönderir orasını bilmiyorum ki zaten artık bizim kuzuların kurbanlık olması da zor çünkü kurban ağustos ayına kadar geldi, o yüzden kurbanlık olarak satılacak seviyeye gelmeleri çok zor.

:D Valla abi iyi bakıldığı taktirde bence kısa sürede et tutarlar. Her zaman alıcısı çıkar mı? mesela diyelim bende 100 koç var çoğuda 90-120 kg arası alıcısı çıkar mı?

Tabi ki iyi bakım şartlarında rahatlıkla 5-6 ayda kesime gidebilir, ama şu kadar kar edersin gibi bir şey söylemem zor.
Alıcı çıkar tabi. Dün gece de söylediğim gibi özellikle koyun yetiştiriciliği yapılan bir bölgedeyseniz her zaman alıcı vardır. Alıcı size gelmezse bile biz hiç gitmiyoruz ama hayvan pazarları uygun bir satış yapmak için ideal yerler. Ayrıca büyük et kombinaları da küçükbaş hayvan alımı yapıyorlar her zaman.

Büyük baş hayvancılığa bakılarak sanki daha karlı bir sektör gibi geliyor bana. Tabiki barınak, bakım, besleme koşulları iyi olduğu sürece :)

doganbey1 link=topic=43527.msg401837#msg401837 date=1305634977' Alıntı:
Büyük baş hayvancılığa bakılarak sanki daha karlı bir sektör gibi geliyor bana. Tabiki barınak, bakım, besleme koşulları iyi olduğu sürece :)

Bizim gibi sadece damızlık veya kuzu satışına dayalı yapıyorsan kuzu ve koyun fiyatları yüksek oldukça kar edersin. Ama fiyatlar düştüğü anda sen de zarar etmeye başlarsın. Koyun fiyatları bir ara çok düştüğünde 110 liraya erkek kuzu, 170 liraya kısır koyun, sattık biz. O zamanlar köydeki koyun sayısı şimdikinin 3 katıydı ama malesef fiyatlar düşünce herkes elinden çıkarmak zorunda kaldı. Şimdi piyasada koyun kalmadı ve fiyatlar fırladı. Ama yarın bir gün et fiyatlarıyla birlikte koyun ve kuzu fiyatları da düşerse bizim karımız da yok denecek kadar azalacaktır.
Büyükbaştan tek artı yönü, yem masrafı büyükbaşa göre daha az ve fire vermesi durumunda büyükbaş kadar zarar ettirmiyor. Büyükbaş hayvan büyük çapta (en az 40 sağmal) yapıldığı takdirde ve modern bir tesis olduğunda bence sadece 300 günlük süt verimi ile 300 başlık bir küçükbaştan kazanılan parayı kazandıracağını düşünüyorum.

Valla abi şu bir gerçek. Çalışkan insansan eğer her ikisinde de para kazanırsın. Özellikle hem yavru fazla verebilen hemde hafif et yapabilen romanov ve şarole ırkı melezlenirse güzel bir ırk ortaya çıkar :D hem biraz etçil hemdeyavru verimi :D şarole nin kuzusu doğduğunda erkek ise 6-7 kilo dişide 5-6 kilo( tek doğumda) ikiz doğumda ise yerli ırktan tekli doğumda alınan kuzu kilosu kadr veriyormuş 3.5 kilo :D çok iyi bence pedere sen anlat abi

Benim amacım işi büyükbaşa çevirmek ama dinlemiyor peder bey. :D Olmadı daha verimli ırklar denemekte yarar var.
Artık eskisi gibi atadan dededen kalma usuller hayvancılık ve tarımda pek prim yapmıyor kardeş, sen de biliyorsun yani bir şekilde hayvan ırkında melezleme ıslah etme ve işletmede mekanizasyon şart. Yani iş gücünü en aza indirip karı artırmak hedeflenmeli ve işe kesinlikle profesyonel bir iş olarak bakılmalı. Ve dediğin gibi hakkıyla çalıştıktan sonra, olmaz diye bir şey yok bence de...

Anladığım kadarıyla ileride sayılı koyun ırkları arasında Doğanbey ırkını görmemize az bir zaman kaldı. :D